logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pong na TTL - ktoś wie? Czy ktoś wie gdzie znajdę taki schemat?

28 Lis 2006 19:37 4894 12
REKLAMA
  • #1 3273254
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 3273460
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Już sam generator sygnału wizyjnego z impulsami synchronizacji jest ciekawy. Kiedyś bawiłem się projektowaniem czegoś w tym stylu pod wpływem gierki z salonu pt. Tank.
    To były jeszcze czasy gdy o normalnej grafice nie było jeszcze mowy, a w tej grze grafika składała się tylko z konturów. Mimo to gra była wręcz boska jak na owe czasy :D

Niestety z moich projektów niewiele mi zostało do dzisiaj. A coś mi chodzi po głowie że kiedyś chyba był taki projekt w Radioelektroniku.

pozdr.
  • #3 3275975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3275990
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    W RE był artykuł "Prosta gra telewizyjna".
    No może faktycznie dałoby się to zrobić, ale chyba to robota dla prawdziwego pasjonata, który ma dużo zacięcia i czasu... w dobie gierek made in China za parę złotych...

Wg strony http://www.radioelektronik.pl/ jest to w numerze 8 z 1984 roku.
    Powodzenia!
  • #5 3276010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3277985
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Jest już późno, więc tylko jedna strona. Mam nadzieję, że zobaczysz i ocenisz czy warto.
    Załączniki:
    • Pong na TTL - ktoś wie? Czy ktoś wie gdzie znajdę taki schemat? schemat1.jpg (46.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3278139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 3295962
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Dołączam obiecany ciąg dalszy. Może ktoś skorzysta.
    Pozdrawiam przy okazji Autora artykułu, mam nadzieję że nie będzie miał za złe publikację bez zgody...
    Załączniki:
    • Pong na TTL - ktoś wie? Czy ktoś wie gdzie znajdę taki schemat? schemat3.jpg (30.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pong na TTL - ktoś wie? Czy ktoś wie gdzie znajdę taki schemat? schemat2.jpg (118.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3296358
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    u mnie na laborach z projektowania ukladow cos takiego robia - nie chodzilem jeszcze na nie - ale postaram sie dzis zalatwic materialy do tych labow

pzdr
  • #10 3297648
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 3298246
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    widzialem keidys ze ktos ponga na oscyloskopie sobie zrobil... ale czy to dzialalo nie wiem na elektrodzie jest gdzies schemat
  • #12 3300253
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ok, faktycznie ledwo to widać. Mam lepszy skan i wrzucę go wieczorkiem.
    Pozdrowienia!
  • #13 10114185
    Ramos
    Poziom 10  
    Czy ktoś zrobił tą konsolę z pisma Radioelektronik? Jeśli ktoś zna kogoś kto taką konsolę sobie zrobił lub posiadał niech da znać, mam odnośnie jej parę pytań.

Czy ktoś słyszał o innych polskich konsolach do TV, oprócz TVG-10?
    Wiem, że takie były.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.14, p.3.1.19.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu gry Pong realizowanej na układach TTL, co jest uznawane za bardziej zaawansowane i interesujące niż implementacja na mikrokontrolerze. Uczestnicy wskazują na artykuł z czasopisma Radioelektronik, numer 8 z 1984 roku, zatytułowany „Prosta gra telewizyjna”, który zawiera opis podobnego projektu z generatorem sygnału wizyjnego i synchronizacją impulsów. Wspomniano również o możliwości wykorzystania modułu do generacji i wyświetlania cyfr z innego artykułu oraz o trudności realizacji takiego projektu na bramkach logicznych TTL, co wymaga dużego zaangażowania i wiedzy. Pojawiły się propozycje udostępnienia skanów artykułu oraz dyskusje o innych polskich konsolach do TV, w tym modelu TVG-10. Wspomniano także o projektach realizowanych na laboratoriach z projektowania układów oraz o próbach wykonania gry Pong na oscyloskopie. Link do archiwum Radioelektronik oraz forum elektroda.pl został podany jako źródło dodatkowych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA