logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego mój numer TPSA nie wyświetla się na telefonach komórkowych?

puncio1 28 Lis 2006 08:22 1833 15
REKLAMA
  • #1 3271359
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Mam pewien problem a mianowicie : w telefonie stacjonarnym w TPSA gdy dzwonie na telefon stacjonarny do kogoś kto ma identyfikację numerów to normalnie wyświetla mój numer telefonu ale wszędzie obojętnie na jaką sieć operatorów komórkowych zadzwonie to niewyświetla nic tylko rozmowa prywatna a mój numer nie jest zastrzeżony i stąd moje pytanie dlaczego niewyświetlam się na telefonach komórkowych?
  • REKLAMA
  • #2 3271379
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    mozliwe ze na tych telefonach ktore sprawdzales nie maja wykupionej uslugi prezentacji nr dzwoniacego ( u prawie kazdego operatora koszt okolo 5 zl dodatkowo do rachunku). Sprawdz czy w rachunkach za te telefony komorkowe jest pobierana oplata za prezentacje nr
  • #3 3271417
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    A u jakiego operatora masz telefon???,
    bo moze on nie przesyła info do sieci komórkowych.
    Tepsa przesyła
  • REKLAMA
  • #5 3273101
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    puncio1 napisał:
    Telefon mam w TPSA ale na stacjonarne pokazuje się numer tu chodzi że na komórki niewyświetla się.

zrezygnuj z tele2 i bedziesz miał prawidłową identyfikację:D
  • #7 3273301
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Bo większość operatorów tak ma . Rozmowy do operatorów komórkowych są tańsze ale bez klipa. Jeżeli chcesz możesz mieć prezentację nr. ale koszt za minutę będzie droższy.

Pozdrawiam
  • #8 3273450
    PICIA
    Poziom 33  
    Cytat:
    Faktycznie mam tele2 ale co to ma do rzeczy jak na stacjonarne jest oki?

bo tak to juz jest-wykręć nr przez prefix TPSA 01033 itd i prezentacja bedzie,TELE2 boluje prezentacje-nawet jak zareklamujesz nic to nieda bo korzystasz z ich połaczeń.

Cytat:
    Bo większość operatorów tak ma . Rozmowy do operatorów komórkowych są tańsze ale bez klipa. Jeżeli chcesz możesz mieć prezentację nr. ale koszt za minutę będzie droższy.

a ta wypowiedź to juz kompletna bzdura-kuriozum:!::!::!::!::!::!::!::!:
  • REKLAMA
  • #9 3274354
    pol_s
    Poziom 25  
    A co w tej wypowiedzi jest takiego bzdurnego. Chyba nie widziałeś zbyt dużo cenników różnych operatorów. Gdy będziesz chciał wyrazić jakąś opinie to się spróbuj dowiedzieć szczegółów dotyczących danego problemu.
    Jako przykład sprawdź cenniki Etela lub jakiegokolwiek operatora VOIP.
  • #10 3276204
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Ale to chyba jest tak że jeśli korzystasz z operatora VOIP to nie masz prezentacji tak na komórkach jak i stacjonarnych (oczywiście bez dopłaty i jeśli operator nie korzysta z bramek GSM ).

ps

a ty piszesz że "większość operatorów tak ma" ,większość ma prezentację i nie pobiera za to opłat a wręcz odwrotnie pobiera za ukrywanie numeru.

Również polecam ale koledze "pol_s" zapoznanie się dokładniejsze z ofertami różnych operatorów zanim się zabierze głos.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3276769
    pol_s
    Poziom 25  
    Cytat:
    Ale to chyba jest tak że jeśli korzystasz z operatora VOIP to nie masz prezentacji tak na komórkach jak i stacjonarnych (oczywiście bez dopłaty i jeśli operator nie korzysta z bramek GSM ).

Kolega Jack14 zabiera głos a nie zapoznał się z tematem .
    Prawie wszyscy operatorzy VOIPowi stosują przy połączeniach z operatorami komórkowymi(i tylko z komórkowymi) zróżnicowaną opłatę : z prezentacją numeru droższą , bez prezentacji tańszą opłatę za minutę.
    Jeżeli nie jesteś pewien ( a świadczy o tym zwrot "chyba") to poczytaj. Internet jest skarbnicą wiedzy
    Jak chcesz możemy popodrzucać sobie linki do cenników.

Natomiast jeżeli chodzi o pozostałych operatorów jest różnie - przykładem Tele2 i eTel

Pozdrawiam
  • #12 3277691
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Witam,
    też spotlkalem się z ofertą tańszych połaczeń na komórki bez klipa.
    takie połaczenia realizował też operator millenium ( czy jakoś tak mogłem napisac za dużo l a za malo innej litery) mający monopol na wiele biurowców w warszawie( działalnośc tego operatora to zupełnie inny temat).w dzień prezentacja była a wieczorem połaczenie miało nieco niższą jakość i bez prezentacji. Co to może oznaczać mozna tylko sie domyślać. Operatorzy komórkowi juz nie raz odkrywali pseudooperatorów ze scianą FCT-ów.
    Pozdrawiam
  • #13 3283573
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Mam nadzieję że ten ostatni post kolegi "pol_s" ""chyba"" pomógł rozwiązać problem bo jeśli nie to tak jak napisał kolega "internat skarbnicą wiedzy" (do której zaprasza).
    ps

:cry:
    no txt
  • #14 3283745
    PICIA
    Poziom 33  
    Koledzy !!!Autor pisze że ma telefon z TPSA!!!.. i jesli nie jest zastrzeżony ma prezentacje numeru- ale jak juz pisał ma Tele2 to niech się pożegna z prezentacją swojego numeru.... bo napewno info o numerze idzie po sygnalizacji SS7..ale jest poprostu cięty przez operatora.Daje głowę jesli zadzwoni przez prefiks TPSA 01033 to numer sie jego pokaże bez problemu.A z Tele 2 tak to juz jest..
  • #15 3289373
    adnix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czasami tak się zdaża, że trzeba u operatora GSM wykupić specjalną usługę

Podsumowanie tematu

✨ Problem niewyświetlania numeru telefonu stacjonarnego TPSA na telefonach komórkowych wynika z faktu, że operator komórkowy Tele2 nie przesyła informacji o identyfikacji numeru (CLIP) w sieci komórkowej. Numer jest poprawnie prezentowany przy połączeniach na telefony stacjonarne, ponieważ TPSA przesyła dane o numerze. W sieciach komórkowych często wymagana jest dodatkowa usługa prezentacji numeru, która może wiązać się z dodatkowymi opłatami. Operatorzy VOIP stosują różne polityki dotyczące prezentacji numeru, często oferując tańsze połączenia bez identyfikacji numeru. Rozwiązaniem jest unikanie operatorów, którzy nie przesyłają informacji o numerze lub korzystanie z prefiksów TPSA (np. 01033), które wymuszają prezentację numeru. Ostatecznie potwierdzono, że problem leży po stronie Tele2, który nie udostępnia identyfikacji numeru w połączeniach do sieci komórkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA