Witam, na poczatku chcialbym uprzedzic ze moja zabawa z uP zaczela sie b. niedawno
Moj problem polega na tym, ze chcialbym uruchomic modem gsmowy na tej atmedze. Jednak mam pewne problemy z komunikacja. Ktos poradzil mi, zebym zwarl tx i rx po wyjsciu z max232 zeby sprawdzic ustawienia transmisji (odbior - wysylanie). I faktycznie uczynilem tak jak polecil. Efekt jest taki ze jezeli wysle cokolwiek instrukcja print to wyswietlajac to za pomoca funkcji inkey otrzymuje tylko dwa pierwsze znaki a pozniej krzaka i tyle. Dzialam na wewnetrznym oscylatorze. Ponizej zamieszczam kod ktory te dwa znaki generuje:
W przykladach z bascoma znalazlem plik sms.bas, jednak nie chce sie on skompilowac (problemem jest linijka - generuje on blad: no more space for BIT [_RS_BUFCOUNTR0] Ja nie mam pojecia co on oznacza (google niestety jest w tej kwesji bezsilne).
Czy ktos moze ma jakies pomysly jak zmusic tego uarta do wspolpracy?
Ewentualnie moze ktos ma dzialajace rozwiazanie na tego procka?
PS
Byc moze problemem sa zle skonfigurowane bity lub wyswietlacz podpiety nie do tego portu co trzeba? Jezeli tak to napiszcie prosze prawidlowa konfiguracje.
Z gory dzieki za pomoc
Moj problem polega na tym, ze chcialbym uruchomic modem gsmowy na tej atmedze. Jednak mam pewne problemy z komunikacja. Ktos poradzil mi, zebym zwarl tx i rx po wyjsciu z max232 zeby sprawdzic ustawienia transmisji (odbior - wysylanie). I faktycznie uczynilem tak jak polecil. Efekt jest taki ze jezeli wysle cokolwiek instrukcja print to wyswietlajac to za pomoca funkcji inkey otrzymuje tylko dwa pierwsze znaki a pozniej krzaka i tyle. Dzialam na wewnetrznym oscylatorze. Ponizej zamieszczam kod ktory te dwa znaki generuje:
$regfile "m16def.dat"
Config Lcd = 16 * 2
$crystal = 1000000
$baud = 9600
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.2 , Db5 = Portd.3 , Db6 = Portd.4 , Db7 = Portd.5 , E = Portb.1 , Rs = Portb.0
Dim X As Integer , Y As Integer
Config Portd.1 = Output
X = 12345
Cls
Do
Print X
Wait 1
Y = Inkey()
Upperline
Lcd "zmienna y:"
Lowerline
Lcd Y
Loop
W przykladach z bascoma znalazlem plik sms.bas, jednak nie chce sie on skompilowac (problemem jest linijka
Config Serialin = Buffered , Size = 12 Czy ktos moze ma jakies pomysly jak zmusic tego uarta do wspolpracy?
Ewentualnie moze ktos ma dzialajace rozwiazanie na tego procka?
PS
Byc moze problemem sa zle skonfigurowane bity lub wyswietlacz podpiety nie do tego portu co trzeba? Jezeli tak to napiszcie prosze prawidlowa konfiguracje.
Z gory dzieki za pomoc