logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się - podejrzenie uszkodzonego zasilacza, co sprawdzić?

lui007 30 Lis 2006 15:08 1554 8
REKLAMA
  • #1 3279341
    lui007
    Poziom 12  
    Witam
    Mam mały problem z moim komputerem :D Mianowicie nie chce sie uruchomić.
    Płyta główna 100% sprawna (Matsonic) Procesor również (celeron 1,7 ) Ram też (256 PC3200)
    Karta graficzna (Geforce FX5200) dysk też (caviar 80 GB).
    No i nie wiem co jest walnięte podejrzewam zasilacz.
    Mam jeszcze drugi komputer rzekł bym przedpotopowy procesor 300 mhz karta graficzna 16bit dysk 20 GB itd. i działa.
    Natomiast trzeci o tych samych parametrach co 1 tylko z inną płytą , prockiem i ramem (Wszystko działające) nie chce chodzić.
    Co radzicie?
    Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 3279351
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Proszę zmierzyć miernikiem napięcia podawane przez obciążony zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 3279373
    lui007
    Poziom 12  
    No ale słychać rozruch. Płyta startuje ale nic więcej się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 3279430
    TaLL0s
    Poziom 11  
    Wyciąg kartę graficzną i przeczyść styki karty, a pędzlem gniazdo karty (z ewentualnego kurzu) i wtedy spróbuj. Jezeli to nie pomoże a w 3 kompie masz grafikie z takim samym gniazdem jak w pierwszym to zamień na chwile karty jak wystartuje to wina grafiki, jak nie to spróbuj jeszcze zamienić zasilacze z 3 na 1 komputer (oczywscie zaslilacz ATX ^^) jak to nie pomoże to bedziemy jeszcze coś myśleć.
  • #5 3279588
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Nalezy skontrolowac zasilacz to po pierwsze.

Czy Kolega probowal wyjac kabel z gniazdka na pare sekund?Moze bylo jakies zwarcie?

Niech Kolega sprawdzi wlacznik na obudowie czy nie wyskoczyl z gniazda(od plyty).

Jaki to zasilacz?
  • REKLAMA
  • #6 3279949
    lui007
    Poziom 12  
    TaLL0s ja mam jeden zasilacz a kilka komputerów :D Zwarcie odpada bo by komp nr. 2 nie działał :| A i jeszcze jedno nie mam włącznika na zasilaczu więc to odpada.
  • #7 3280084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3280157
    lui007
    Poziom 12  
    Wszystkie podzespoły sprawdzone oprócz zasilacza którego nie mam na razie gdzie sprawdzić. Procek jest na pewno sprawny :| Na początku słychać normalny dzwięk jak gdyby się komputer normalnie włączał po chwili jednak cały komp cichnie. Monitor nawet się odpala napeno jest sprawny choć ma pewien defekt w postaci żółtego tła które ginie po poruszaniu wtyczką. A i może istotny szczegół po włączeniu listwy słychać jak by się komp włączał choć wcale nie naciskam power-a (dziwny odruch ale może być wskazówką) i komputer cichnie prawie jak po wciśnięciu power-a.
  • #9 3282921
    TaLL0s
    Poziom 11  
    lui007 napisał:
    Na początku słychać normalny dzwięk jak gdyby się komputer normalnie włączał po chwili jednak cały komputer cichnie.

Mam rozumieć, że dysk(i) wiatraki wszystkie startują, następuje jedno "beep" z głośniczka systemowego i po chwili się normalnie komputer wyłąncza?

lui007 napisał:
    Monitor nawet się odpala napeno jest sprawny choć ma pewien defekt w postaci żółtego tła które ginie po poruszaniu wtyczką.

Tutaj problem może być poprzez uszkodzone piny we wtyczce monitora lub też ukruszony kabel w okolicy wtyczki (bądź też połączenie pinów z kablem).

lui007 napisał:
    A i może istotny szczegół po włączeniu listwy słychać jak by się komputer włączał choć wcale nie naciskam power-a (dziwny odruch ale może być wskazówką) i komputer cichnie prawie jak po wciśnięciu power-a.

Czyli włączasz listwe słyszysz start dysków ?? (jak tak, możesz mieć w BIOS'ie ustawiony automatyczny start po powrocie zasilania [ustawienia jak dla serwera sieciowego], z tym że komputer powinien się normalnie uruchomić).

Przyszło mi pare rozwiazań jeszcze do głowy:
    1. uszkodzony BIOS;
    2. sprawdź jeszcze kondensatory elektrolityczne w okolicy procesora (czy nie sa rozpęczniałe, pęknięte lub też czy w ich okolicy nie ma miejsc jakby przypalonych);
    3. ile masz kości pamięci ? jak więcej niz 1 to możesz wyciągnać jedną i wtedy spróbować jak nie wystartuje to zmienic bank pamięci, użyć drugiej kości, w innym banku;
    4. no i niestety uszkodzony zasilacz :/ (tutaj spróbuj odpiać dysk(i), flopa, cdrom(y), czyli zostaw podpięte wylącznie płytę główną i ewentualnie kartę graficzną (jesli ma wejście na zasilanie bezpośrednio z zasilacza (tak jak hdd czy cdrom)

Narazie mi nic więcej nie przychodzi do głowy ale jak to posprawdzasz to coś moze wymyśle.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Matsonic, procesorem Celeron 1,7 GHz, pamięcią RAM 256 MB PC3200, kartą graficzną Geforce FX5200 oraz dyskiem Caviar 80 GB nie uruchamia się poprawnie. Objawy to brak pełnego startu systemu – płyta główna inicjuje się, słychać rozruch, ale komputer szybko się wycisza, monitor z defektem żółtego tła działa. Podejrzenie pada na uszkodzony zasilacz, jednak brak możliwości jego bezpośredniego testu. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilacza pod obciążeniem miernikiem, oczyszczenie styków karty graficznej i pamięci RAM, testowanie podzespołów na innym komputerze oraz wymiana kart graficznych i zasilaczy między komputerami o podobnych parametrach. Dodatkowo sugeruje się kontrolę kondensatorów elektrolitycznych przy procesorze, sprawdzenie BIOS-u, testowanie pamięci RAM pojedynczo w różnych bankach oraz odłączenie zbędnych urządzeń peryferyjnych (dysk, napędy) w celu wykluczenia przeciążenia zasilacza. Wskazano również na możliwe uszkodzenia wtyczek monitora lub kabli sygnałowych. Brak włącznika zasilania na obudowie wyklucza jego problem. Dźwięki z głośniczka systemowego są minimalne, co może wskazywać na problem z procesorem lub zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA