logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD2500-55EDA0 - problem z zakładaniem partycji, DRQ Timeout Error 101

psychoarti 25 Lis 2006 15:02 1610 2
REKLAMA
  • #1 3261891
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!
    Kupiłem ostatnio dośc okazyjnie "lekko uszkodzony" dysk WD 250GB (a dokładnie: WD2500-55EDA0) w nadzieji, że uda mi się coś z nim zrobić i tanim kosztem miec duży dysk do przechowywania np. mp3-ek.
    Niestety problem zacząl mnie trochę przerastać.
    Chodzi o to, że dysk jest bezproblemowo wykrywany zarówno przez BIOS jak i przez Windowsa, jednak za cholerę nie idzie założyć na nim partycji :/ Proces zakładania trwa bardzo długo, w międzyczasie komputer dość mocno spowalnia i chwilowo się przywiesza .... po czym ostatecznie zakładanie partycji kończy się fiaskiem.

Spróbowałem WDClear'a. Program wywalił się już przy trzecim cylindrze z komunikatem:
    Error 101, Code 35, Description: DRQ Timeout.

Co ciekawe dysk nie ma bad sectorów. Test powierzchni pod HDTune przechodzi idealnie. Uruchamiałem też HDDRegeneratora. Z punktu widzenia tego programu dysk również jest idealnie sprawny :/.

Patrzyłem w HDTune na SMART status i równiez nie było tam żadnych błędów (na wszelki wypadek wklejam screen-shota):

Dysk WD2500-55EDA0 - problem z zakładaniem partycji, DRQ Timeout Error 101

No i zgłupiałem. Nie mam pojęcia dlaczego dysk zachowuje się w tak dziwny sposób i w jaki sposób mozna by go próbowac doprowadzić do uzywalności. Ma ktoś jakis pomysł?

P.S. Dodam też jeszcze że próbowałem również mhdd. Init przeszedł, ale przy poleceniu Erase program wywala błąd:
    *** Catastrophic failure ***
    <Message>
    Broken Drive
    <End of message>
  • REKLAMA
  • #2 3262388
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    w programie Mhdd po inicjalizacji ( klawisz F3, F2, shift F2) robimy skan, czyli klawisz F4 -- 2 razy.
    jak nie ma błedów to dopiero dalsze "odmładzanie dysku".
    ciekawe czy program Check_WD pokazał by stan modułow tego dysku.
  • #3 3262433
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Właśnie w tym problem że scan też błędów nie wywala :/
REKLAMA