logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVA 20THC (Spectra CTV2145M) - TV nie włącza się, brak wizji i dźwięku, co robić?

jocker1973 27 Lis 2006 20:32 1660 4
REKLAMA
  • #1 3270079
    jocker1973
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Telewizor to AVA 20THC - z powodu braku orginalnego schematu posługuje się CTV2145M dostępnego na elektrodzie.
    Problem polega na braku wizji i foni,
    Po włączeniu do sieci TV przechodzi w stan czuwania - co sygnalizowane jest zapaleniem diody sygnalizacyjnej.
    Przy próbie właczenia z klawiatury telewizora słychać kliknięcie przekaźnika, dioda sygnalizacyjna mignie i powraca do stanu czuwania.

Po kilkunastu sekundach słychać ciche trzeszczenie jakby z trafopowielacza.

Wymieniłem do tej pory spęczniałe elektrolity (oznaczenia ze schematu) C805 (150uF/400V) oraz C819 (470uF/400V), oraz profilaktycznie tranzystor KTD1555 (został zastąpiony przez 2SC5129 + dodatkowo dioda pomiędzy kolektor i emiter).

Proszę o rady i sugestie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3270121
    Daaro
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie mam schematu i nie wiem co to za kondensatory które podmieniłeś, ale na "dzien dobry" powinieneś wymienić wszystkie elka po stronie pierwotnej.
  • REKLAMA
  • #3 3271870
    jocker1973
    Poziom 11  
    Elektrolity po stronie pierwotnej wymieniłem, ale nie przyniosło to zmiany.
    Nie bardzo chcę wymieniać wszystko jak leci, wolałbym coś robić z uzasadnieniem - nie na chybił trafił.
    Dzieki za posta.
    Liczę na dalsze podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #4 3274820
    jocker1973
    Poziom 11  
    Po pomiarach oscyloskopem okazało się że mostek prostuje połówkowo, dwie diody zostały wymienione na nowe. Po wymianie napięcie na pierwszym elektrolicie filtrującym wynosi 305V i jest w miarę stabilne.

Jednym z elementów przetwornicy jest układ hybrydowy o oznaczeniu JS-8017 (nie mogę nigdzie znaleźć jego opisu), niemniej z nóźki 4 ma podawac impulsy na tranzystor kluczujacy KTC4237 i podaje ładne szpile 40Vp-p. na oscylogramach na schemacie widac również że na nóżce nr 2 powinniśmy mieć prostokąt ok. 28Vp-p, niestety tutaj nic nie ma, za to na kolektorze KTC4237 są jakieś dziwne oscylacje 5kVp-p ?????

Czy ktoś ma opis tego JS-8017, albo moze pomierzyć i powiedzieć co powinno być na kolektorze KTC4237 ?

Dodano po 19 [sekundy]:

Po pomiarach oscyloskopem okazało się że mostek prostuje połówkowo, dwie diody zostały wymienione na nowe. Po wymianie napięcie na pierwszym elektrolicie filtrującym wynosi 305V i jest w miarę stabilne.

Jednym z elementów przetwornicy jest układ hybrydowy o oznaczeniu JS-8017 (nie mogę nigdzie znaleźć jego opisu), niemniej z nóźki 4 ma podawac impulsy na tranzystor kluczujacy KTC4237 i podaje ładne szpile 40Vp-p. na oscylogramach na schemacie widac również że na nóżce nr 2 powinniśmy mieć prostokąt ok. 28Vp-p, niestety tutaj nic nie ma, za to na kolektorze KTC4237 są jakieś dziwne oscylacje 5kVp-p ?????

Czy ktoś ma opis tego JS-8017, albo moze pomierzyć i powiedzieć co powinno być na kolektorze KTC4237 ?
  • #5 3278621
    jocker1973
    Poziom 11  
    Kontynuuje wątek w nadziei że się ktoś podłączy i doda swoje doświadczenia, oraż pomoże w rozwiązaniu problemu.

Nie znalazłem nigdzie opisu do Js8017- w sieci znalazłem jedynie kilka not aplikacyjnych z rzekomym zamiennikiem SDH209B - wynika jednak z nich że zamienione są nóżki 6 z 9-tą.

Do nóżki 8 podpięty był orginalnie elektrolit 100uF/50V (mimo że wszystkie noty pokazują 470uF - pokusiłem się o jego wyminę, niestety na stary z wylutu.

Spowodowało to jedynie zmianę tonu pracy transformatorka ;-)
    Impulsy na tranzystor kluczujący nie trzymały czestotliwości która rozpływała się w granicy 12-13kHz (a wydaje mi się że powinna dokłądnie wynosic 15625Hz)

Drugim krokiem była kolejna zamiana elektrolitu na większy o wartości 470uF - tak jak pokazuje schemat - i to był błąd moim zdaniem.

Po włączeniu zaśmierdziało i hybryda się zagrzałą. Wyłaczyłem - niestety za póżno teraz jest głucha cisza - nic nie buczy i na bazie tranzystora nie ma zadnych impulsów - czyli definitywnie tym sposobem zniszczyłem Js-8017 (choć sam nie wiem dlaczego ) - to tak dla ostrzeżenia.

Jeżeli ktoś miał podobny przypadek może się podzieli spostrzeżeniami i coś doradzi.
REKLAMA