logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić elektroniczny przerywacz kierunkowskazów LED?

frycek16 28 Lis 2006 19:48 1921 6
REKLAMA
  • #1 3273311
    frycek16
    Poziom 2  
    witam
    Tak jak w temacie. Chciałbym zrobić elektroniczny przerywacz kierunkowskazów (lub coś o podobnym działaniu) poniewż zmieniłem kierunki na diodowe i seryjny przerywacz nie działa:(
    prosiłbym o pomoc, chodzi mi o to jak zrobić takie coś i z z czego...
    z góry dziękuje z odpowiedzi:)
  • REKLAMA
  • #2 3273326
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Wykonywane własnoręcznie diodowe kierunkowskazy są NIELEGALNE!!! Nie spełniają norm. Nie posiadają homologacji. Stracisz za to dowód rejestracyjny (jeśli zrobiłeś to w aucie lub motocyklu, które nie mają homologowanych kierunkowskazów diodowych).
  • REKLAMA
  • #3 3273339
    frycek16
    Poziom 2  
    kierunki są z chomologacją w motocyklu...
  • #4 3273740
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Homologacją.
    A jaki numer ma ta homologacja? Bo niektóre, to o kant d*py potłuc. Popytaj w sklepie motocyklowym. Niektóre przerywacze pracują przy mniejszych obciążeniach (bo one wyczuwają obciążenie i sygnalizują mniejsze, czyli spalenie żarówki, właśnie zwiększoną częstotliwością błysków). A jak to nie zadziała, to może podmienić kilka elementów w oryginalnym przerywaczu lub zrobić coś na np. 555
  • REKLAMA
  • #5 3273778
    frycek16
    Poziom 2  
    nie wiem jaki numer ma ta homologacja. jak byś móg to zagadaj do mnie na gg 7222094 bo nie wiem jak zrobić coś na 555...
  • REKLAMA
  • #7 3274474
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Rozmawiałem ostatnio w Urzędzie Patentowym w Katowicach i dowiedziałem się że kiedyś ktoś próbował opatentować taki wyrób i nie przeszedł z powodu zakłuceń jakie taka dioda wytwarza podczas mrugania.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania elektronicznego przerywacza kierunkowskazów LED, który zastąpiłby standardowy przerywacz nie działający poprawnie z diodowymi kierunkowskazami o niskim poborze prądu. Podkreślono, że samodzielnie wykonane diodowe kierunkowskazy mogą być nielegalne, jeśli nie posiadają homologacji. W przypadku homologowanych kierunkowskazów LED w motocyklu problem może wynikać z niewłaściwego działania standardowego przerywacza, który wykrywa obciążenie i przy mniejszym poborze prądu zwiększa częstotliwość migania. Sugerowano poszukiwanie przerywaczy dedykowanych do LED lub modyfikację oryginalnego przerywacza, np. poprzez zastosowanie układu scalonego 555 do budowy własnego przerywacza elektronicznego. Podano również link do forum z przykładowymi rozwiązaniami. Wspomniano o problemach patentowych związanych z zakłóceniami generowanymi przez diody podczas migania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA