logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5110 nie ładuje baterii – który układ odpowiada za ładowanie i gdzie się znajduje?

luki233 28 Lis 2006 21:28 1572 6
REKLAMA
  • #1 3273809
    luki233
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witam

Niedawno znajomy przyniósł mi nokie 5110 do naprawy. Usterka polega na tym , że po podłączeniu ładowarki do telefonu nic się nie dzieje. Szukałem podobnych przypadków na forum ale niestety nie znalałem nic co mogło by rozwiązać mój problem.
    Rozebrałem telefon i wykąpałem płytkę w spirytusie ( niestety nie mam możliwości wygrzania jej ) ale nic się nie zmieniło więc...przelutowałem/wymieniłem całą kostkę dolną (Wraz ze złączem ładowania ) , to też nic nie pomogło....włączyłem netmonitor i odpaliłem test 20. Wynik ? .... tak jak by ładowarka wogóle nie została podłączona. Warto wspomnieć, że wydobywa się z niej ciche i odgłosy,ale gdy podłączam ją pod inny tel to ładuje bez problemu. Więc wydaje mi sie że jest to zwarcie. Sprobje jeszcze raz ją przekąpać. Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Który układ odpowiedzialny jest w tym modelu za ładowanie i gdzie mniej więcej się znajduje ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3273854
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Przelutuj jeszcze styki baterii może puścił lut.
  • REKLAMA
  • #3 3273892
    luki233
    Poziom 18  
    Probowałem ale nic nie pomogło :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3273976
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Układ oznaczony jako N101
    Załączniki:
    • Nokia 5110 nie ładuje baterii – który układ odpowiada za ładowanie i gdzie się znajduje? Schowek01.jpg (39.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3274078
    luki233
    Poziom 18  
    ok dzięki kolego :)

Znalazłem gdzieś w bałaganie starą płytkę do 5110...zaraz biore sie za przelutowywanie i poinformuję o rezultatach :)

Pozdro
  • #6 3275002
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    A ładowarka na pewno dobra ?
    Sprawdzałeś czy i na których elementach jest napięcie ładowania w telefonie ? Może być wina jakiejś przelotki np. Ściągnij service manuala i popatrz na schemat[/GVideo]
  • #7 3563820
    luki233
    Poziom 18  
    Witam

Problem rozwiązany, dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ładowaniem baterii w telefonie Nokia 5110 polegał na braku reakcji po podłączeniu ładowarki, mimo że ładowarka działała poprawnie z innymi urządzeniami. Po rozebraniu telefonu i oczyszczeniu płytki, wymieniono dolną kostkę wraz ze złączem ładowania, co nie przyniosło efektu. Sugerowano przelutowanie styków baterii oraz sprawdzenie napięcia ładowania na elementach telefonu, a także konsultację schematu serwisowego. Kluczową informacją było wskazanie układu oznaczonego jako N101 jako odpowiedzialnego za ładowanie w modelu Nokia 5110. Ostatecznie problem został rozwiązany, choć szczegóły naprawy nie zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA