logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć miejskie radio FM z nadajnikiem 15-20 km i ShoutCast?

zwiedlas 02 Gru 2006 10:39 4455 16
REKLAMA
  • #1 3275748
    zwiedlas
    Poziom 2  
    Siema. Jestem Zwiędlas. Interesuje się założeniem miejskiego radia fm opartego na radiu internetowym ShoutCast. Miałoby to wyglądać tak że wyłapywałbym sygnał dzwiękowy z ShoutCast'a i wysyłałbym to w eter. Niestety nie znam sie na elektornice wiec prosze o dokładny opis co i jak:)

Co trzeba zrobić żeby założyć takie radio?
    1. nadajnik z anteną (kupny odbiornik, zasięg 15-20km, czestotliwosc 95kHz)
    2. licencje, czyli ma być legalne
    3. Konsole pozdrowień sms (żeby ludzie pisali pozdrowienia przez telefon a dj mógł miec je u siebie na konsoli)
    4. Co jeszcze...?
  • REKLAMA
  • #3 3275874
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 311
    Jak FM to odpada 95kHz!
  • REKLAMA
  • #4 3275970
    marek_34
    Poziom 18  
    Ocena: 276
    pewnie chodziło o 95 MHz, dla niektórych to mała różnica
  • REKLAMA
  • #5 3276488
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    zwiedlas napisał:

1. nadajnik z anteną (kupny odbiornik, zasięg 15-20km, czestotliwosc 95kHz)

Się to nie trzyma ani kupy ani... (tak jak kupny odbiornik z zasięgiem 15-20km) Jak chcesz się bawić a widzę, że nie amatorsko to z pewnością będzie to komercha więc wynajmij sobie osobę, która Ci to wszystko skompletuje i uruchomi.

Życzę powodzenia ;)
  • #6 3276508
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Czesc Zwiędlas: Proponuje najpierw nauczyc sie plywac, lub ewentualnie faktycznie zaczac od ShoutCast'a.

Bez licencji - z brakiem znajomosci "za i "przeciw" tematu, mozesz stac sie doskonalym kaskiem dla lowcow tematu (a scignie Cie Urzad regulacji Telekomunikacji i Poczty).
    Anteny nadawzej nie mozesz kupic jakiekolwiek i postawic jej GDZIE CHCESZ. Tego typu anteny sa raczej specyficzne i dla osob "zainteresowanych" sa wyjatkowo dobrze widoczne.

www.shoutcast.com - tu postaw swoje pierwsze kroki, bo dno daleko, a bardzo latwo o nie zahaczyc.

SP5IT --> jakis czas temu wyliczalem cene koncesji. Nie wiem, czy minimalna iloscia sluchaczy jest 500.000 (tylko tyle widzialem), ale po pomnozeniu, podzieleniu itp. wyszlo mi okolo 320 tysiaczkow. Oczywiscie trzeba dodac tantiemy (nie mam pojecia ile) i wyjdzie cena minimalna.

Zastanawiem sie, jak dzialaja mniejsze (np takie http://www.radiorsc.com.pl/ ) stacje radiowe, ktore swoim zasiegiem powiedzmy 40 -50 km. kwadratowych, ale chocby czlowiek na glowie stanal - nie wyjdzie ich minimum = 500 tysiecy sluchaczy.

Zwiedlas, odpusc ;) Albo poszukaj na radiopolska - moze tam Ci ktos pomoze dostac... kilka.

Mam nadajnik stereo o mocy ok 30W - nie powiem, bawilem sie. Ale taka zabawa w sporym miescie jest o tyle dobrza, ze nadawcow jest cala masa, mozna uslyszec "przesiewy" z kablowek itp., wiec i ze znalezieniem pirata jest ciezej.
    Na wsiach, w miastach i miasteczkach bardzo szybko ktos dojdzie do tego, ze jest to radio PIRACKIE... Zadowolony schuchacz Cie nie zakabluje, ale jezeli w jakis sposob zaklocisz RADIOMAMORDE - licz swoje dni ;)
  • #7 3276994
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    w zasadzie wszystko już zostało powiedziane, można zamknąc temat
  • REKLAMA
  • #8 3277169
    asterix99
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Michał, podałeś co najmniej 3-krotnie za niską cenę. Do tego trzeba jeszcze doliczyć sprzęt i opłaty eksploatacyjne. Wychodzi sporo ponad 500tyś + ok. rok na biurokrację.
    Nie wiem czy jeszcze pamiętasz 93MHz a póżniej 88MHz (w Białobrzegach - stereo na antenie robionej przez Franza), sprzęt się kurzy w piwnicy. Raz nas nawet szukali ;).
  • #9 3277237
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Jak sie nie chcesz dać zapać musiałbyś zrobić jakiś link radiowy na kilku GHz o małej mocy i transponder na UKF umieścić w innym miejscu niż mieszkasz - np na jakimś wysokim obiekcie. Jakby zabrali toby nie było szkoda. I znaleźć źródło było by trudno.
  • #10 3285378
    zwiedlas
    Poziom 2  
    Siema

Czy jest możliwość aby ktoś z tego forum wykonał mi nadajnik fm (chce grać na częstotliwości 95fm), nie jest to jeszcze pewna decyzja ale szukam chętnych.

Nie znam się na tym, a wiem że kupny nadajnik troche kosztuje. Chciałbym aby jego zasięg było około 15-20km w każdą stronę od niego. Do zestawu jakaś antena oczywiście żeby była:) Czy ktoś wyliczyłby kosztorys, tylko nie znowu 500000zl bo ja nie zakładam studia nagran, tylko radio fm grając przez neta.

Nadajnik chce podpiąć pod kompa i grać przez shoutcasta. A więc potrzebna mi antena, nadajnik i komp z netem co juz mam:)

Prosze o konkretne odpowiedzi i wyrozumiałość, gdyż sie nie znam na tym! Jeśli jeszcze można: jak wygląda sprawa dalej, czyli legalność. Trzeba mieć wykupioną czestotliwosc i zaiks'a o ile sie nie myle. W jaki sposob mozna to zrobić. Cena zaiks'a to 7% od dochodów radia ale minimum 100zl miesiecznie, a do z czestotliwością

Pozdrawiam
  • #11 3285393
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    zwiedlas napisał:
    ja nie zakładam studia nagran, tylko radio fm grając przez neta.

studio nagran co zupelnie co inego niz rozglosnia i zupelnie co innego niz nadajnik FM, a nadajnik FM nie jest potrzebny do tego zeby "grac przez neta"
    Wybij sobie z glowy prywatna rozlosnie radiowa - cena za koncesje wynosi pewnie cos okolo 0,5 mln zł.
    Skup sie na stworzeniu radia internetowego to na pewno latwiejsze i legalne.
  • #12 3285429
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Lepiej poczytaj jak to wygląda w rzeczywistości sama chęc stworzenia radia bez konkretnej wiedzy nie jest dobrym pomysłem. Można sobie narobić tylko samych problemów zwłaszcza że w naszym kraju działa pewna organizacja która lubi łapać osoby tworzące radia bez koncesji :cry: Co do nadajnika jeśli już się w temacie rozejrzysz to możesz zobaczyć na allegro od czasu do czasu trafia się tam ciekawa konstrukcja do sprzedania.
  • #13 3286398
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Radia legalnego nie otworzysz, trzeba ogromnych pieniedzy, a jesli nawet ci sie to uda, to i tak cie wykupia koncerny, tak jak np tutaj:

http://radiopolska.pl/aktual.php?subaction=showfull&id=1164926764&archive=&start_from=&ucat=&

Jesli chodzi o piracki sprzet, to porzadny piracki sprzet juz za 700 - 1000zl kupisz,(pomijajac komputer i oprogramowanie) i przy takim sprzecie i kulturalnym prowadzeniu audycji, jesli nikt cie nie podkabluje (zazwyczaj zazdrosny kolega, ze ty jestes slawny a on nie) to mozesz nadawac z pol roku, a nawet dluzej.

Jesli chcesz cos tanszego to licz sie ze sprzet bedzie cos zaklucal, a wtedy interwencja moze nastapic bardzo szybko. Antena musi byc umiejscowiona w miejscu z ktorego widac te 15 km w promieniu ktorych chcesz miec zasieg.

Co do audycji w miastach, sluchaczy brak, bo wszysy maja odbior na gwozdziu i zaprogramowane przyciski 1,2,3,4.
    Na wsiach sluchacze sa, ale na wsi sie wszyscy znaja wiec bardzo duze ryzyko podkablowania.

Ogolnie odradzam, wiecej ryzyka i kosztow niz to warte.
  • #14 3301813
    dj PIOTREczek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Bardzo ciekawi mnie to dla czego tak bardzo chcecie zniechecic kolege...
    Mam on prawde mówiac niecne plany ale jezeli ma do tego ciagotki to czemu nie.... A taki nadajniczek to ci maze złożyc moj znajomy (więcej info uzyskasz odpowiednią wiadomosc na moją poczte) za jakies 3xx zł sam nie wiem dokladnie ale stereo i kilkanascie wat- co spookojnie wyatarczy na te 20-30km
  • #15 3301867
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    pytanie
    dj PIOTREczek napisał:
    Bardzo ciekawi mnie to dla czego tak bardzo chcecie zniechecic kolege...

odpowiedz
    dj PIOTREczek napisał:

Mam on prawde mówiac niecne plany ale ...

Żanego ale.
    Sam sobie odpowiedziałeś.

Dodano po 5 [minuty]:

Eryk1000 napisał:
    Można sobie narobić tylko samych problemów zwłaszcza że w naszym kraju działa pewna organizacja która lubi łapać osoby tworzące radia bez koncesji :

Raczej nie chodzi o organizacje tylko o urząd. I nie tyle ona lubi ile działa tak jak ją do tego zmusza prawo. A my za to płacimy.
    Ten urząd to UKE, a prawo mamy takie jakie nam uchwalili posłowie.
    Wyższe kary sa na nielegalne nadawanie (czyli bezprawne korzystanie z czeęstotliowści) niz za publiczne odtwarzanie muzyki bez opłat.
  • #16 3302787
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Myślę, że argumenty prawne kolegę tutaj absolutnie nie przekonają, poza tym w tej kwestii prawo jest złe, bo pozwala na taki stan rzeczy jaki mamy w eterze w paśmie 88-108 czyli jedno wielkie pranie mózgu i komercja.
    Większość ludzi, którzy piracą na FM kopiuje muzycznie stacje komercyjne, ponieważ sami mają wyprane gusta muzyczne i nic innego nie znają, zajmują niepotrzebnie pasmo i marnują prąd a przy okazji często sieją.
    Piraci z ambitnym zapleczem muzycznym nie mają co liczyć na ŻADNEGO konkretnego słuchacza w wielkim mieście (sprawdzone w Krakowie i okolicach) ponieważ tacy słuchacze nie słuchają w ogóle radia, bo niczego ciekawego się tam nie spodziewają, w większości przesiedli się na radia internetowe.
    Wystarczą te 2 powody? Więcej powodów nie napiszę bo już ten post nie pasuje do forum technicznego, i pewnie ktoś „życzliwy” go zraportuje.
    Pozdrawiam!
  • #17 3303036
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    djbpm napisał:
    .....w tej kwestii prawo jest złe, bo pozwala na taki stan rzeczy jaki mamy w eterze w paśmie 88-108 czyli jedno wielkie pranie mózgu i komercja.

No bo z tego leci kasiura - co się dziwisz ? Przecież nie brakuje gęb darmozjadów do wykarmienia. Amator-nadawca muzy w paśmie FM nie zapłaci i to jest główny powód. Są też racjonalne powody w postaci porządku na paśmie i tu koncesja jest skuteczną zaporą dla bałaganu. Myślę że piraci FM powinni być łagodnie traktowani przez wymiar sprawiedliwości.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy założenia miejskiego radia FM opartego na transmisji internetowej ShoutCast z nadajnikiem o zasięgu 15-20 km na częstotliwości około 95 MHz. Podkreślono, że częstotliwość 95 kHz jest błędna, a prawidłowa to 95 MHz. Założenie legalnego radia FM wymaga uzyskania koncesji od Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE), co wiąże się z wysokimi kosztami (rzędu kilkuset tysięcy złotych) oraz długotrwałą biurokracją. Koncesja obejmuje także opłaty za prawa autorskie (ZAIKS) i tantiemy. Sprzęt nadawczy musi być odpowiednio dobrany i zainstalowany na wysokim obiekcie, aby zapewnić zasięg, a antena musi być zgodna z przepisami. Alternatywą jest prowadzenie radia internetowego bez konieczności posiadania nadajnika FM i koncesji, co jest znacznie prostsze i legalne. W przypadku nielegalnego nadawania FM istnieje ryzyko interwencji UKE i kar finansowych. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące zakupu lub budowy nadajnika FM o mocy kilkunastu watów, który mógłby pokryć zasięg 15-20 km, jednak jest to rozwiązanie nielegalne bez odpowiednich zezwoleń. Konsola do odbioru SMS-ów z pozdrowieniami wymaga integracji z oprogramowaniem radiowym i łączem internetowym. Podsumowując, założenie legalnego radia FM w Polsce jest kosztowne i skomplikowane, natomiast radio internetowe na bazie ShoutCast jest realną i legalną alternatywą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA