logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć LCD do PC przez port LPT? Szukam schematu połączeń

wit2 25 Lis 2006 17:23 2948 13
REKLAMA
  • #1 3262355
    wit2
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wszedzie szukałem rozpiski podłaczenia tego lcd nigdzie nie widziałem moze cos poradzicieP:) Chodzi o podłaczenie pod PC na porcie LPT
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LCD do PC przez port LPT? Szukam schematu połączeń DSC02991.JPG (205.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć LCD do PC przez port LPT? Szukam schematu połączeń DSC02992.JPG (237.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3262361
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    NO jeszcze takiego cegoś niewidziałęm!!!!!1

Niedość że nieten dział to prosisz o pomoc i chcesz zeby jeszcze ktoś ci płacil punktami zato że zobaczy jakiś nendzny lcd zeby powiedziec jak to zrobić. Puknij sie w glowe i zrób normalny temat!!
  • #3 3262504
    cybergood
    Poziom 16  
    zaznacz przy dodawaniu załączników "rezygnuje z prowizji" to wtedy napewno ktos ci pomoże.nikt za pomoc dla ciebie nie bedzie płacił
  • #4 3262818
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Pawel007 co sie tak bulwersujesz? widzisz ze "ustawiono automatycznie". nie kazdy jest wyjadaczem neostrady i potrafi zalczac pliki.

swoja droga pomniesz troche zdjecia bo wskakuje prowizja za transfer
  • REKLAMA
  • #5 3262869
    bifi
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Sądząc po tym, że to coś wygląda jak port LPT, można wywnioskować, że jest to po prostu stara wersja DVI. Jak to podłączyć? - nie wiem, ale spróbuję się dowiedzieć ...
  • #6 3262909
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY
  • #7 3262911
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Snikers napisał:
    Pawel007 co sie tak bulwersujesz? widzisz ze "ustawiono automatycznie". nie kazdy jest wyjadaczem neostrady i potrafi zalczac pliki.

swoja droga pomniesz troche zdjecia bo wskakuje prowizja za transfer

Widze że post niebył poprawiany ale pisalem to z takim celem ze tam pisalo ustawione recznie i tak widziałem.

NIeiwem poco pisać wiecej w tym wątku i tak ten ktoś już tu sie pewnie eniodezwie ani pod tym nickiem.
  • #8 3262963
    wit2
    Poziom 11  
    Spokojnie Pawel007 odezwe sie odezwe czasami sie gubie w tym forum przepraszam. Jak sie da prosze przeniesc ten post.

Jak wyłączyć te punktowanie ja nie chce z nikogo zdzierac jakis tam pukntów.

Przepraszam.

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Widze że nic z tego nie bedzie, jeden sie smieje drugi cos tam. Sorki ale nie rozumiem waszego zachowania.

Forum jest od zadawania pytań a że czasami sie błądzi trudno.
  • #9 3266592
    cybergood
    Poziom 16  
    witam,
    napisz mniej wiecej z czego to jest wyswietlacz i zrób dokładniejsze zdjecie czesci z napisem pod maska "pod tym zielonym" widac z lewej strony twojego zdjęcia moze to jakas nazwa .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3267322
    wit2
    Poziom 11  
    LCD jest od panela sterującego drukarki laserowej OKI.

A napisane jest na płycie :

DEC-32V0
    SH4-4038
    02
  • REKLAMA
  • #11 3267346
    lysy1980
    Poziom 34  
    Ocena: 324
    Witam!
    Jest to zwykly wyswietlacz alfanumeryczny 1x16 znaków na kontrolerze HD44780.
    Jak go podlaczyc do PC? Zerknij na linki na dole postu. Domniemam ze temat walkowany na elektrodzie pare razy.
    Wykozystane jest w nim 10 pinow linie D0 do D3 nie sa podlaczone (wyswietlacz jest przystosowany do pracy w trybie 4ro bitowym) - dane znaków pisuje sie 2 x po 4bity
    Mozesz na nim wyswietlac dowolne komunikaty, aktualny utwor odtwarzany na winampie, statystyki PC takie jak obciazenie CPU, SWAP itp. czytac RSS i wiele innych.
    Ponizej link do programu ale nie wiem czy akurat ten go ruszy poniewaz w Smartie chyba uzywa sie takze lini D0-D3 do komunikacji chociaz na Twoim zdjeciu widoczne sa oddalone 4 piny, byc moze to linie od D0 do D3 ale to juz trzeba by sprawdzic miernikiem jesli nie to mozesz linie D0-D3 przylutowac bezposrednio do ukladu.
    - nota tego HD44780
    http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=HD44780
    - program
    http://lcdsmartie.sourceforge.net/
    P.S. Programow do obslugi tych wyswietlaczy jest mnostwo w sieci np. LCDHYPE - google sie klania. http://lcdhype.de/ w dziale wirings sa polaczenia
    - schemat polaczen dla smartie
    http://lcdsmartie.sourceforge.net/circuits.htm
    -Ponizej jeszcze troche podstawowych danych
    http://www.linuxfocus.org/Polish/September2002/article258.shtml
    I jeszcze raz klania sie google
    PZDR!
  • #12 3267462
    wit2
    Poziom 11  
    Tak tylko ktore to ktore piny? Schematy sa na 16pin a tu jest 10.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LCD do PC przez port LPT? Szukam schematu połączeń DSC02991.JPG (204.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3268925
    lysy1980
    Poziom 34  
    Ocena: 324
    Wykorzystuje sie 14pinow do komunikacji 15 i 16 to podswietlenie (opcja) Twoj ma 10 bo pracuje w trybie 4ro bitowym, jesli masz miernik to posprawdzaj gdzie jest podlaczony dany sygnal z ukladu do zlacza u Ciebie wykorzystane sa linie RS, E, R/W, Vcc, GND i od D4 do D7 jesli odnajdziesz gdzie sa podlaczone w zlaczu 10cio pinowym to pozostanie Ci w nim wolne jedno - kontrast a linie D0 do D3 bedziesz sobie musial dolutowac albo bezposredio do nozek ukladu lub sprawdzic czy nie sa przypadkiem podlaczone do tych 4rech oddalonych nieco otworow na bolce.
    Bez urazy ale troche Twojej inwencji by sie przydalo - masz note kostki i domniemam ze miernik tez to wez sie do roboty i zacznij troche myslec i sprawdzaj gdzie wychodza sygnaly - nie licz na gotowca, a 2 sprawa to jesli nie masz zbyt pojecia o elektronice to nie zabieraj sie za podlacznie tego bo nie dosc ze uszkodzisz wyswietlacz (w sumie masz go za free to nie wielka strata) ale do tego port w kompie mozesz uwalic albo przy okazji cos jeszcze.
    masz 2gie wyjscie ze mozesz sobie kupic wyswietlacz z 14 lub 16 pinami i nie miec problemu nie sa takie drogie za 2x16 znakow z podswietleniem dalem 16zl w sklepie kilka miesiecy temu - a i przejsc na szrot sie mozna mam z tamtad jakies 30 sztuk alfanumerycznych i z 15 graficznych w tym z folia dotykowa i kilka matryc SVGA.
    PZDR!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LCD do PC przez port LPT? Szukam schematu połączeń Clip_3.jpg (58.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3269359
    wit2
    Poziom 11  
    Pojecie mam ale nie podłaczałem nigdy takiego LCd owszem powinienem sie wiecej starac ale czasu brak. Przepraszam ze tak mecze ale wole sie upewnic niz pozniej miec problemy.

Dzieki biore sie do roboty.

Dodano po 18 [minuty]:

Nie zajazyłem ze schemat jest i rozpiska do scalaka cały czas sie upierałem przy tych 10ciu wyprowadzeniach
    dzieki.

:):)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia wyświetlacza LCD do komputera przez port LPT. Wyświetlacz pochodzi z panelu sterującego drukarki laserowej OKI i jest alfanumerycznym modułem 1x16 znaków z kontrolerem HD44780. Użytkownik poszukiwał schematu połączeń, zwracając uwagę na 10-pinowe złącze, które wynika z pracy w trybie 4-bitowym (wykorzystanie linii D4-D7, RS, E, R/W, Vcc, GND). Linie D0-D3 nie są podłączone, ale można je dolutować bezpośrednio do układu. Zalecane jest użycie miernika do identyfikacji sygnałów na pinach. Podkreślono, że do komunikacji z LCD przez port LPT należy odpowiednio przypisać sygnały i że istnieją programy, takie jak LCD Smartie, umożliwiające wyświetlanie informacji z komputera na takim wyświetlaczu. Wskazano również na konieczność ostrożności przy podłączaniu, aby nie uszkodzić wyświetlacza ani portu LPT. Schematy i noty katalogowe kontrolera HD44780 są dostępne i pomocne przy realizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA