logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać Phoenix FunProg z AT90S2313? Błąd privileged instruction w IC Prog

Areksam 27 Lis 2006 11:44 1982 6
REKLAMA
  • #1 3268249
    Areksam
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po burzliwym wertowaniu sieci i materiałów postanowiłem ze zabiore sie za naukę programowania uC. Zdobyłem programator Phoenix FunProg i uC Atmela AT90S2313. Sprzedający poinformował mnie ze to da się razem pożenić. Na sieci znalazłem program IC Prog 1.05D i chciałem wystartować. Ustawiłem w hardware fun card wybrałem prcesor i niestetywyskakuje mi okenko z informacją privileged instruction.
    Mam prośbę czy ktoś wie jak z tym sobie poradzić. Czy można zastosować inne oprogramowanie Phenixa FunProg, czy to kwestia ze ten programator nir bsługuje takiego uC choć to chyba mało możliwe. Jeśl ktoś miał podobny problem prosze o pomoc. Moze ktoś wie co za uC można tym programatorem obsłużyć?
    Dzieki serdeczne z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3269480
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Nic nie piszesz, jakiego systemu operacyjnego używasz. Jeżeli to WinXP, to w programie IC-prog w zakładce USTAWIENIA->OPCJE->RÓŻNE należy ustawić "Włącz sterownik NT/2000" (ptaszek). Wydaje mi się, że to jest przyczyna Twoich niepowodzeń.
  • REKLAMA
  • #3 3269500
    Areksam
    Poziom 11  
    TAk uzywam XP, spróbuje zaraz to tak ustawić i napisze czy działa
  • REKLAMA
  • #4 3273306
    Areksam
    Poziom 11  
    Niestety zamigała tylko żołta dioda , ale komunikat nadal wyskakuje:(
  • REKLAMA
  • #6 3280880
    Areksam
    Poziom 11  
    Zadziałało ! Driver pomógł ! przez weekend zabieram sie do dalszej pracy z Atmelem:) Dzieki zapomoc
  • #7 5130431
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Na proźbę kolegów dorzucam zdjęcie...
    Jak używać Phoenix FunProg z AT90S2313? Błąd privileged instruction w IC Prog
    Załączniki:
    • TrybyPhoenixFunprog.jpg (34.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował programować mikrokontroler Atmel AT90S2313 za pomocą programatora Phoenix FunProg i oprogramowania IC Prog 1.05D, jednak napotkał błąd "privileged instruction". Problem występował na systemie Windows XP. Rozwiązaniem okazało się włączenie w IC Prog opcji "Włącz sterownik NT/2000" w ustawieniach programu oraz zainstalowanie odpowiedniego sterownika dla programatora. Po tych działaniach programowanie mikrokontrolera przebiegło pomyślnie. Dodatkowo udostępniono zdjęcie sprzętu na prośbę użytkowników forum.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA