logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić podświetlenie LCD HD44780 4x20 bez przetwornicy?

themark 27 Lip 2003 10:25 1951 7
  • #1 301542
    themark
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    No i ja sobie zrobiłem coś takiego:
    Wyświetlacz na HD44780 4x20
    Schemat zaczerpnąłem od Kolegi "C2H50H - dzięki !!
    Program sterujący LCD Smartie 5,1 - jest tu na forum "LCD do Winampa" (ver. 5,2 jakoś mi nie leży)
    Całość pracuje z laptopem COMPAQ Presario 1200XL-106 pod systemem Windows XP Profesional ...acha do XP i chyba także do Win2000 trzeba instalować program "port95nt.exe" także dostępny na forum.
    Serdeczne dzięki dla wszystkich, którzy przyczynili się do rozwijania tego bardzo ciekawego tematu.
    POZDRAWIAM

PS mój wyświetlacz ma podświetlanie, nie mam jakiejś przetwornicy do tego a chciałbym coby świeciło, ktoś pisał na tym forum że gdzieś jest sklep co są takie przetwornice po 6 zetek - byłbym zainteresowany.
    mój Mail: themark(_at_)o2.pl
  • #2 302685
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam
    a jesteś pewien że to nie jest zwykłe podświetlanie LED na +5V ?
  • #3 303137
    themark
    Poziom 15  
    ...hmmm pewne to jest to że Kopernik nie żyje ;-) a ja tam widzę jakąś ciemną folię (taką cieniutką a nad nią białą-mleczną więc to chyba jednak na folii

Dziękuję za zainteresowanie - temat przetwornica - nadal otwarty.
  • #4 311902
    mnns
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przepraszam że wtrącę. Chciałbym zrobiść sobie coś takiego, lecz nie mam z kąd zdobyć nijakiego wyświetlacza ( żeby był tani np. z zepsutego urządzenia ) czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu takiego wyświetlacza?
    Z góry dziękuję.
  • #5 311908
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć !

Szukaj na ALLEGRO . Można dostać w cenie nawet 15 zł i więcej.

p.s. :arrow: themark
    Schemat nie jest mój ! Jest dostępny w sieci . Ja pozwoliłem sobie go tylko bliżej zaprezentować ....... :D
  • #6 312009
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Można takie wyświetlacze odzyskać z różnych urządzeń np. z fax-ów, automatów wrzutowych, starszych maszyn do pisania, falowników,przyrządów pomiarowych itp.
    Ważne aby był zgodny z HD44780.
  • #7 312720
    themark
    Poziom 15  
    Do Kolegi "mnns", popatrz jak inni sugerują na Allegro ja tam też kupiłem ten wyświetlacz, dałem wprawdzie 35 zł (chyba... dokładnie już nie pamiętam) ale co tam, miałbym jeździć np. do Zielonej Góry to by mnie to drożej wyniosło.
    Wiesz był na allegro (może jest nadal) taki gość co tych wyświetlaczy miał dość sporo, one są używane ale sprawne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilania podświetlenia wyświetlacza LCD HD44780 4x20 bez użycia przetwornicy. Autor korzysta z wyświetlacza z podświetleniem, lecz nie posiada przetwornicy do jego zasilania i poszukuje rozwiązania, ewentualnie sklepu oferującego takie przetwornice w przystępnej cenie. Jeden z uczestników sugeruje, że podświetlenie może być standardowym podświetleniem LED zasilanym napięciem +5V. Wskazano również, że wyświetlacze HD44780 można pozyskać z różnych urządzeń, takich jak faksy, automaty wrzutowe, starsze maszyny do pisania, falowniki czy przyrządy pomiarowe, pod warunkiem zgodności z kontrolerem HD44780. Wskazano także na serwis Allegro jako miejsce zakupu używanych, ale sprawnych wyświetlaczy w cenach od około 15 do 35 zł. Autor potwierdza, że sam kupił wyświetlacz na Allegro, co było dla niego wygodniejsze niż dojazd do sklepu stacjonarnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA