logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xilinx XC95...XL - jaki programator i oprogramowanie do nauki CPLD?

Dar.El 30 Lis 2006 14:23 3949 9
REKLAMA
  • #1 3279183
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Chciałbym w końcu nauczyć się wykorzystywać CPLD, ale nie wiem jak zacząć. Jaki programator można zrobić lub kupić do programowania 3V scalaków i jakie programy można wykorzystać na starcie. Nie znam się na językach programowania, ale znam się dobrze na projektowaniu układów cyfrowych, więc potrzebuję programu w którym projektuje się CPLD w formie schematu. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
    Szukałem różnych informacji na stronie producenta jak i tu, ale nic mi to nie dało, jestem za bardzo zielony.
  • REKLAMA
  • #2 3279618
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Zalezy od firmy, ktorej kostek CPLD chcesz uzyc.
    Dla kostel Xilinx serii XC95 najlepiej uzyc najswiezszego ISEWebPack dostepnego FREE. Ma modul wprowadzania projektu w postaci schematu i calkiem niezly edytor do tego celu. Nie uzywalem go bo wole VHDL, ale opinie byly raczej pozytywne.

Jesli interesuje Cie zestaw projektowy to wystawilem taki, ktory kupilem jakies 6 m-cy temu, ale okazal sie niepotrzebny.
    Znajdziesz go tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/zasoby.php
    Szukaj elementu : Design Kit DO-CPLD-DK CR2 + XC9572XL

Nie sledze cen, ale moze na allegro ktos to taniej puszcza. Onegdaj kupilem to za jakies 180PLN.
    Jest tam XC9572XV i CoolRunner2 - 256MCell .

Jesli chodzi o Altere to chyba program Quartus II jest obecnie Cool.
    Inni producenci w zasadzie sie nie licza na rynku CPLD, wiec chyba nie warto sie nimi zajmowac. No moze jeszcze Lattice robi cos fajnego.

Pozdrawiam, yego
  • #3 3280140
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Coś takiego na pewno by mi się przydało, ale dokładnie co to jest, nie mogę nic znaleźć na temat tego design kit. Czym to można programować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3280359
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Tu : http://www.digilent.org/Data/Products/XC2XL/XC2XL-rm.pdf znajdziesz dosc dokladny opis plyty z tego kitu.

W zestawie znajduje sie kabel do programowania przez interface JTag poprzez port rownolegly. ISE WebPack daje sobie z tym doskonale rade.

Wiecej informacji znajdziesz tu : http://www.xilinx.com/xlnx/xebiz/designResour...BV_EngineID=ccceaddjhimmkfmcefeceihdffhdfkf.0 .

Plytka jest mala i bardzo poreczna. Posiada takze sporo zlacz we/wy przez ktore mozna dolaczyc urzadzenia zewnetrzne, ktore samemu sie zaprojektuje.

Najnowszy ISE WebPack jest zawsze dostepny FREE na stronach Xilinxa.

Pozdrawiam, yego
  • #5 3281855
    bolcio
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Pozwoliłem sobie „podpiąć się” pod ten temat, aby nie rozrzucać istotnych informacji po całym forum. Dopiero zaczynam zabawę z układami programowalnymi i mam kilka pytań dot. układu XC9572XL:
    1. W wyprowadzeniach tego układu są 3 piny masy (GND) oraz 2 zasilania (VCC). Czy projektując płytkę muszę podłączyć wszystkie piny? Czy może zalecane jest podłączenie wszystkich wyprowadzeń, ale w wyjątkowych sytuacjach można niektóre pominąć? A może nie warto ryzykować, bo być może układ nie będzie działał w sposób stabilny (przepraszam za sugerowanie odpowiedzi)?
    2. W układzie występują 3 globalne wejścia zegarowe (GCK). Czy istnieje możliwość wykorzystania innych wejść I/O do taktowania układu? Czy dobrze mi się wydaje, że możliwość taka istnieje, ale jest to sposób mniej wydajny, niepotrzebnie wykorzystujący makrokomórki i mający gorsze parametry czasowe?
    3. Podobne wątpliwości mam z globalnym wejściem resetu (GSR). Czy np. po zaprogramowaniu kości w jakiś układ sekwencyjny i włączeniu go do zasilania, przerzutniki będą mogły ustawić się w przypadkowe stany, które trzeba wcześniej „wyczyścić"?. Czy zrobić to sprzętowo (poprzez wejście GSR) czy lepiej programowo w VHDLu zerując na początku procesu wszystkie przerzutniki?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 3285075
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

AD.1
    Jaki dokladnie uklad z tej seri chcesz uzyc? Podaj dokladne oznaczenie.

AD.2
    Dedykowane wejscia zegarowe sa fajne bo dbaja o pare rzeczy w srodku ukladu takie jak clock skew co moze byc decydujace o tym czy Twoj uklad zadziala czy nie. Jak podasz jaki dokladnie uklad uzywasz to bedzie mozna cos wiecej powiedziec. Polecam uzycie ISE z Xilinx'a i pobawienie sie swoim design'em na zasadzie zmiany wyprowadzen na inne piny itd. Popatrz na raporty jakie ISE generuje i zobacz w analizie czasowej czy to jest dla Ciebie wazne czy nie. Zobacz tez gdzie te globalne zegary ida. tzn. czy moga napedzac kazdy FF czy tylko w obrebie banku w ktorym sie znajdura itp.

AD3.
    GSR jest globalnym Set Reset wiec podejrzewam, ze da sie to zaprogramowac czy ma ustawiac czy zerowac przerzutniki jak to wejscie ustawisz aktywne. Trzeba popatrzec w dokumentacje. Tyle tylko, ze to jest globalny sygnal wiec "wszystkie" przerzutniki zostana tak samo ustawione. Tak apropo to ten sygnal jest wysylany po wlaczeniu zasilania i nadpisuje to co uzytkownik chce robic a potem dopiero oddaje kontrole dla uzytkownika. (tak jest dla FPGA ale dla CPLD sprawdzilbym to jeszcze w dokumentacji itd.)

Pozdrawiam,
    tony_tg
  • #7 3296497
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Mam już zestaw projektowy "Design Kit DO-CPLD-DK CR2 + XC9572XL", ciekawe kiedy uda się mi zaprogramować cokolwiek działającego? W razie problemów będę pytał :D , w końcu jest coś czego nie umiem i z pomocą forum ELEKTRODY mam szansę nauczyć się.
  • REKLAMA
  • #8 3298628
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Nie tyle co mówię, że te matryce są bee, ale uważam iż do początkowej zabawy lepiej jest użyć matryc FPGA. Ostatnio programowałem XC9572XL i strasznie się nagimnastykowałem żeby umieścić to co miało tam być, co sprowadzało się do ciągłego optymalizowania kodu. Układy FPGA są znacznie pojemniejsze, a co za tym idzie mniej czułe na nadmiarowość kodu. Jedyne co można by zarzucić FPGA to to, że po odłączeniu zasilania się kasują, ale skoro ma to służyć do nauki to chyba nie stanowi to problemu. No ale to tylko moja opinia :), w każdym razie życzę owocnej nauki.
  • #9 3302166
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Na razie starczą mi CPLD, będę robił mało skomplikowane układy, a jak już zaskoczę i zrozumiem to może wtedy okażą się za małe :D . Właśnie kupiłem książkę "Język VHDL. Projektowanie programowalnych układów logicznych" Kevina Skahill , i biorę się za naukę tego języka.
  • #10 3302203
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Bardzo dobry wybór, książka jest bardzo przydatna.

Podsumowanie tematu

✨ Do nauki programowania CPLD z serii Xilinx XC95XL rekomendowany jest darmowy pakiet oprogramowania ISE WebPack, który umożliwia projektowanie układów w formie schematu, co jest korzystne dla osób nieznających języków opisu sprzętu. Do programowania można wykorzystać zestaw projektowy Design Kit DO-CPLD-DK CR2 zawierający układ XC9572XL oraz interfejs JTAG z kablem programującym przez port równoległy. Zestaw ten jest mały, poręczny i posiada liczne złącza wejść/wyjść do podłączania własnych urządzeń. W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące podłączania pinów zasilania i masy, wykorzystania globalnych wejść zegarowych (GCK) oraz globalnego resetu (GSR) w układzie XC9572XL. Zaleca się stosowanie dedykowanych wejść zegarowych dla stabilności i optymalizacji czasowej. W porównaniu do FPGA, CPLD są mniejsze i bardziej ograniczone, ale wystarczające do prostych projektów edukacyjnych. Na początek nauki przydatna jest literatura, np. książka Kevina Skahilla o języku VHDL, która wspiera zrozumienie projektowania programowalnych układów logicznych. Alternatywnie do Xilinxa, na rynku CPLD obecne są także rozwiązania Altery (oprogramowanie Quartus II) oraz Lattice, jednak Xilinx jest dominującym producentem w tej dziedzinie.
REKLAMA