logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szybki i darmowy program do skanowania dysku pod kątem błędnych sektorów?

piotrek power 27 Lis 2006 21:42 20716 11
  • #1 3270431
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Potrzebuję jakiegoś normalnego programu który by przeskanował dysk i spradził czy nie ma błędnych sektorów.

Szukam już 3 godziny jakiegoś programu i nie mogę znalźć.

Nie chodzi mi o naprawianie tylko aby mi wyświetliło czy dysk jest w pełni sprawny czy nie.

Ściągnałem Disk Chacker to znowu trial i skanowałoby z 3 godziny.
    Był jakiś szybki skan w tym programie i pokazało mi na jednym dysku że jest 640 kb uszkodzonych sektorów w plikach, ale mi chodzi o cały dysk a nie w plikach.
    Później skanowałem HD Tune 2,52 to znowu pokazuje że jest wszystko ok.
    W Scandisku z poziomu windows nic nie dowiem się bo po skanowaniu nie wyświetla się raport.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #4 3277098
    markok86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    HD Tune nie znajdzie małych błędów. Np jak masz 8 KB uszkodzonych to Hd Tune nic nie pokaże. HDDRegenerator uruchamia się przy bootowaniu systemu więc jest raczej niewygodny ale bardzo dobry. Można w nim naprawić błędy ale tylko te związane ze złym namagnesowaniem. HDDRegenerator NIE JEST DARMOWY. Bardzo dziwne, ze nie pokazuje ci komunikatu w scandisku.
  • #5 3277265
    piotrek power
    Poziom 27  
    Uruchomiłem scandiska z wiersza poleceń pod systemem windows.

Konkretnie chodzi mi o to, że mam zamiar kupić od kolegi dysk i chciałbym go w jakiś sposób spradzić przed kupnem.

Miałem 2 inne dyski od tegoż właśńie kolegi i obydwa wykazywały błędne sektory, jest to trochę dziwne gdyż jeden dysk kupił kilka tygodni temu jest to WD 80 GB ATA 7200 obr. 8 MB Cache i w nim na tym właśnie scandisku z wiersza poleceń pokazało że jest 4 KB w uszkodzonych sektorach. To chodzi o to że 4KB na danej partycji znajdują się w uszkodzonych sektorach czy 4 KB jest uszkodzonych sektorów na danej partycji ??

Co do drugiego dysku co ma go już ok. 1 rok czasu (Samsung SP0802N), posiada on aż ok. 1000 KB danych w uszkodzonych sektorach, twierdzi że błędne sektory zaczęły się pokazywać po tym jak dysk spadł podczas przenoszenia.

Ja mam taki sam dysk, a mianowicie SP0802 mam go 2 lata i prawdopodobnie wszystkie sektory są dobre.
    Ale ten dysk udał mi się dość głośny i po założeniu cichych wentyaltorów bardzo mi przeszkadza. Natomiast identyczny model dysku kolegi chodzi cichutko podobnie jak ten nowy WD który ponoć ma aż 35 dB, te samsungi mają 27dB a nie ma rzdanej różnicy w głośności, mój dysk od nowości tak piszczy ale wcześniej miałem głośne wentyaltory i to zagłuszały teraz mi to zaczyna przeszkadzać.

Wracając do tematu, to kolega ma oddać tego samsunga na gwarancji i jeżeli by mu wymienili na nowy to bym się znim zamienił za jakąś tam dopłatą, tylko chciałbym go wcześniej sprawdzić aby być w 100% pewny że nie ma uszkodzonych sektorów, nie chodzi mi o naprawianie.
  • #6 3277359
    markok86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli ci wyskakuje w scandisku, że jest 4 KB w uszkodzonych sektorach to znaczy, że ma bady. Ogólnie najpierw najlepiej przetestować HD Tunem i kontrolować prędkość testu. Jeżeli prędkość sie dużo wacha to może znaczyć, że są z nim jakies problemy. Wczasie testu nie należy "chodzić" po badanym dysku. Podsumowując HD Tune+ scandisk jak wszystko jes OK to można brać dysk. Acha jeśli chodzi o głośną prace to dobrze to nie wróży ale może także o niczym nie świadczyć. Przetestuj swój dysk HD Tune.
  • #7 3277421
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3277472
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Proponuję MHDD jest super jak u mnie dodatkowo dokumentacja
    Moderowany przez TONI_2003:

Jeśli się nie zna regulaminu to potem są pretensje !
    Regulamin forum oraz zasady

Udzielam ostrzeżenia #1 za zamieszczenie oprogramowania w postaci załącznika ogólnie dostępnego w sieci :!:
    :arrow: Załącznik kasuję :!:

Proszę :
    MHDD 4.6
    (TJT) :D

Cytat:
    Opis programu :
    MHDD to zaawansowany program służący do diagnostyki twardych dysków. Program obsługuje tylko urządzenia pracujące w trybie Master. Dostęp do dysków realizowany jest bezpośrednio poprzez kontroler (z pominięciem BIOS\'u). Dlatego właśnie w MHDD pracujemy z całą powierzchnią dysku, niezależnie od podziału na partycje, systemu plików itd. MHDD współpracuje ze wszystkimi zintegrowanymi kontrolerami (chipsety Intel, Via), a także z niektórymi kontrolerami dodatkowymi (IDE/SATA) jak Promise i HPT. Współpracuje ze wszystkimi dyskami, które wspierają LBA 28/48.
  • #9 3279041
    nasu
    Poziom 22  
    Może i nie przemyślałem tego do końca strona www.mhdd.com nie istnieje więc wrzuciłem program na dyskietkę 3,5 i dokumentacje Commands FAQ MHDD NEW w formacie .rtf (word). Moderator skasował i dał link tylko do ISO programu i jakiś skromny opis. Pretensji nie mam
    Znalazłem stronę gdzie można znaleźć więcej nie tylko mhdd w wersji floppy i CROM, ale jest FAQ dokumentacja i forum
  • #10 3286220
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ten program coś nie działa, pokazuje się tylko plik *.txt w którym pisze:

Please boot from this CD!

Pisze niby że zajmuje coś ponad 1,5 MB ale jest tylko ten jeden plik tekstowy.
  • #11 3286259
    nasu
    Poziom 22  
    Bo to jest ISO, czyli obraz dysku CD, który trzeba nagrać na CD np. za pomocą NERO Alcohol 120% lub inny i wystartować komputer z tego CD wszystko jest na http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.02-MHDD/
    Lub na Mhdd32ver4.6 na dyskietkę
  • #12 3288539
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jest jescze program victoria 4.1 beta, działa pod windowsem, to nowsza wersja victorii 3.3
    victoria 4.1 beta

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest szybki i darmowy program do skanowania dysku twardego pod kątem błędnych sektorów, bez naprawiania, z wyświetleniem pełnego stanu dysku. Standardowe narzędzia jak Scandisk w Windows nie pokazują raportu, a HD Tune 2.52 może nie wykrywać drobnych uszkodzeń. Zalecane jest użycie programów diagnostycznych producentów dysków, które są bezpłatne. Wskazano narzędzia takie jak HDDRegenerator (płatny, uruchamiany przy starcie systemu, naprawia błędy magnetyczne), MHDD (wersja 4.6, wymaga uruchomienia z bootowalnego nośnika, oferuje zaawansowaną diagnostykę i dokumentację), Victoria 4.1 beta (działa pod Windows, nowsza wersja Victorii 3.3), NDD.exe oraz Ultimate Boot CD z działem Hard Disk Diagnosis. Przy testach HD Tune warto obserwować stabilność prędkości skanowania, a obecność błędów w Scandisku (np. 4 KB uszkodzonych sektorów) świadczy o problemach z dyskiem. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące głośnej pracy dysku jako potencjalnego sygnału uszkodzenia. Przykładowe modele dysków wymienione w kontekście testów to Western Digital 80 GB ATA 7200 obr./min 8 MB Cache oraz Samsung SP0802N.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA