logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz LCD bez podświetlania. Podłączenie do PC.

Helmans 07 Sie 2006 14:17 1750 6
  • #1 2889109
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam mam okazje kupić tanio wyćwietlacz lcd lecz bez podświetlenia wyświetlacz posiada 14 żylową taśmę i tu sie nasuwa moje pytanie czy jeśli będę chciał go podlaczyc do Komputera to sie uda bo 15,16 kabel na tasmie to zasilanie czy wyswietlacz bedzie bral zasilanie z portu LPT (ponieważ nie ma zasilania) Prosilbym o porady osób które to robiły o informacje (dosc dokladne informacje gdyz poprzedni wyswietlacz spalilem bo gosciu mi zle poradzil ale sie nie przejmuje i zrobie drugi) Prosze o zainteresowanie sie teamtem oraz za wszelką pomoc Z góry dziękuje (Pozdrawiam Helmans)
  • Pomocny post
    #2 2889179
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    15 i 16 noga to pewnie właśnie podświetlenie. Poszukaj noty katalogowej do wyświetlacza w sieci - tam jest rozpisany układ końcówek. Najważniejsze aby był kompatybilny z HD44780. Gdzieś na elce (w dziale DiY) jest mój post opisujący budowę (wraz z schematem) takiego LCD podłączanego do komputera (ale z podświetleniem).

Ile masz zapłacić za ten wyświetlacz?
    Może lepiej dołożyć troche i kupić taki "z podświetlaniem" na allegro - nowy 2x16 znaków widziałem już od 8 zł.

Podejrzewam że chcesz go podłączyć do komputera.
    Ze względu na bardzo małą obciążalność portu LPT (rzędu 20mA/kanał) i możliwość uszkodzenia - wyświetlacz najlepiej zasilać z osobnego źródła (bardzo dobrym jest port USB, czy wtyczka moelex)
  • #3 2889250
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Tak tylko zalazy mi na tym by mozna bylo cos dolutowac bo kupilem taki gdzie bylo 16 zyl na tasiemce o szerokosci pudelka zapalek. Ten wyswietlacz jest za 5 zl z allegro a podswietlenie sam bym mogl zrobic. (W starym wyswietlaczu gdy podlaczylem go do kompa spalily sie kable a nie wiem w jakim stanie jest wyswietlacz oraz port)
  • #5 2892155
    Radix
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    słuchajcie co potrzeba jeszcze poza samym wyświetlaczem aby on działał i co znaczy kompatybilny z hd 44780????
  • #6 2892601
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    polecam poczytać

Dla wersji z sterowalnym podświetleniem:

Użyte materiały: 

- Wyświetlacz WINSTAR WH2004A-TMI-JT REV.C kupiony na allegro za 65 PLN. Wyświetlacz 4x20 ma białe znaki na niebieskim tle
    - gniazdko Centronics - z drukarki HP690C 
    - kabel LPT 
    - taśma od HDD (wykorzystane 16 żył) 
    - tranzystor BD 135 
    - potencjometr montażowy leżący 10k 
    - potencjometr montażowy leżący 100 ohm 
    - rezystor 150 ohm 
    - dioda 1N4148

• #7 3003173
    portal2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeżeli wyświetlacz nie jest podświetlany (ma te 14 styków zamiast 16stu) to czy seryjnie na płytce drukowanej wyświetlacza znajdują się już styki do wlutowania diód? To bym sobie sam dolutował podświetlenie jakie tylko bym chciał :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia taniego wyświetlacza LCD bez podświetlenia, posiadającego 14-żyłową taśmę, do komputera przez port LPT. Wyjaśniono, że piny 15 i 16 zwykle odpowiadają za podświetlenie, które w tym przypadku jest nieobecne, co wymaga osobnego zasilania wyświetlacza, gdyż port LPT ma ograniczoną obciążalność (około 20 mA na kanał) i może ulec uszkodzeniu. Zaleca się poszukiwanie dokumentacji technicznej (noty katalogowej) wyświetlacza, aby potwierdzić układ pinów i kompatybilność z kontrolerem HD44780, który jest standardem dla tego typu wyświetlaczy. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest zasilanie z osobnego źródła, np. portu USB lub zasilacza Molex. Użytkownik planuje samodzielnie dolutować podświetlenie, gdyż kupił wyświetlacz za niską cenę (około 5 zł z Allegro). W dyskusji pojawiły się także przykłady komponentów potrzebnych do sterowania wyświetlaczem z podświetleniem, takich jak tranzystor BD135, potencjometry, rezystory i diody. Poruszono też kwestię sprawdzenia stanu wyświetlacza i portu przed ponownym podłączeniem, aby uniknąć uszkodzeń. Jeden z uczestników pytał o znaczenie kompatybilności z HD44780, co odnosi się do standardowego sterownika wyświetlaczy LCD. Wspomniano model wyświetlacza WINSTAR WH2004A-TMI-JT REV.C jako przykład urządzenia z podświetleniem i opisano elementy potrzebne do jego podłączenia do portu LPT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA