logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer z 2 głośników 30 cm - co sądzicie? Ewentualne poprawki.

Diazd 29 Lis 2006 21:01 2076 10
REKLAMA
  • #1 3277214
    Diazd
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Planuje zrobić Subwoofer, i wpadłem na pomosł, żeby wpakować w niego 2 głośniki 30cm (http://www.allegro.pl/item144508190_gdn30_80_60_800w_zamiennik_tonsil_extra_jakosc.html)
    Chciałbym, żebyście wypowiedzieli się na temat tego pomysłu, oraz powiedzieli co sądzicie na temat mojego projektu skrzyni do niego i jeśli możecie nanieśli na niego ewentualne poprawki.

Z tego co liczyłem skrzynia na prjekcie ma objętość 125l i podwójny bass-reflex

Z góry dziękuje
    Diazd
    Załączniki:
    • Subwoofer z 2 głośników 30 cm - co sądzicie? Ewentualne poprawki. sub bok.GIF (3.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer z 2 głośników 30 cm - co sądzicie? Ewentualne poprawki. sub przód.GIF (4.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3277332
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    daruj sobie ten głośnik to syf. Napisz nam ile masz kasy. Zaraz się dobierze coś lepszego

napisz nam
    1. ile masz kasy
    2. jaki masz napęd do tego
    3. do czego ma być w/w sub kino/muzyka
    4. czego oczkuje od suba
    5. W jakim pokoju ma on grać ( ile m2 )

pozdrawiam Gilotyn@
  • #3 3277838
    Diazd
    Poziom 15  
    1. chciałem na to przeznaczyć około 200zl
    2i3. Jeśli chodzi o napęd to właśnie tu miał być cały bajer i stąd właśnie 2 głośniki, wymyśliłem, że będzie to można podłączyć albo pod wzmacniacz stereo żeby było 2x8 Ohm lub można by przełączyć na 1x4Ohm (połączyć głśniki równolegle) żeby to mogło grać i w domu i w aucie i żeby było ogólnie uniwersalne.
    4. Chciałem to zrobić naprawdę potężnego suba, żeby nie było na niego mocnych.
    5 a co do pomieszczenia to miał być od zamochodu, przez pokój 30m2 do jakiejś sali gimnastycznej czy podwórka.

Dodano po 32 [minuty]:

Czy to co napisałem, jest rozsądne? Czy zastosowanie jakichś stx'ów do tego byłoby ok?
  • REKLAMA
  • #4 3278347
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Z STXów by się nadały do takiej obudowy i zastosowań 32-300-8-SS (lub SC). Do lepszych 30-300-4-AP ta paczka będzie za duża a słabsze 32-150-8-SS nie nadają się zupełnie do BR.
  • REKLAMA
  • #5 3278788
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    to jak chcesz potęgę to rób na BSW 154II wtedy nie będzie kozaka :) ( żart). A jak nie to to daj 2x 32-300 tylko do teog potrzeba dobrego i mocnego napędu żeby był efekt ( w pozytywnym słowa tego znaczeniu).

pozdrawiam Gilotyn@
  • #6 3279859
    Diazd
    Poziom 15  
    A co sądzicie o samym projekcie skrzyni? Jest ok czy coś byście zmienili?
  • #7 3279877
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    zalatuje CA :) a tak apropo to nie za bliską są te BR daj może kolanko i skieruj je w dół

pozdrawiam Gilotyn@
  • REKLAMA
  • #8 3280370
    Diazd
    Poziom 15  
    czyli żeby osiągnąć coś takiego:
    Subwoofer z 2 głośników 30 cm - co sądzicie? Ewentualne poprawki.
    ps. jaki długi powinien być ten br?
    pozdrawiam Diazd

Dodano po 15 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie, czy nie można by zastosować głośników tańszych niż podowiedziane przez kolegę 32-300-8-SS bo kosztują 112zł/sztuka jakich ewentualnie modyfikacji trzeba by dokonać?
  • #9 3280499
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Tańsze będą gorsze... W tej sytuacji lepiej już dać jednego GDN 30/300/AP. Będzie mniejsze, a zagra tam samo jak na dwóch tańszych głośnikach. Moc też wyjdzie podobna, bo AP ma 300W i to bardzo uczciwie podane (niektórzy twierdzą, że zaniżone nawet).

Jeżeli chcesz, żeby to na prawdę powalało, to nie zapomnij o dobrym wzmaniaczu (wyjdzie od. 250 do 400zł za nowy, do napędu jednego APka).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #10 3280854
    Diazd
    Poziom 15  
    A co do skrzyni, to czy ten projekt jest dobry pod 2 30/300? Co powinienem zmienić. Oraz ewentualnie jaką zrobić skrzynie pod jeden 30/300?

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

Proszę was o poradę, bo musze się przyznać, że jestem w te klocki prawie zupełnie zielony a tą skrzynkę tak na wyczucie projektowałem, więc każda wasza wskazówka jest dla mnie cenna:)
  • #11 3284399
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Coż. Osobiście poradze ci subika na 2 x 30 bo takowego zrobiłem. Jeszcze nie opublikowany bo nie oklejony do konca (ale moze niektórzy o nim słyszeli gdy pisałem moje pierwsze posty i pomysly z kosmosu). Zapodam fotke to bedzie taka premierka. Powiem tyle zastosowalem dwa GDN30/80/4 na piance i daja masakre. W moim pokoiku 30m2 po zapodaniu około 60W juz sie wszystko trzęsie. Chyba za małe pomieszczenie ale człowieku po zapodaniu większym mocy okna sie trzesa i wogóle wszystko grga az obraz na monitorze zaczyna falowac. Wiec nie załuj kasy i kup porzadną 30 i rós suba. Tylko jak koledzy wspomnieli pamietaj o napedzie. A i jeszcze jezeli bys chciał dać 2 i raz robić pod 8 ohm raz po4 to nie wiem czy to zda wgzamin. jak podepniesz 1 głosnik i bedzie tylko on grał to wydaje mi sie ze moze ci uszkodzic membrane drugiego chyba ze dasz komore dzielona czyli dal każdego osobna. (Amoze sie myle i poprostu to bedzie działało jak membrana bierna?? znawcy beda wiedzieli)
    Załączniki:
    • Subwoofer z 2 głośników 30 cm - co sądzicie? Ewentualne poprawki. P1000963.JPG (90.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Planowany subwoofer ma zawierać dwa głośniki 30 cm (GDN30/80/60 800W) w obudowie o objętości 125 litrów z podwójnym bass-reflexem. Dyskusja koncentruje się na ocenie jakości wybranych głośników oraz konstrukcji skrzyni. Krytycznie oceniono głośniki GDN30/80/60 jako niskiej jakości i zasugerowano rozważenie głośników STX, takich jak 32-300-8-SS lub 32-300-4-AP, które lepiej nadają się do obudów bass-reflex. Wskazano, że tańsze głośniki mogą mieć gorsze parametry, a lepszy efekt uzyska się stosując jeden głośnik 30/300/AP zamiast dwóch tańszych. Podkreślono konieczność zastosowania mocnego wzmacniacza (koszt około 250-400 zł) dla uzyskania dużej mocy subwoofera. W kwestii konstrukcji skrzyni zasugerowano unikanie zbyt bliskiego umieszczenia otworów bass-reflex, proponując zastosowanie kolanek i skierowanie ich w dół. Poruszono także problem podłączenia dwóch głośników równolegle (4 Ohm) lub szeregowo (2x8 Ohm) dla uniwersalności zastosowań (dom, samochód, sala gimnastyczna). Zwrócono uwagę na możliwe problemy z membraną przy nieodpowiednim podłączeniu i konieczność ewentualnego zastosowania komór dzielonych. Jeden z uczestników potwierdził, że subwoofer z dwoma głośnikami GDN30/80/4 na piance daje bardzo mocne efekty w pomieszczeniu 30 m2 przy mocy około 60W, ale wymaga odpowiedniego napędu i solidnej konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA