logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wstaje. Nie ma dźwięku z głośniczka.

dexx 24 Lut 2007 20:19 1399 15
REKLAMA
  • #1 3613041
    dexx
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam kolegów

Po użyciu przycisku szukaj nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem.

A więc: uruchomiłem komputer w konfiguracji zasilacz+cpu+płyta.
    Nie ma dźwięku z głośniczka. Użyłem więc innego zasilacza, w tym przypadku tego dzięki któremu udało mi się napisać ten post. Nadal cisza, tylko wiatraczki się kręcą, na tamtym zasilaczu też. Kondensatory na płycie w porządku. Robiłem clr_cmos. Nie pomogło.
    Nie mam już pomysłów co mogło się stać. Kuzyn (7 lat) mówił że jak grał to wszystko sie nagle wyłączyło.

Z góry dzięki za pomoc.
    pozdrówka
  • REKLAMA
  • #2 3613221
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Jaki zasilacz był w komputerze w chwili awarii (producent, model)?
  • #3 3613235
    dexx
    Poziom 13  
    Megabajt MGB 300ATX.
  • REKLAMA
  • #4 3613255
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Czy masz możliwość przetestowania pamięci, karty graficznej, dysków oraz napędów optycznych na innym komputerze? Podany przez Ciebie zasilacz cieszy się raczej złą sławą.
  • #5 3613353
    dexx
    Poziom 13  
    Mam możliwośc, na tym komputerze z którego teraz piszę. Dodam jeszcze konfigurację uszkodzonego komputera:

CPU P4 2000MHz 512 kB cache L2 FSB 400MHz
    Płyta ECS P4S5A/DX+
    256 MB DDR 266 MHz CL 2.5
    Graf. Nvidia Geforce 2 MX 64 MB
    HDD Seagate Barracuda 60 GB

Zasilacz wiem, nie markowy ale cóż, kilka lat temu nie miałem pojęcia jakie moze mieć znaczenie dobry zasilacz.

pozdrówka
  • #6 3613561
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jeżeli uruchomiłeś płytę+procesor i nie było w głośniczku sygnałów biosa to sprawdź procesor na innej płycie.
  • #7 3613692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3613706
    luki233
    Poziom 18  
    hm...a może padł procesor ? Mógł się przegrzać , gdy twój kumpel grał na kompie. Zasilacz raczej odpada....jeśli procesor ok to wydaje mi się ze jest to wina płyty głównej lub ewentualnie ( w co wątpie ) karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #9 3613740
    dexx
    Poziom 13  
    Zapomniałem dodać, że już podłączałem karte pci - to samo, nie ma dźwięku z głośniczka, obraz nie odpala.
    Co do sprawdzenia procesora - musiałbym jakąś na allegro kupić bo ze znajomych mi nikt nie pożyczy, kiedyś chciałem od kumpla ram pożyczyć, to sie bał że się coś stanie, co dopiero płyte...
    pozdrówka

p.s. przed chwilą uruchamiałem procka z płytą bez radiatora - zastosowałem czujnik organoleptyczny (oczywiście wcześniej sie odelektrozowałem). 3-4 sek. po starcie procek zrobił się dość ciepły, po odłączeniu źródła prądu ostygł w momencie.
  • #10 3613995
    Tomgrim
    Poziom 12  
    Mi się takie jaja robią na okrągło mam swojego kompa + 2 dzieciaków. Rozbierz kompa na czynniki 1 wyczyść wszystko, nie zapomnij o paście pod prca. I jeśli nie masz zasiłkina gwarancji to ją rozkręć i przedmuchaj.
  • #11 3614169
    dexx
    Poziom 13  
    No wyczyściłem wszystko, rozebrałem. Zasilacz już z 3 lata po gw., więc też rozkręciłem i przedmuchałem.

Da się może sprawdzić płytę bez procesora? Tylko płyta i zasilacz.

pozdrawiam
  • #12 3614192
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Płyty bez procesora niestety nie sprawdzisz,tak jak procesora bez płyty.
  • #13 3614376
    mcgregorx
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Stawiam że walnął procek!!!
  • REKLAMA
  • #14 3614909
    dexx
    Poziom 13  
    Możliwe, że procesor ale przecież to nic pewnego. Będę musiał załatwić inną dobrą płytę, to chyba jedyny sposób.
    pozdrawiam
  • #15 3615210
    marzio
    Poziom 16  
    Ty a pamieci wstawiles?? Komp na 100% nie startnie bez RAMU
  • #16 3615364
    dexx
    Poziom 13  
    Wiem że nie ale nawet nie ma dźwięku z głośniczka, a bez pamięci powinien piszczeć.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera, który po uruchomieniu w konfiguracji zasilacz + procesor + płyta główna nie wydaje dźwięku z głośniczka i nie startuje poprawnie – wiatraki się kręcą, ale brak sygnału BIOS. Użytkownik testował różne zasilacze, kondensatory na płycie są w porządku, wykonano reset CMOS bez efektu. Konfiguracja uszkodzonego komputera to CPU Intel Pentium 4 2000 MHz, płyta ECS P4S5A/DX+, 256 MB RAM DDR 266 MHz, karta graficzna Nvidia GeForce 2 MX 64 MB, dysk Seagate Barracuda 60 GB. Zasilacz Megabajt MGB 300ATX jest nierekomendowany. Próby uruchomienia z kartą PCI zamiast AGP nie przyniosły efektu. Brak dźwięków z głośniczka nawet bez pamięci RAM, co wskazuje na poważniejszą usterkę. Sugerowano test procesora na innej płycie, jednak brak możliwości wypożyczenia. Czyszczenie i przedmuchiwanie podzespołów wykonane. Płyty bez procesora nie da się przetestować. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony procesor lub płyta główna. Użytkownik planuje zakup innej płyty do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA