Cześć !
Dostałem do naprawy monitor LG z usterką określoną przez klienta "zadymił i się wyłączył".
Po oględzinach, nie bez trudu wypatrzyłem spalone dwa równoległe rezystory (na schemacie figurują jako jeden R908) w obw. wejściowych zasilacza. Co dziwne bezpiecznik, tranzystor polowy i to co się dało zmierzyć omomierzem wykazywało, że wszystko jest ok.
Uruchomiłem ostrożnie zasilacz- początkowo w kombinacjach z żarówkami w obciążeniu i zabezpieczeniu i tu też wszystko okazało się sprawne. Po normalnym połączeniu zasilacz wstał bez problemu, napięcia są ok., jest OSD. Niestety pion pozawijany od góry i dołu (na układzie STV9302), mała wysokość !!!
Na podmienionym TDA9302 bez zmian, napięcia zasilające pion ok. tętnienia na elkach ok, elka powymieniane i ramka nadal tragiczna.
Mam tu na razie trzy problemy:
1. Co mogło uwalić w tak dziwny sposób zasilacz (tylko te dwa rezystory) ?
2. Co pion ma z tym wspólnego (czy jest skutkiem czy przyczyną
uszkodzenia się zasilacza ).
3. Nie bardzo mam ochotę na doktoryzowanie się nad odchylaniem
ramki ponieważ mam poważne wątpliwości co do ostatecznej
skuteczości naprawy w przypadku wystąpienia opisanych usterek
Może ktoś ma jakieś sugestie (9302 jest wymieniony, elementy
peryferyjne mam sprawdzone, elka wymienione).
Pozdrawiam
Jarek
Dostałem do naprawy monitor LG z usterką określoną przez klienta "zadymił i się wyłączył".
Po oględzinach, nie bez trudu wypatrzyłem spalone dwa równoległe rezystory (na schemacie figurują jako jeden R908) w obw. wejściowych zasilacza. Co dziwne bezpiecznik, tranzystor polowy i to co się dało zmierzyć omomierzem wykazywało, że wszystko jest ok.
Uruchomiłem ostrożnie zasilacz- początkowo w kombinacjach z żarówkami w obciążeniu i zabezpieczeniu i tu też wszystko okazało się sprawne. Po normalnym połączeniu zasilacz wstał bez problemu, napięcia są ok., jest OSD. Niestety pion pozawijany od góry i dołu (na układzie STV9302), mała wysokość !!!
Na podmienionym TDA9302 bez zmian, napięcia zasilające pion ok. tętnienia na elkach ok, elka powymieniane i ramka nadal tragiczna.
Mam tu na razie trzy problemy:
1. Co mogło uwalić w tak dziwny sposób zasilacz (tylko te dwa rezystory) ?
2. Co pion ma z tym wspólnego (czy jest skutkiem czy przyczyną
uszkodzenia się zasilacza ).
3. Nie bardzo mam ochotę na doktoryzowanie się nad odchylaniem
ramki ponieważ mam poważne wątpliwości co do ostatecznej
skuteczości naprawy w przypadku wystąpienia opisanych usterek
Może ktoś ma jakieś sugestie (9302 jest wymieniony, elementy
peryferyjne mam sprawdzone, elka wymienione).
Pozdrawiam
Jarek