logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie chce sie załączyć komputer lekko wenty. się zakręci i...

DJ Clone 10 Lip 2007 11:58 1719 19
REKLAMA
  • #1 4067719
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam. Nie chce mi się komputer załączyć.
    Lekko wentylator sie zakręci i nic. napięcie jest na płycie głównej bo dioda sie świeci na niej. robiłem już różne kombinacje z dyskami i zasilaczami. Proszę o pomoc bo komputer mi jest strasznie potrzebny. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4068499
    landar
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam.
    Przede wszystkim nie rób kombinacji z dyskami tylko przygotuj pewny zasilacz, wyciąg płytę z obudowy, podepnij ewentualnie głośniczek i zewrzyj start śrubokrętem.
    Oczywiście z płyty wymontuj wszystko oprócz wentylatora CPU.
    Powodzenia,
  • #3 4069602
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Mam drugi zasilacz, który jest pewny na 100% i nic sie nie kręci.
    Moze to być wada płyty głównej, albo zwarcie gdzieś?
  • #4 4069639
    landar
    Poziom 19  
    Pozostała ci tylko płyta albo procesor
  • REKLAMA
  • #5 4069654
    ernidok
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    He może wydam się monotematyczny, ale coś takiego miałem chyba przy spuchniętych kondensatorach. W takich przypadkach dzieją się naprawdę dziwne rzeczy. Nie wiadomo czemu system nie startuje, zniekształca grafikę, drży obraz, wariacje pamięci itp

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]

Dodane przez ernidok:
    Przepraszam za mój występek, ale czy muszę być nawet ą ę. Chciałem tylko pomóc człowiekowi, a że z ortografią to tak sobie bywa czasami, to nic na to nie poradzę. Dopiero zobaczyłem przycisk pisownia :idea:
  • REKLAMA
  • #6 4070125
    DJ Clone
    Poziom 19  
    No tak ale co dalej z tym zrobić. chyba będzie najlepiej jak dam go do serwisu, chciałem podpiąć jeszcze jeden wentylator ale jak automatycznie wyłącza mi sie zasilacz to nie ma szans :/ pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4070280
    ernidok
    Poziom 11  
    A to jest nowy komputer??
  • #8 4070348
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego ernidok, za niezastosowanie się do polecenia moderatora oraz prowokacyjne popełnienie kolejnych błędów karzę kolegę ostrzeżeniem. Nie zwalnia to kolegi z OBOWIĄZKU poprawienia dotychczasowych błędów PRZED napisaniem kolejnego postu
  • #9 4070409
    DJ Clone
    Poziom 19  
    stary komputer. No właśnie nie rób błędów :p to forum musi jakoś wyglądać :]. Masz jakiś pomysł?? chyba zostanę przy tym, że płyta siadła. Pozdawiam
  • #10 4070597
    ernidok
    Poziom 11  
    Masz nabrzmiałe jakieś kondensatory?:D
  • #11 4070612
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    W jakich okolicznościach nastąpiła awaria, jaka płyta, jaki zasilacz, co dokładnie już zrobiłeś? Skąd wiesz że napięcia są prawidłowe? Najczęściej takie zachowanie przy sprawnym zasilaczu daje uszkodzone zasilanie linii procesora. Wówczas jedynie wymiana płyty. Niemniej jednak coś więcej będzie można napisać po dokładniejszym opisie z Twojej strony.
  • #12 4071029
    greeg
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam
    W pierwszej kolejności odłącz reset, jak nie pomoże to wyciągnij wszystko z płyty oprócz procesora i wlącz.
    Czy piszczy ... potem wkładaj pokolei ram grafike itd.
  • #13 4071098
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Awaria nastąpiła jak podłączyłem dodatkowy wentylator. Wczoraj próbowałem wyciągnąć baterie na 10sec ale też nie pomaga. zaraz zobaczę sposób greeg-a. pozdrawiam
  • #14 4071309
    Dawid152
    Poziom 11  
    Rozwalony zasilacz zapewne,
    Wyjmij zasilacz rozbierz i sprawdź kondensatory...
    Jeśli jakiś napuchnięty to zasilacz do wymiany ;)
  • #15 4071548
    DJ Clone
    Poziom 19  
    No na kondensatorach się znam. zasilacz jest nowy. chyba kupiony w tamtym roku. wątpię ze mogły wyschnąć kondki. Pozdrawiam. narazie żaden sposób nie pomaga
  • #16 4071673
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Podaj dokładną specyfikację twego sprzętu (procesor,płyta,zasilacz-ile wat i producent,karta graficzna).

Pozdrawiam.
  • #17 4072150
    landar
    Poziom 19  
    W drugim poście ci pisałem co masz zrobić.
    Następnie ciągniesz dalej temat po czym następuje porada greega - identyczna choć inaczej napisana na którą odpowiadasz, że zaraz to sprawdzisz.
    Moje pytanie brzmi:
    Zrobiłeś już to?
    Aha, najpierw dojdź do ładu z zasilaczem. Ma być pewny.
    Pozdrawiam,
  • #18 4072318
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Jakie zasilacze masz? Jak nie znasz się na zasilaczach to minimum półtorakilogramowy.
    Podaj jakie zasilacze tam podłączasz.
    Pożycz od kogoś multimetr i pomierz napięcia.
  • #19 4073204
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Według mnie to zwarcie na którejś gałęzi zasilania.
  • #20 4079037
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Athlon 1700+, pamięć 384mb, dysk twardy 40GB, geforce 2 mx 400 64mb. Przepraszam ze tak długo

Podsumowanie tematu

✨ Komputer nie uruchamia się – wentylator lekko się kręci, a na płycie głównej świeci się dioda zasilania. Sprawdzono różne zasilacze, dyski i kombinacje podzespołów bez efektu. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Wskazano na możliwość uszkodzonych kondensatorów, które mogą powodować problemy z uruchomieniem i stabilnością systemu. Awaria pojawiła się po podłączeniu dodatkowego wentylatora, a reset i wyjęcie baterii CMOS nie pomogły. Zalecane jest odłączenie wszystkich komponentów oprócz procesora i wentylatora CPU, testowanie zewnętrznym głośniczkiem i mierzenie napięć multimetrem. Podejrzewa się zwarcie na linii zasilania procesora lub uszkodzenie płyty głównej. Sprzęt to stary komputer z procesorem Athlon 1700+, 384 MB pamięci RAM, dyskiem 40 GB i kartą graficzną GeForce 2 MX 400 64 MB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA