logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EUROSCAN na laptopie ACER bez RS232 - czy AGROSY dwuportowa zadziała?

atlantis2 28 Lis 2006 17:55 4309 8
REKLAMA
  • #1 3272845
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Zacznę od tego, że wiem do czego służy funkcja Szukaj
    Otórz trafił do mnie ostatnio klient z laptopem marki ACER, któremu zależy na odpaleniu EUROSCAN'a na tym sprzęcie. W laptopie bark portów RS232. W ktorymś dziale forum wyczytałem:

Cytat:
    Są przejściówki PCMCIA - RS232, które działaja pod DOSem i sa w pełni kompatybilne z 16550. Do swojego laptopa dokupiłem właśnie taką.
    Adres dystrybutora to http://www.q-s.pl lub http://www.argosy.com.tw/product/sp320.htm
    Niestety nie jest tania
    Producent to Argrosy, mała uwaga - karta z jednym portem działa jako com1, z dwoma portami tylko jako com3, com4. Dwuportowej nie przestawisz na com1, com2

Więc nie rozumiem dlaczego karta dwu portowa nie może być ustawiona jako com1 oraz com2, ale do rzeczy: Czy jest możliwość odpalenia EUROSCAN'a na dwuportowej karcie AGROSY? I czy ktoś próbował robić to na sprzęcie marki ACER? Czy może jedynym rozwiązaniem będzie zakup starszego laptopa i dorzucenie karty jednoportowej?
    Bardzo bym prosił o odpowiedź osoby, które zetknęły się już z tym problemem...
  • REKLAMA
  • #2 3273015
    burza1979
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Kolego daruj sobie też próbowałem wałkować temat musi byc chociaż jeden com w laptopie inaczej nie da rady szkoda kasy
  • REKLAMA
  • #3 3275244
    atlantis2
    Poziom 17  
    Dzwoniłem do kolesia, który oferuje na allegro kartę Silicom 2xRS232 i sprzedający się zarzeka wręcz, że ta karta współpracuje z EUROSCAN'em bez problemów i mówił mi, że próbowal ją na lapie marki: Dell, HP, IBM i niby na wszystkich mu chodzila. Nie wiem na ile koles wiarygodny jest :/ Mówił też, że sprzedaje tą kartę, gdyż kupił laptopa ze stacją dokującą, która, to posiada dwa com'y... Co o tym sądzicie? Jak sprawują się Silicom'y Waszym zdaniem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3282615
    atlantis2
    Poziom 17  
    miwi napisał:
    a Ja używam takich przejściówek:
    http://www.platan.pl/prod_przejsciowka.html
    i z niczym nie ma problemu Euroscan też chodzi ( potrzebne są wtedy dwie identyczne)

Czy te przejściówki działają pod DOS'em? I jaka jest ich cena :)
  • #6 3283163
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    atlantis2 odpisałem Ci na PW.
    Istotnie ta przejściówka nie zadzaiła. ale na pewno zadziała silicom.
  • #7 3946447
    ajus3
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    U mnie karta silicom dziala pod czystym dosem na laptexie hp
  • #8 4019842
    damiano0011
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    na pewno żadna przejściówka z usb na com nie zadziała... ja kupiłem kartę pcmcia "Cardbus" i też porarzka... teraz kupiłem kartę "silicom" i działa bez problemów pod dosem...
  • #9 4218786
    pawelek_78
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Do użytkownika "burza1979"
    Nie wprowadzaj w błąd.
    Miałem klienta z laptopem bez żadnego COMa, który chciał uruchomić Euroscana. Kupiłem mu kartę Silicoma DoubleSerial z dwoma comami, trochę musiałem się pobawić z instalacją i końcu Euroscan działa. (próbowałem z kartą Argosy z dwoma COMami i nie poszło)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uruchomienia oprogramowania EUROSCAN na laptopie marki ACER, który nie posiada portów RS232. Rozważano użycie dwuportowej karty AGROSY, jednak doświadczenia wskazują, że karta ta nie działa poprawnie z EUROSCAN. Zalecane jest posiadanie przynajmniej jednego portu COM w laptopie. Alternatywnie, sprawdzono kartę Silicom DoubleSerial z dwoma portami COM, która po odpowiedniej instalacji działa pod systemem DOS i współpracuje z EUROSCAN na różnych laptopach (Dell, HP, IBM, HP Laptex). Próby użycia przejściówek USB na COM oraz kart PCMCIA Cardbus zakończyły się niepowodzeniem. Najpewniejszym rozwiązaniem jest zakup karty Silicom z dwoma portami COM, która zapewnia kompatybilność z EUROSCAN na laptopach bez natywnych portów RS232.
REKLAMA