logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka cech laptopa do filmów, a może Compaq Armada 1700 ?

piotrek393 30 Lis 2006 23:36 2072 12
REKLAMA
  • #1 3281369
    piotrek393
    Poziom 11  
    Witam..
    sprawa prosta...
    chciałbym kupić laptopa Compaq Armada 1700 ..
    jest on z procesorem 266MHZ i 32MB ram
    grafa chyba 2Mb a dysk 2... GB

Pytanko ? jest szansa zeby oglądac na nim divix filmy ?
    bo zapewne starczy do internetu pod win98 :)
    ps. czy mozna liczyc na to ze na usb.1.1 (jest jedno gniazdo w laptopie) bedzie mozna podpiąc przez kabel (taki specjalny do podpięcia zwykłych napędów pod usb + zasilacz-- zapomiało mi si ejak sie to nazywa) CD-RW i nagrac płyte w nero np prędkością 8x albo podpiąć DVD ?
    sprawa niby banalna ale chodzi o to ze jak juz siedzi si ena laptopie to trzeba go na maxa wykorzystać... a nie bardzo sie orientuje w tych słabszych prockach....

dzieki za wszelkie odpowiedzi i pomysły :sm7:
    wirtualne piwko for All
  • REKLAMA
  • #2 3281535
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Moim skromnym zdaniem, przy takiej konfiguracji, jak mawiali Francuzi – marne szanse
    Pierwsze, co musi ulec deformacji to ilość RAM - u. Przynajmniej 256MB, Najgorzej jednak wygląda sprawa HDD. Dla takiej konfiguracji wskazany byłby dysk o prędkości obrotowej, nie mniejszej niż 5400/min. z ośmiomegowym cachem. Są potwory z obrotami 7200/min i wg mnie takie w tych okolicznościach byłyby mile widziane. Tylko w tym momencie wypada się zastanowić nad kosztami. Obawiam się, że cena tego notka to chyba, coś około ceny takiego HDD z 7200 na pokładzie. Moim zdaniem: zbyt dużo trzeba dołożyć dla uzyskania i tak niezbyt zadowalającego efektu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zakup odrobinę bardziej wypasionego notka z naprawdę konkretnym twardym dyskiem. Dla starszych notebooków to twardy dysk jest tym najbardziej wąskim gardłem (często nie docenianym). RAM również nie jest tutaj bez znaczenia, między innymi - dla HDD.
    Pozdrawiam.
  • #3 3282292
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Pierwsza sprawa - do DIVX nie startuj (jeśli chodzi o mobilne PC) z procesorami niżej od PIII 500MHz,
    RAM... dla Win98 min. 64MB, dla XP min 128 (delikatnie powiedziałem...)
    Dysk raczej nie ma dużego znaczenia (w sensie obrotów)
    To tyle jeśli chodzi o moje zdanie :)
  • #4 3283751
    piotrek393
    Poziom 11  
    hmmm...
    od kiedy kodeki sprawdzają przy instalacji procesor?

sprawdziłem na bierząco i na p1 133Mhz i 16MB ram zainstalowały sie :)
    tyle ze tnie filma ale startuje.......
  • REKLAMA
  • #5 3284730
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Procesor wystarczy, bo to MMX przecież:) Ram stanowczo raz tyle do divx pod win98. Dysk, no cóż. Zapomnij o oglądanu na tym kompie DVD, divx niektóre mogą się ścinać,ale rzadko. NAgrywanie max 4x i nic nie robisz na komputerze.
    NO i sprawa pojemności dysku, min 6gb 4200RPM. Z żadnego cdrom nie obejrzysz filmu, a nawet jak się uda go zaladować zajmie to godzinę....

Wiem, bo siedzialem na Armada 7400 266/192/10 więc wiem.
  • REKLAMA
  • #6 3285010
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    P266 MMX to zdecydowanie za malo dla filmow kompresowanych obecnymi kodekami. O DVD mozna calkiem zapomniec. 64 MB RAM to jeszcze nie taka tragedia :D Na odchudzonym win98 mozna dzialac. Co do szybkosci dysku - w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia bo tu waskim gardlem jest procesor. Przy pomocy kodekow typu ffdshow czesc filmow dzialac ale napewno trafisz na cos co po prostu "nie pojdzie" chocbys niewiem jak kombinowal. I nie pomoze nawet mplayer z hardfamedroppingiem na linuxie...
  • #7 3285086
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    Rudolf_ napisał:

Im większe obroty dysku twardego tym szybszy dostęp do informacji na nim zawartych. Naprawdę nie ma to żadnego znaczenia? Słusznie zauważyłem w poprzednim poście, że ten element jest po prostu nie doceniany.
    XP będzie działać nawet przy 64MB RAM-u. Inną sprawą jest to, że sama instalacja zajmie wówczas przynajmniej ze dwie godziny, jak nie lepiej.
    Pozdrawiam!
  • #8 3285104
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    arigato napisał:
    Witam!
    Rudolf_ napisał:

Im większe obroty dysku twardego tym szybszy dostęp do informacji na nim zawartych. Naprawdę nie ma to żadnego znaczenia? Słusznie zauważyłem w poprzednim poście, że ten element jest po prostu nie doceniany.
    XP będzie działać nawet przy 64MB RAM-u. Inną sprawą jest to, że sama instalacja zajmie wówczas przynajmniej ze dwie godziny, jak nie lepiej.
    Pozdrawiam!

Tak naprawde to nie ma znaczenia bo rozmawiamy o laptopach i norma to obroty 5400 , liczy się czy to udma czy nie więc nie pisz jak nie wiesz .Proponuje potestować parę dysków na laptopach .Wyskoczył z 7200 co ty tam chcesz 100GB dysk włozyć ?
  • #9 3286409
    piotrek393
    Poziom 11  
    noo OK :)
    a jak się ma sprawa z grafiką bo tam jest chyba 2Mb tylko ?
  • #10 3287755
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    ruff22 napisał:
    Tak naprawde to nie ma znaczenia bo rozmawiamy o laptopach i norma to obroty 5400 , liczy się czy to udma czy nie więc nie pisz jak nie wiesz.

Skoro kolega zauważył, że rozmawiamy o laptopach, to niech jeszcze zauważy, że rozmawiamy o laptopach zabytkowych. A dla takich urządzeń dysk o pojemności 40GB i prędkości obrotowej 5400/min to już potwór i niebywała nowość, za którą w dodatku trzeba zapłacić. Normą był wówczas taki dysk o jakim wspomniał piotrek393 i jeżeli przy takim pozostanie lub wymieni np. na coś w okolicy 20GB to oznaczać to raczej będzie obroty 4200/min. i tylko 2MB cachu. Czyli- postęp niewielki.
    ruff22 napisał:
    Wyskoczył z 7200 co ty tam chcesz 100GB dysk włozyć ?

Może być i 100GB, ale czy koniecznie? Widziałem 60GB/7200RPM. Oczywiście wyczułem ironię w twojej wypowiedzi. Bóg zapłać dobry człowieku.
    Nie chcę tam włożyć tylko napisałem, co przyspieszy pracę takiego laptopa.
    ruff22 napisał:
    Proponuje potestować parę dysków na laptopach .

Potestowałem! I owszem
    piotrek393 napisał:
    a jak się ma sprawa z grafiką bo tam jest chyba 2Mb tylko ?

I na więcej raczej bym nie liczył. W DELL-u CPi266 również jest tylko 2MB i o ile mi wiadomo nie ma możliwości rozbudowy. Nie będę zdziwiony jeżeli w tym przypadku będzie podobnie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 3287968
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Właśnie zapomniałem napisać, k.graficzna może być "na skraju" używalności, ale w 7400 jest 4mb więc różnica niewielka.

Wąskim gardłem faktycznie jest procesor, którego zapewnie nie idzie wymienić (compaq stosował gniazdo MicroCartridge a nie jak popularnie inni producenci, MMC I/II).

Zapominacie, że taki komputer jak to mówicie zabytkowy, po prostu nie obsłuży dysku większego niż 10gb bez grzebania po biosie, a tutaj znowu compaq: nie ma normalnego biosu tylko tzw. rompaq o który bardzo ciężko. Widziałem Armady7400/7800 z dyskami 40Gb/5400rpm ale nie wiem co w nich było robione.

Standardem w tych komputerach były dyski max. 10Gb/4200rpm. Poza tym dysk i tak nie będzie wąskim gardłem. Film ma 700mb i około 1:20min czyli policzcie sobie jaki trnsfer na sekunde musi mieć...a 6gb/4200rpm spokojnie nagra na siebie film zrzucany z kamery DV, a jak wiadomo, odczyt jest zawsze szybszy.
  • #12 3288443
    arigato
    Poziom 28  
    Witam!
    syriuszblack napisał:
    Właśnie zapomniałem napisać, k.graficzna może być "na skraju" używalności, ale w 7400 jest 4mb więc różnica niewielka.
    To już niby dwa razy więcej ale w pełni się zgadzam z tym, że korzyść z tego i tak będzie niewielka :-D
    syriuszblack napisał:
    Zapominacie, że taki komputer jak to mówicie zabytkowy, po prostu nie obsłuży dysku większego niż 10gb bez grzebania po biosie, a tutaj znowu compaq: nie ma normalnego biosu tylko tzw. rompaq o który bardzo ciężko. Widziałem Armady7400/7800 z dyskami 40Gb/5400rpm ale nie wiem co w nich było robione.
    Z pewnościa należałoby wymienić BIOS na nowszy. Jednak jak to wygląda od strony praktyczniej i jak duże dyski można by wówczas zapuszczać- nie wiem. W DELL-ach, z którymi miałem do czynienia upgrade BIOS-u jest dziecinnie prosty i nawet CP166 widział HDD o pojemności 60GB. Teraz, dysponując 100GB twardzielem, mógłbym sprawdzić, czy i taki dysk również zobaczy, ale komputery już zostały sprzedane.
    syriuszblack napisał:
    Standardem w tych komputerach były dyski max. 10Gb/4200rpm. Poza tym dysk i tak nie będzie wąskim gardłem. Film ma 700mb i około 1:20min czyli policzcie sobie jaki trnsfer na sekunde musi mieć...a 6gb/4200rpm spokojnie nagra na siebie film zrzucany z kamery DV, a jak wiadomo, odczyt jest zawsze szybszy.

Rzeczywiście, dla samego odczytu strumienia wideo wystarczy nawet taki standardowy dysk. O konieczności zastosowania lepszego dysku pisałem w kontekście uniwersalności urządzenia jakim jest komputer. Jak już go mamy to zawsze jeszcze, coś więcej chcemy z niego wycisnąć niż to mieliśmy w zamiarze. Ale jeżeli piotrek393 naprawdę wie czego chce to temat wypasionego dysku z powodzeniem może sobie odpuścić.
    Pozdrawiam.
  • #13 3288481
    piotrek393
    Poziom 11  
    Hehe dokładnie... dzięki wszystkim za pomoc w +/- tego laptopa ;) jest jeszcze jedna sprawa.. jak zobaczyłem dokładnie zdjęcia i opisy na necie.. okazało sie ze ten laptop jest strasznie gruby :| 5,8 cm to straszny smok !
    Zakładają ze teraz pracuje na 2,8 cm przy otwartej matrycy .. hihi

pozdrawiam :bye:

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Armada 1700 z procesorem 266 MHz, 32 MB RAM, grafiką 2 MB i dyskiem 2 GB jest zdecydowanie za słaby do płynnego odtwarzania filmów w formacie DivX oraz DVD. Minimalne wymagania do oglądania DivX to procesor co najmniej Pentium III 500 MHz oraz 64 MB RAM pod Windows 98, a najlepiej 128 MB pod Windows XP. Dysk twardy o prędkości obrotowej 4200-5400 RPM i pojemności minimum 6-10 GB jest wystarczający do odczytu filmów, jednak procesor stanowi główne ograniczenie wydajności. W laptopach tego typu nie ma możliwości łatwej rozbudowy procesora, a BIOS (ROMPaq) ogranicza obsługę większych dysków twardych powyżej 10 GB bez modyfikacji. Grafika 2 MB jest na granicy użyteczności, ale nie jest głównym wąskim gardłem. Nagrywanie płyt CD-RW przez USB 1.1 jest możliwe, lecz prędkość nagrywania będzie ograniczona do około 4x, a jednoczesna praca na komputerze może powodować spowolnienia. Laptop jest też fizycznie gruby (około 5,8 cm), co może być niepraktyczne w porównaniu do nowoczesnych modeli. Ogólnie, do oglądania filmów i pracy multimedialnej lepiej rozważyć nowszy, mocniejszy laptop z szybszym procesorem i większą pamięcią RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA