Witam.
Chciałbym użyć bitu nr 5 w attiny (próbowałem 13 i 45 kilka egzemplarzy).
To nóżka 1 scalaka , na której jest również sygnał reset.
Skonfigurowałem ten bit na output i prostym programem zmieniam stany wysoki, niski ......
- tak jest to w bascomie:
$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 9600000
Config Portb.4 = Output
Config portb.5 = output
reset PORTB.4
reset PORTB.5
do
toggle PORTB.4
toggle PORTB.5
waitms 1
loop
End
stany na bicie 4 (nóżka 3) zmieniają się cyklicznie tak jak każe program - fala prostokątna ok .5 kHz, Natomiast na bicie 5 (nóżka 1) cały czas jest stan wysoki.
Jeżeli wykorzystac chcę ten bit jako wejście i podam stan niski, układ się resetuje - no bo bit5 to ta sama nóżka co reset.
Jakoś nie mogę się doczytać w dokumentacji attiny jak problem ten obejść, a jakoś nie chce mi sie wierzyć że bit-5 jest niewykorzystywalny.
Prośba o poradę.
Chciałbym użyć bitu nr 5 w attiny (próbowałem 13 i 45 kilka egzemplarzy).
To nóżka 1 scalaka , na której jest również sygnał reset.
Skonfigurowałem ten bit na output i prostym programem zmieniam stany wysoki, niski ......
- tak jest to w bascomie:
$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 9600000
Config Portb.4 = Output
Config portb.5 = output
reset PORTB.4
reset PORTB.5
do
toggle PORTB.4
toggle PORTB.5
waitms 1
loop
End
stany na bicie 4 (nóżka 3) zmieniają się cyklicznie tak jak każe program - fala prostokątna ok .5 kHz, Natomiast na bicie 5 (nóżka 1) cały czas jest stan wysoki.
Jeżeli wykorzystac chcę ten bit jako wejście i podam stan niski, układ się resetuje - no bo bit5 to ta sama nóżka co reset.
Jakoś nie mogę się doczytać w dokumentacji attiny jak problem ten obejść, a jakoś nie chce mi sie wierzyć że bit-5 jest niewykorzystywalny.
Prośba o poradę.