logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuje pomocy w zadaniu z warunkami generacji :<

korgan 09 Wrz 2007 23:53 1663 5
REKLAMA
  • #1 4268004
    korgan
    Poziom 10  
    Witam jestem nowy na forum mój brat poprosł mnie o pomoc ale niestety ja niezajmuje sie elktronika a on niema do kogo sie zwrócic. Wiec zwracam sie do Was z takim zadniem jakie jest w załaczniku .Wyznaczyc warunki generacji w ponizszym schemacie. bede wdzieczny za kazda pomoc.
    Załączniki:
    • Potrzebuje pomocy w zadaniu z warunkami generacji :< Foto(225).jpg (140.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4268129
    korgan
    Poziom 10  
    Kurcze przejrzalem to co jonhny m poleciłes i mam pytanie czy to bedzie jakis czwornik przesuwajacy faze o 180 stopni?
  • REKLAMA
  • #4 4268310
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Jest to generator z mostkiem Wiena. Wzmacniacz WO pracuje w ukladzie nie odwracajacym fazy, a zatem mostek albo nie moze przesuwac fazy ( 0 -wa faza) albo przesuwac o 360 stopni.
  • REKLAMA
  • #5 4268563
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Witam

Tak jak koledzy wcześniej napisali jest to generator drgań sinusoidalnych z mostkiem Wiena (mostek Wiena stanowią rezystancje i pojemności: R i C),
    natomiast R1 i R2 ustalaja wzmocnienie.
    Aby powstały drgania sinusoidalne muszą być spełnione warunki generacji (warunek amplitudowy i fazowy -> więcej w linku który podał jony)dla jednej konkretnej częstotliwości f0.

Za warunek fazowy odpowiada Mostek Wiena a za amplitudowy rezystancje R1 i R2,
    Potrzebuje pomocy w zadaniu z warunkami generacji :<

co daje:
    częstotliwość drgań wyliczamy ze wzoru :

1.f0=1/2•Π•R•C
    oraz musi być spełniony warunek :
    2.1+R1/R2=3

Wtedy nastąpi generacja
    (1+R1/R2=3-> dlatego,że dla częstotliwości f0 mostek Wiena wprowadza tłumienie 1/3 które musi być skompensowane przez wzmacniacz aby drgania nie gasły, częstotliwość f0 mozna wyliczyć na podstawie transmitancji tak jak to jest zrobione w powyższych linkach )

Pzdr.
  • #6 4269179
    korgan
    Poziom 10  
    Oki dzieki wszystkim za pomoc;] Udalo sie mi to zrobic wystarczylo ruszyc głową i przeczytac;].
REKLAMA