Witam
Jak w temacie, sub domowo-samochodowy, przeznaczenie zalezy od tego
czy kupie sobie wreszcie samochod
W zasadzie jest to moja pierwsze konstrukcja, kiedys cos splodzilem nie majac
o tym zielonego pojecia. Mialem glosnik 30cm bazarowy Pro Audio RSW-costam, taki
z blyszczaca membrana, wypolerowanym koszem itp co niby ma 225W rms i 450W max
Glosnik gral u mnie 1.5 roku.....mimo wstydu przyznam sie...w obudowie closed 125L (tak
Chcialem skonczyc z tym zamulaniem, poniewaz glosnik byl juz po wielu przejsciach zdecydowalem sie na kupno STX 30-300-4-AP, na kupnie zawazyly duza moc
glosnika, wysoka efektywnosc, swietny wyglad....ale przede wszystkim zalezalo mi na wykopie, na zejsciu wogole mi nie zalezy.
Przeczytalem mase opinii o glosniku, chcialem zrobic mniej wiecej 35-40L strojone na 45Hz.
Ostatecznie wyszlo okolo 40L strojone na 47Hz (mialem dwa BR i je skleilem ze soba).
Zalezalo mi na BR z przodu, aby moc ewentualnie wsunac miedzy meble.
Buda z MDFu 18mm, klejona wikolem i skrecona 60paroma wkretami, narazie nie tlumiona.
Co do odsluchu - jestem bardzo malo osluchany wiec nie mam zbyt duzego porownania.
Porownujac do poprzedniej krowy - swietny wykop - to na czym mi zalezalo, gra duzo bardziej zroznicowanie, poprzedni ciagle dudnil tak samo
SPL naprawde ogromny, a z racji duzego wychylenia pompuje strasznie, ale profilowany BR 10cm wystarcza. Byc moze glosnik jeszcze nie jest w pelni wygrzany.
kosztorys:
STX AP 155zl + 2x BR 5zl + wysylka = 181
MDF (katowice ul warszawska, sklep z duzym szyldem DREWNO) ok. 37zl
material obiciowy + wysylka = okolo 22zl
wkrety, wikol, butapren, terminal = 20zl
czyli w sumie okolo 260zl.
glosnik przykrecilem zwyklymi wkretami, ale na zdjeciu ich nie widac bo wtedy
glosnik byl wlozony na probe - teraz wyglada w zasadzie tak samo.
Fajne? Ranking DIY