logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz LCD do PC- HD44780

mrrudzin 05 Sie 2005 18:44 598536 1696
  • Pomysł narodził się po obejrzeniu n-tego postu na temat wyświetlaczy. Zachciało mi się mieć swój własny :P

Użyte materiały:

- Wyświetlacz WINSTAR WH2004A-TMI-JT REV.C kupiony na allegro za 65 PLN. Wyświetlacz 4x20 ma białe znaki na niebieskim tle (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58784485)
    - gniazdko Centronics - z drukarki HP690C
    - kabel LPT
    - taśma od HDD (wykorzystane 16 żył)
    - tranzystor BD 135
    - potencjometr montażowy leżący 10k
    - potencjometr montażowy leżący 100 ohm
    - rezystor 150 ohm
    - dioda 1N4148

W necie jest kilka opracowań połączeń wyświetlacz <=> PC
    Postanowiłem zrealizować wersje z możwliwością softwareowego sterowania podświetleniem mając na uwadze fakt że komputer pracuje często w nocy. Schemat znajduje się tu:
    http://www.realitynet.pl/articles/lcd/schemat_2.jpg
    Wyświetlacz LCD do PC- HD44780

Gniazdko Centronics wydobyłem z uszkodzonej drukarki HP690. Wyciąłem brzeszczotem fragment płytki tak aby nie było później problemu z przykręceniem gniazdka do obudowy. Następnie rozlutowałem fragment płytki. Następnie za pomocą 16 żył połączyłem wyświetlacz z gniazdkiem.Ważne żeby mieć odpowiednią rozpiskę pinów końcówek. Wtyczka ma piny ponumerowane symetrycznie względem gniazdka :) Można się pomylić... (numery pinów wtyczek zamieszczam na obrazku poniżej)

Wykorzystując konstrukcje gniazda mogłem przylutować przewody do "górnych końcówek". Na koniec przylutowałem potencjometry, tranzystor, diode i rezystor.
    Niestety okazało się że rozkład pinów gniazda Centronics jest troche inny niż DB-25.
    Żeby nie komplikować sobie życia przeniosłem przewody które były podłączone "w dolnym rzędzie pinów" do górnego rzędu. Ponadto wykorzystałem fakt, że w złączu jest 8 przewodów GND. Cztery z nich podłączyłem do jednego PIN-u od strony wyświetlacza. Od strony PC są one wyprowadzone z gniazdka.
    Za pomocą tychże pinów zasilam wyświetlacz z PC (z gniazdka moelex'a +5V).

Pierwsze uruchomienie:
    Po podłączeniu wyświetlacza do PC i włączeniu zasilania należało wyregulować prąd podświetlenia.
    W przypadku białych LED-ów prąd może być w granicach 30mA. W przypadku mojego wyświetlacza ustawiłem go na 20mA uzyskując przy tym zadowalające efekty.
    20mA uzyskałem przy potencjometrze ustawionym na "max-a".
    Przed zabawą z wyświetlaczem konieczne jest zainstalowanie sterowników port95nt.exe.
    Następnie należało wyregulować kontrast (prawie się na tym złapałem - myślałem że coś jest nie tak, zapominając o tym że trzeba go ustawić:) )
    W moim przypadku potencjometr od kontrastu jest ustawiony prawie w pozycji maksymalnej.

Oprogramowanie:
    Jest kilka programów które można pobrać za free.
    W przypadku wyświetlaczy tekstowych najpopularniejsze do Smartie i jaLCDs.
    Po przeanalizowaniu możliwości obu doszedłem do wniosku, że więcej jest w stanie zaoferować jaLCDs.
    Program ma (między innymi) możliwość korzystania ze zmiennych systemowych, oraz definiowanie własnych zmiennych,oferuje wręcz własny język programowania (razem z instrukcjami warunkowymi). Ponadto oferuje bardzo ciekawie prezentujące się pełnoekranowe zegarki, analizator widma, czy UV meter z winampa. Podaje numer IP komputera, jest w stanie sprawdzać PING-i podanych adresów, podaje statystyki z UT, jest w stanie sprawdzać pięć skrzynek pocztowych (podaje czy jest nowa poczta, nagłówki pięciu ostatnich maili itp (z konfiguracją poczty nie moge sobie poradzić :()).
    Korzystając z tych wszystkich możliwości za pomocą dołączonego do jaLCDs programu stworzyłem własny plik konfiguracyjny, który podaje na wyświetlaczu interesujące mnie informacje.
    Mój config zamieszczam z załącznikach.

Pozostało jeszcze całość obudować. Planuje zrobić "opakowanie" z plexi.
    Gdy obuduje wyświetlacz - uzupełnie posta zdjęciami.

A na koniec zdjęcia i film przedstawiający niektóre możliwości jaLCDs:
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - zegar.jpg (33.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - winamp2.jpg (42.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - Winamp.jpg (38.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - OS2.jpg (42.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - OS.jpg (43.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - LAN.jpg (41.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - dyski.jpg (44.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - bez podśw.jpg (33.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LCD-film.zip (1.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • moja konfiguracja jaLCDs.zip (1.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mrrudzin
    Poziom 39  
    mrrudzin napisał 5940 postów o ocenie 580, pomógł 516 razy. Mieszka w mieście Pruszcz Gdański. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 1709444
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Reszta fotek:
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 wtyczki.jpg (21.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 płytka z HP690.jpg (44.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LPT do PC.jpg (27.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 DB25.jpg (37.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD od tyłu.jpg (50.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 LCD - po włączeniu.jpg (31.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1709500
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam

Mam wyświetlacz 2x24 jakiś zwykly bez podśiwetlania, kupiłem go za 20zł. steruje nim przez program Ja LCD's, a jakiem programem jest sterowany ten wyswietlacz?? bo spodobal mi sie wskaźnik kanałów w Winampie.
  • #5 1709679
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    wyświetlacz jest 2 kolorowy a dlaczego ja widze na fotce czerwoną poświate na eq winampa ?? Fajne ale mnie się bardziej podoba ten kolegi konio z tego postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic322512.html i taki sobie w miare możliwości zbuduje :) Pozdro
  • #6 1709708
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    myświetlacz jet git mi się podoba możesz go wstawiś w pod monitor jakąć fajną obydowe zrób .
    do krzycho 123 wyświetlacz super gorzej będzie dostać po takich cenach jak konio68jeślei będziesz miał tak tani wyświetlacz jak konio68 to daj znać też będe zainteresowany
  • #7 1709935
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

wyświetlacz jest 2 kolorowy a dlaczego ja widze na fotce czerwoną poświate na eq winampa ??

Nie wiem z czego to wynika, ale tak jest w rzeczywistości. Przy szybkozmiennych rzeczach pojawia się czerwona "poświata". Widać to zresztą na filmie który załączyłem.

Odnośnie matryc - pierwotnie myślałem o wykorzystaniu matrycy B/W z laptopa, który poniewiera się w szafie. Jednak potrzebowałbym jakiegoś uP i jakiegoś zmyślnego układu żeby nim sterować. W wyświetlacze się nigdy wcześniej nie bawiłem, dlatego zacząłem od tego co widać :)

Wyświetlacz planuje wstawić pod albo nad monitor... :)

Odnośnie większych wyświetlaczy - wydaje mi się że za jakiś czas będzie to "masówka" stosowana w jakimś tanim sprzęcie - i będzie można kupić/dostać taki wyświetlacz za stosunkowo niewielkie pieniądze.
  • #8 1714002
    shido5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam. ja mam wyswietlacz podobny jego typ to: WM-C2004M jest on z (chyba) kasy fiskalnej takiej przenośnej. malej. i jest bez podswietlania. i czy moge go tak samo podlączyc jak zrobil to autor tego postu?? wg.schematu.
  • #9 1716994
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Musisz znaleźć note katalogową tego wyświetlacza. Porównaj rozkład wyprowadzeń i zastosuj w swoim wykonaniu. Przede wszystkim wyświetlacz powinein być zbudowaniu w oparciu o układ HD44780 lub odpowiednik.

Tak się zastanawiam - jeżeli mój LCD bierze na podświetlanie prąd ~20mA - moge czerpać napięcie do jego zasilania bezpośrednio z portu LPT (z końcówki odpowiedzialnej za podświetlanie)? Jeżeli tak - to czy zostawić występującą w tej linii diodę?
  • #10 1719451
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 249
    NIe bede pisał nowego tematu wiec pisze tu. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze :) . Chodzi mi o programik Smartie 5.1 . LCD podlączam pierwszy raz i sie udało . Wszystko działa . Dalem do pudelka od lodow i ladnie wyglada. Programmik steruje super. Mam pytanko nad zakładką Buttons . Jest tam Matrix Orbital Button . Ale jak klikam na niego to nic sie nie dzieje. Tak jakby nie byl aktywny nie da sie go przeniesc do tych okienek co tam sie text pisze. Co to jest i jak się to uruchamia?

Pozdro
    DJ MHz
  • #11 1719614
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Chodzi o obsługe wyświetlaczy firmy Matrix Orbital. Niektóre z nich mają przyciski (stąd button). Więc można im przypisać pewnie jakieś funkcje.
    Tu różne wyświetlacze tej firmy: (ostrzegam - ceny straszą:) )
    http://www.matrixorbital.com/index.php?cName=lcd-character-lcds

Ten wyświetlacz obsługuje przyciski:
    http://www.bipom.com/lcds/lk404-55.shtm

a Tu:
    http://www.google.com/url?sa=t&ct=res&cd=2&ur.../files/LK404-55.pdf&ei=gZr4QrecOaHSwgGa3ozEBA
    od strony 22 pdf-a opisują owy "keypad interface".
  • #12 1720297
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 249
    Przedstawiam wam moją konstrukcję wyświetlacza LCD. Wyświetlacz LCD 2x16 znaków kupiłem w elektronicznym sklepie w Głogowie. Przyjechałem do domu i od razu zabrałem się za szukanie schematu podłączenia i realizowania go. Po kilku godzinkach wyświetlacz był juz podłączony do LPT i gameportu i wyprubowany. Potem umieściłem go tylko w pudełeczku po lodach, które okleiłem taśmą izolacyjną żeby lepiej wyglądało. Wyświetlacz steruję przez popularny smartie 5.1 .

P.S.
    Na zdięciu może obudowa wyświetlacza wygląda na kiepską ale w rzeczywistości się ładnie prezentuje koło monitora :) .

Pozdowienia
    DJ MHz
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 Zdjęcie(38)_LCD.jpg (11.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 Zdjęcie(37)_LCD.jpg (20.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 Zdjęcie(35)_LCD.jpg (15.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 Zdjęcie(34)_LCD.jpg (27.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1732296
    mrrudzin
    Poziom 39  
    No i powstała obudowa :)
    Obudowę zrobiłem (zgodnie z zapowiedzą :) ) z kawałka plexi. Pleksi wygiąłem po podgrzaniu ciepłym powietrzem.
    Całość ... zresztą oceńcie sami
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 STA50054.jpg (22.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 STA50053.jpg (32.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 STA50052.jpg (23.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 STA50051.jpg (34.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1732326
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    bardzo ładna podstawka :D ale ten kawałek drukarki psuje wygląd całości. Wiem wiem , tak najprościej coś wyciąć i wykorzystać ale mi ten kwałek się nie podoba
  • #15 1734135
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Myślałem nad wyjęciem (albo kupieniem) samego gniazdka. Ale wtedy miałbym troche więcej problemów z "przytwierdzeniem" tego do obudowy. Pilnikiem wyrównam jeszcze te "wystające" kanty płytki z portem.

Całość postawiłem "pod" monitorem.
  • #16 1734227
    Tomekelektronik
    Poziom 11  
    Przepraszam że piszę to tu, ale nie chcę zakładać nowego tematu skoro ten jest o lcd pod kompa. Mam wyświetlacz alfanumeryczny 1x16 podłączony w taki sam spośob. Działał jakiś czas ale po przymusowym sformatowaniu dysku straciłem program sterujący. Po kilku miechach założyłem internet, odzyskałem program ale lcd nawet nie drgnie. :cry::cry:Podświetlenie działa jednak reszta nie. Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
  • #17 1734720
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Przed zabawą z wyświetlaczem konieczne jest zainstalowanie sterowników port95nt.exe.

Zainstalowane :>?
    Jakiego programu używasz?
    Jeżeli Smartie - trzeba ustawić typ wyświetlacza na HD44780 (Paralell)
  • #18 1735514
    Tomekelektronik
    Poziom 11  
    Robiłem to już wcześniej po przeczytaniu tematu. Sterowniki port95nt zainstalowane, smartie ustawiony tak jak powinno być, a wyświetlacz ani drgnie (pomimo ustawiania kontrastu). Zainstalowałem jaLCDs ale to też nic nie daje :cry: Pamiętam(stare dobre czasy kiedy działało :D), że przy uruchamianiu komputera "pola" wyświetlacza były zaciemnione, a teraz tak nie jest.
  • #19 1735944
    mrrudzin
    Poziom 39  
    1) Sprawdź czy nie masz ustawiony tryb portu na EPP w BIOS-ie
    2) Sprawdź LCD u znajomego - wyeliminujesz możliwość że uszkodzony jest port

U mnie przy uruchomieniu "zaciemnia" się część wyświetlacza. Podobnie przy odłączeniu i ponownym podłączeniu do komputera.
    Po włączeniu zasilania - wewnętrzny układ zerujący inicjuje kontroler.
  • #20 1740947
    mrrudzin
    Poziom 39  

Edit the config.nt file in the C:\windows\system32 directory to read:

EMM = B=4000 RAM 
    dos=high, umb 
    device=%SystemRoot%\system32\himem.sys 
    files=40 

Note the spaces in the EMM line carefully - one either side of the first = and before RAM, none with the second = 

Also make sure there is a line in your autoexec.nt file (C:\windows\system32 directory) that reads: 

lh %SystemRoot%\system32\dosx 

The error statement which the user where I got this info stated insufficient conventional memory. This fix should give 612k of conventional memory, which seems to be the maximum possible. 

Tu też coś piszą na ten temat:
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;314106&Product=winxp
    http://forums.us.dell.com/supportforums/board/message?board.id=pw_isv&message.id=39
    http://p2p.wrox.com/archive/beginning_asp/2002-11/30.asp
  • #21 1748913
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Ja mam VFD od kasy fiskalnej :) Kupiony na allegro za 50zł :D Wysokość znaku to ponad 10mm a więc cakiem sporo. Organizacja 2X20 podłączony jest do portu com. Pracuje pod kontrolą smartie (ustawienie crystal fontz) Bardzo czytelny nawet z daleka. Wygląda znacznie lepiej niż LCD którego miałem wcześniej. Trzeba by mu zrobić jakąś obudówkę bo już raz zaliczył glebę a właściwie biurko. Stoi na sterowniku świateł pod monitorem :D Wadom jest nie do końca poprawne sterowanie tego wyświetlacza przez smartie który traktuje go jako jedną linię 40 znaków co widać na jednej z fotek. Kolor jest błękitno-zielony na fotkach wychodzi prawie biały.
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 VFD3.jpg (14.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 VFD2.jpg (7.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 VFD1.jpg (7.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1753775
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    A czy taki wyświetlacz da się podłączyc do PC? Wyjąłem go z miernika tego taniego (około 20 zł) więc wyświetla chyba tylko cyfry i cyfro podobne litery. Z góry dzięki;)
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 tyl.jpg (48.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 przod.jpg (58.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 1753813
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Z takim będziesz miał kilka problemów:
    1) Wyświetlacz jest bez kontrolera - więc będziesz musiał go zbudować
    2) Styki są wyprowadzone na szkle - więc lutowanie nie przejdzie - będziesz musiał zrobić pole stykowe na płytce z kontrolerem - i jakoś to połączyć (specjalne "gumki")
    3) Jak zauważyłeś - wyświetlacz pokazuje tylko cyfry. Więc żadnych "pisanych informacji nie wyświetlisz")
    4) Jeżeli to taki wyświetlacz jak w moim mierniku za 20PLN - może wyświetlić trzy cyfry i jedynkę - a więc mógłbyś wyświetlać najprawdopodobniej tylko jedną daną (temperatura CPU itp) a niektórych nie dałoby się wyświetlić (ze względu na ilość cyfr).

Wydaje mi się że lepiej zostawić ten wyświetlacz w mierniku. Za elektronike potrzebną do jego sterowania wydasz trochę pieniążków, a efekt - nie oszukujmy się - będzie średni. Może lepiej kupić jakiś LCD na HD44780 - najtańsze kupisz za mniej niż 20PLN.
  • #24 1766383
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Skoro każdy prezentuje własny wyświetlacz to co i mnie szkodzi

Na wstępie napisze że cały układ wykonałem bez jakiegokolwiek wkładu finansowego......... dosłownie:D. Wszystko wykonałem z materiałów dostępnych w domu. Wyświetlacz (2x20)posiadam z przyniesionej kiedyś uszkodzonej kasy fiskalnej POSNET-u. Niestety wyświetlacz nie ma podświetlania ale ten problem udało mi sie jakoś pokonać i przy okazji zrobiłem sobie mini lampke (latarnie:D) na biurko. Układ sterowany jest za pomocą programu jaLCDs. Jedynym problemem jaki mam z interesujących mnie rzeczy programu jaLCDs jest niemożliwość wyświetlenia analizatora spektrum:cry:. No ale mówi sie trudno i żyje sie dalej.

Poniżej zamieszczam fotki mojego LCD-ka oraz schemat który użyłem.

PS. Jakby ktoś miał lepszy pomysł rozwiązania podświetlania to najlepiej na zdjęciu niech zaprezętuje.
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 schemat.jpg (53.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0095.JPG (68.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0094.JPG (74.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0092.JPG (76.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0091.JPG (95.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0090.JPG (123.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0087.JPG (68.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0086.JPG (87.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 1767028
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Super fajny.W jakim języku programistycznym napisałeś do tego program???:D
  • #26 1768107
    Duch__
    Poziom 31  
    W żadnym........:D użyłem programu jaLCDs dostępnego w necie:arrow: http://www.jalcds.de/. Dodaje jeszcze fotke jak to wygląda nocą (efekt jest oczywiście lepszy niż to co na zdjęciu widać:!:). Pozdrawiam maniacy LCDków:D
    Załączniki:
    • Wyświetlacz LCD do PC- HD44780 PIC_0103.jpg (42.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 1769507
    vankonrado
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie chcę rozpoczynac nowego tematu wic pisżę tutaj. Chcę zbudować wyswietlacz pod LPT - jestem raczej początkującym - jednak mam jeden problem. Nie jestem pewnien czy piny na moim wyswietlaczu zgadzają się z tymi które są na schematach ponieważ oznaczenia nieznacznie się różnią. Chodzi mi dokładnie o nastepujące piny??

Pin2: Vdd - to jest standardowy +5V??
    Pin3: Vo Power Supply for LCD driver - czy to kontrast??

Myslę że się zgadzają jednak nie chciałbym spalić wyświetlacza - wolę się upewnić...

Jak zrobie to wrzuce jakieś zdjęcia.
  • #28 1769545
    Duch__
    Poziom 31  
    vankonrado napisał:

Pin2: Vdd - to jest standardowy +5V??
    Pin3: Vo Power Supply for LCD driver - czy to kontrast??

Na pin 2 podajesz napięcie +5V ale nie większe po zjarasz układ, a na pin 3 za pośrednictwem potencjometru około 10k om ustawiasz kontrast. Wszystko widać na schemacie który pokazałem powyżej.

Pozdro
  • #29 1770023
    mrrudzin
    Poziom 39  
    => Duch nieźle to wygląda - szczególnie podświetlenie jest nietypowe :)
    Troche kłuje w oczy porysowana plexi - usprawiedliwia to że nie wydałeś na to złotówki :)
    Fajnie byłoby zmyć markera który pozostał po przycinaniu płytki. Niby pierdół - ale...
    Odnośnie analizatora widma - próbowałeś napisać samodzielnie skrypt w jaLCDs?
    Z tego co piszą (bodajże) w manualu - analizator zajmuje zawsze dwie ostatnie linie. Czyli jeżeli ustawisz rozmiar na 2x16 - powinno działać.
    =>vankonrado - wyświetlacza nie spalisz dopuki np. w czasie napadu złości (któryś z forumowiczów zaczął w taki sposób kombinować gdy LCD nie chciał działać) nie podłączysz gdzieś np. 12V (albo podasz 5V bezpośrednio na podświetlenie). Jeżeli źle podłączysz - po prostu nie będzie działać :)
  • #30 1770392
    Duch__
    Poziom 31  
    mrrudzin napisał:
    => Duch nieźle to wygląda - szczególnie podświetlenie jest nietypowe :)
    Troche kłuje w oczy porysowana plexi - usprawiedliwia to że nie wydałeś na to złotówki :)
    Fajnie byłoby zmyć markera który pozostał po przycinaniu płytki. Niby pierdół - ale...
    Odnośnie analizatora widma - próbowałeś napisać samodzielnie skrypt w jaLCDs?

Poprawieniem szczegółów zajme sie niebawem (musze odpocząć bo włąśnie wróciłem z dyskoteki:D ) ale właśnie spróbowałem uruchomić na 2x16 tak jak powiedziałeś ale to dalej nic nie daje...... wyświetlacz jest czysty:cry: . Jednym słowem hmmmm.......... trza pomyśleć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i podłączenia wyświetlacza LCD opartego na kontrolerze HD44780 do komputera PC przez port LPT. Autor wykorzystał wyświetlacz WINSTAR WH2004A-TMI-JT REV.C (4x20 znaków, białe znaki na niebieskim tle) oraz elementy takie jak gniazdko Centronics z drukarki HP690C, kabel LPT, taśma HDD, tranzystor BD135, potencjometry 10k i 100Ω, rezystor 150Ω oraz diodę 1N4148. Schemat połączeń umożliwia programowe sterowanie podświetleniem, co jest przydatne podczas pracy nocnej. W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego podłączenia pinów, znaczenia uziemienia (GND), regulacji kontrastu i podświetlenia, a także problemów z inicjalizacją i sterowaniem wyświetlacza przez różne programy (jaLCDs, Smartie 5.1/5.2, LCDControl, LCDHype, LCDproc). Użytkownicy zgłaszali typowe problemy, takie jak wyświetlanie kwadracików, brak reakcji na oprogramowanie, błędy konfiguracji portu LPT (np. tryb EPP w BIOS-ie), oraz konieczność instalacji sterowników port95nt dla systemów Windows 98/XP. Wskazano, że podświetlenie można sterować tranzystorem, a prąd podświetlenia powinien wynosić około 20-25mA, nie przekraczając 60mA, aby nie skrócić żywotności diod LED. Dyskutowano także o alternatywnych wyświetlaczach z kas fiskalnych (np. POSNET WM-C2004M) oraz o problemach z wyświetlaczami bez kontrolera, które wymagają dodatkowej elektroniki. Poruszono temat programów do wyświetlania danych z Winampa (plugin vblink, polecenie $winampvumeter§) oraz integracji z programami monitorującymi parametry komputera (Motherboard Monitor, SpeedFan). Wskazano na dostępność programów pod Linuxa (LCDproc). Wiele uwag dotyczyło prawidłowego lutowania i podłączania wszystkich niezbędnych linii danych LCD, a także problemów z konfiguracją i kompatybilnością oprogramowania z różnymi wersjami systemów operacyjnych. Autorzy dzielili się doświadczeniami dotyczącymi wykonania obudów, montażu i estetyki urządzenia. Podsumowując, projekt jest wykonalny przy użyciu popularnych wyświetlaczy HD44780, odpowiedniego okablowania i oprogramowania, jednak wymaga dokładnej konfiguracji sprzętowej i programowej oraz znajomości zasad działania portu LPT i wyświetlaczy alfanumerycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA