logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot spawalniczy. Sposób przerobienia sterownika.

pumabit 27 Lis 2006 13:49 2329 3
REKLAMA
  • #1 3268520
    pumabit
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Czy wie ktoś w jaki sposób można byłoby przerobić sterownik takiego robota na sterownik własnej konstrukcji? Słyszałem że wystarczy kupić sterowniki serwo napędów i odpowiednią kartę do komputera. Mechanika w tym robocie jest dobra tylko elektronika z lat 80-tych padła. Można by się pokusić o naprawę tego, może ktoś ma jakiś namiar serwisu? Robot jest firmy ABB.
  • REKLAMA
  • #2 3278571
    jester_w
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a jaki to dokladnie robot abb?
  • REKLAMA
  • #3 3279261
    pumabit
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tzn Robot (mechanika) ABB szafa sterująca ASEA a stół obrotowy zintegrowany z robotem ESAB. Ciężko się doczytać na samym robocie jakichś symboli. Nawet nie wiem czy serwa są na prąd stały. Ale znalazłem firmę co podejmuje się napraw takich robotów ewentualnie przerabia tylko że jeszcze nie przyjechali :/. Ponoć kupuje się coś w rodzaju sterowników tych silników podłącza się do kompa i można już sterować.
  • #4 3279299
    jester_w
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    daj znac jak juz przyjada i wypowiedza sie w temacie kosztow naprawy. Chcialbym wiedziec jakie jest koszt operacji.Pozdrawiam.
REKLAMA