logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać wartości elementów w generatorze z mostkiem Wiena?

wici 28 Lis 2006 18:25 11607 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3273580
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    umiesz czytać?
    Cytat z linkowanej strony:
    "Generatory sinusoidalne RC z mostkiem Wiena

Gałęzie rezystancyjno-pojemnościowe (R1, C1 i R2, C2) - z poniższego schematu - stanowią układ filtru pasmowoprzepustowego, nazywanego filtrem Wiena

Jeżeli R1 = R2 = R oraz C1 = C2 = C, to przy częstotliwości f0 = 1/(2*pi*RC) nie występuje przesunięcie fazy miedzy sygnałem wyjściowym u2 a wejściowym u1. Dla tej częstotliwości (nazywanej guasi-rezonansową) tłumienie sygnału wejściowego przez układ filtru z rysunku b wynosi: U2/U1 = 1/3. Dzielnik rezystancyjny R3 i R4 mostka Wiena jest więc tak dobierany, aby przy częstotliwości f0 jego napięcie wyjściowe U2 było równe zeru, czyli R3 = 2R4. Układ mostka Wiena jest więc filtrem pasmowozaporowym.
    "
    Koniec cytata.
    Wobec powyższego, co jeszcze Tobie potrzeba do projektu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3273714
    wici
    Poziom 11  
    Tak, to doczytałem :) ale nic nie ma odnośnie elementów poza mostkiem. Symuluje to w LTspice (kombinowałem z różnymi wartościami elementów) ale niestety układ nie generuje. Za dużo doświadczenia nie mam więc ten mój sposób "na przypał" miał małe szanse zadziałania.
  • REKLAMA
  • #4 3273825
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    symulator, to nie fizyczny układ, więc nie musi generować. Przecież tam, w fizycznym układzie, do stabilizacji drgań należy zastosować ujemne i nieliniowe sprzężenie zwrotne.
    Jeśli to potrafisz zasymulować, to na pewno będziesz mieć również drgania niegasnące w symulatorze.

Pozdrawiam
  • #5 3273883
    wici
    Poziom 11  
    No właśnie nie za bardzo mi to symulowanie idzie. Sam nie potrafię tych wartości podobierać więc liczę że ktoś mi pomoże.
  • REKLAMA
  • #6 3274600
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    wici napisał:
    No właśnie nie za bardzo mi to symulowanie idzie. Sam nie potrafię tych wartości podobierać więc liczę że ktoś mi pomoże.

obawiam się, iż na nie wiele zda się symulowanie w PSpice pracy tego, czy jakiegokolwiek innego generatora, ponieważ w każdym fizycznym generatorze mamy do czynienia ze zjawiskami nieliniowymi, a których nie sposób jest zamodelować w programie przeznaczonym do badania układów liniowych.
    Przecież by kontrolować amplitudę napięcia wyjściowego w tym generatorze, stosuje się w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego rezystor nieliniowy, którego zadaniem jest korekcja wzmocnienia wzmacniacza w taki sposób by nie został przekroczony zakres liniowej pracy w torze głównym.
    Dlatego też, używanie programów symulacyjnych (przeznaczonych do analizy układów liniowych) do "sprawdzania" działania generatorów, uważam za grube nieporozumienie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wartości elementów w generatorze sinusoidalnym z mostkiem Wiena. Schemat generatora RC z mostkiem Wiena zawiera gałęzie rezystancyjno-pojemnościowe (R1, C1, R2, C2), które tworzą filtr pasmowoprzepustowy o częstotliwości rezonansowej f0 = 1/(2πRC), przy założeniu R1=R2=R i C1=C2=C. Mostek Wiena jest filtrem pasmowozaporowym, gdzie dzielnik rezystancyjny R3 i R4 dobiera się tak, aby R3=2R4, co zapewnia zerowe napięcie wyjściowe przy f0. W praktyce stabilizacja drgań wymaga zastosowania ujemnego, nieliniowego sprzężenia zwrotnego, często realizowanego przez nieliniowy rezystor w pętli sprzężenia zwrotnego, co kontroluje amplitudę sygnału i zapobiega nieliniowościom. Symulacje w programach typu LTspice czy PSpice mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego działania generatora, gdyż nie modelują nieliniowych elementów i sprzężeń zwrotnych koniecznych do stabilizacji oscylacji. Wskazano również linki do dodatkowych dyskusji i materiałów dotyczących generatorów z mostkiem Wiena.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA