logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między routerem Wi-Fi a access pointem - funkcje i zastosowanie

nathiel 02 Gru 2006 11:55 3081 12
REKLAMA
  • #1 3285578
    nathiel
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam

Mam pytanie odnośnie ROUTERY WI-FI i ACCESS POINT-a jaka jest dokładna różnica pomiędzy tymi urządzeniami czym sie różnia? Jake maja zadania?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3285592
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Access Point (ang. punkt dostępowy) to urządzenie stosowane w sieciach bezprzewodowych stanowiące element łączący część przewodową sieci (najczęściej w standardzie Ethernet) oraz część bezprzewodową (standard 802.11).

Access point najczęściej służy do komunikacji między bezprzewodowymi urządzeniami (najczęściej są to bezprzewodowe karty sieciowe). Zarządza on ruchem w obrębie takiej sieci.

Punkt dostępowy może także zapewniać niezależny dostęp do Internetu (bez konieczności zastosowania serwera) standardowej sieci przewodowej.

Bezprzewodowe karty sieciowe mogą komunikować się również ze sobą bez pomocy punktów dostępowych, pracując w trybie 'ad-hoc'. i z jednej anteny mozna na wiele osob dzielic

a Router WI-FI to pełni raczej funkcje serwera niz punktu dostepowego z tego co sie orientuje to routery wifi maja wbudowane juz dyski o pojemnosci nawet do 160GB
  • #3 3285660
    tcheslav
    Poziom 11  
    Router Wi-Fi, oprócz funkcji AccesPointa pełni również funkcję routera. Znaczy się możesz konfigurować ruch sieciowy, NAT, tworzyc VPN (spowodować, że będziesz miał internet na każdym komputerze wpiętym do sieci), w zależności oczywiście od marki i modelu routera. Tanie "domowe" routery wi-fi maja rownież wbudowany przełącznik (swich). Tak na prawdę niektóre urządzenia, które sprzedaje się dzisiaj w sklepach pod nazwą "router" mają wbudowane nawet modemy ADSL. Jeśli kupisz taki, to nie potrzebujesz wtedy tego goowna, które daje TPSA do Neostrady...
    Napisz do czego dokładnie potrzebujesz tego urządzenia to polecimy jakiś konkretny model.
  • #4 3285671
    nathiel
    Poziom 16  
    Hmm dalej nie widze różnicy czyli to są te same sprzety Ap i Router Wifi bo oba łącza sieć bezprzewodowa z przewodowa i łaczą sie z internetem?
    Łatwiej bym to zobaczył właśnie po tym co może Ap a czego nie może Router Wifi albo co może Router Wifi a czego AP ?? wtedy łatwiej zobaczy różnice? Do czego służy jeden a do czego drugi??
  • REKLAMA
  • #5 3285805
    tcheslav
    Poziom 11  
    :)
    OK

Switch - Urządzenie łączące komputery w sieć, czyli powoduje, że komputery podłączone do niego widzą się wzajemnie. (urządzenie przewodowe)

AP - Działa na podobnej zasadzie jak "swich" - tylko, że jest przeznaczone do sieci bezprzewodowych.(urządzenie bezprzewodowe)

Router - Urządzenie służące do łączenia ze sobą sieci. Router używany jest przede wszystkim do łączenia ze sobą sieci WAN(np Internet) z siecią LAN(sieć lokalna).

Modem ADSL - Urządzenie służące do MOdulacji/DEModulacji sygnału, konieczne do połączenia z Internetem poprzez linię telefoniczną. (Urządzenie najczęściej dostarczane przez Providera[dostarczyciela usług internetowych {TPSA}])

Urządzenia nazywane "routerami" sprzedawane w sklepach są najczęściej kombinacją w/w urządzeń. Czyli w jednej obudowie masz AP+Swich+Router+Modem ADSL.

Do czego potrzebujesz tego urządzenia???
  • REKLAMA
  • #6 3285843
    nathiel
    Poziom 16  
    AP-łączy komputery i łączy je z siecia internet tak??

i router WIFI tak samo??

Mam komputer z dostepem radiowym do internetu i teraz chcialbym udostepnic to lacze na 2 komputery. Czyli wkladam do dwoch kompow karte radiową WIFI, teraz kabel z anteny ktora odbieram internet od dostawcy (radiowo) podlaczam do AP i ten AP odbiera internet i rozsyla radiowo do tych dwoch komputerow tak??
    Czy to bedzie dzialalo??
  • REKLAMA
  • #7 3285863
    danielkk
    Poziom 31  
    a nie prosciej by było od dostawcy kablem antenowym do AP od AP do swicza kablem i dalej 2 kablami do tych 2 kompoterow????
  • #8 3285877
    nathiel
    Poziom 16  
    danielkk napisał:
    a nie prosciej by było od dostawcy kablem antenowym do AP od AP do swicza kablem i dalej 2 kablami do tych 2 kompoterow????

ponoc AP to switch ?? to do jakiego jeszcze switcha??

AP-łączy komputery i łączy je z siecia internet tak??

i router WIFI tak samo??

Mam komputer z dostepem radiowym do internetu i teraz chcialbym udostepnic to lacze na 2 komputery. Czyli wkladam do dwoch kompow karte radiową WIFI, teraz kabel z anteny ktora odbieram internet od dostawcy (radiowo) podlaczam do AP i ten AP odbiera internet i rozsyla radiowo do tych dwoch komputerow tak??
    Czy to bedzie dzialalo??

Mogę liczyć na odpowiedź na te pytanka??
  • #9 3285894
    danielkk
    Poziom 31  
    Ja pracowałem w firmie w ktorej zakładałem WI-FI i tam w stacjach bazowych stawiałem AP co miały 1 wyjscie na kabel sieciowy wiec chcac dalej sygłał dzielic podpinałem do tego swicza 8 portowego i miałem 7 mozliwosci podpiecia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #10 3285909
    nathiel
    Poziom 16  
    Czy to bedzie dzialalo??
  • #11 3286035
    tcheslav
    Poziom 11  
    Ech...
    Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta!!!
    Wszystko zależy od dostarczyciela internetu!!!
    Jeśli dostarczyciel zgodzi się na udostępnianie internetu wszystkim twoim komputerom to podpięcie anteny do AP załatwi sprawę. Dostarczyciel nada adresy IP twoim nowym komputerom i po sprawie.

Jeśli dostarczyciel nie zgadza się (bądź zgadza się ale żąda dodatkowej opłaty) pozostaje Ci jedna rzecz. Musisz postawić router. Routerowi nadajesz adres jaki miałeś pierwotnie, a pozostałe komputery łączą się z routerem (bezprzewodowo, czy przewodowo to już kwestia wyboru) w tych komputerach jako adres bramy ustawiasz adres routera.

Problem jest jeden. W Twoim wypadku jako "źródło internetu" masz sieć bezprzewodową. Nie widziałem routera "domowego", w którym jako źródło mógłbyś wpiąć sieć bezprzewodową.

Masz jeszcze jedno rozwiązanie!
    Jako router może robić twój komputer!(wtedy musi być cały czas włączony, żeby inne komputery miały internet). Instalujesz w nim oprócz bezprzewodowej karty sieciowej, zwykłą kartę sieciową. Podpinasz ją do switch'a resztę komputerów również wpinasz do switch'a. Na swoim komputerze instalujesz oprogramowanie "rozdzielające internet" tzw. softwarowy router np. "WinGate". W ten sposób tworzysz swoją własną wewnętrzną sieć.
  • #12 3286057
    nathiel
    Poziom 16  
    Tak mam jako źródło sieć bezprzewodową. Nie da się wtedy wykorzystąć routera bądź AP zeby odbieraly sygnal i rozsylaly dalej?? Na inne komputery??

Bo kiedys rozmawialem z uslugodawca o tym i powiedzial ze moge zrobic tak ze antene podlaczam do AP noi od AP kablami do kompow?? to rozumiem ze on przydzieli mi na te komputery dwa numery IP??

To jak to jest nie ma sprzetu co mozna polaczyc siec bezprzewodowa bezposrednio do niego i zeby on rozsylal ja dalej?? to ja juz nie rozumiem?? To jak to w koncu jest?

A jesli juz by tak mozna bylo to jakbym mial kabel od anteny podlaczony do AP i dalej chcialbym rozsylac radiowo a nie przez kabel (do kompow z tego AP) to czy zamiast tych kabli moge wlozyc do kompow 2 sieciowki radiowe i bedzie dzialac?? (tzn tak kabel od sieci bezprzewodowej do AP i od AP rozsyla sie radiowo do kompow z radiowka (karta)) ??

Czy tak zadziala wogole???
  • #13 3286387
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Mozesz radiowke dalej radiowo rozeslac, jest kilka sposobow np :

Kupujesz AP i podlaczasz go pod ta antenke od dostawcy i w trybie repeater bedzie ci on rozglaszal dalej sygnal dostawcy ale juz blizej czyli kazda karta radiowa musi byc przypisana u dostawcy.

lub

Kupujesz AP ustawiasz tryb APC ( klienta) podlaczasz do jego portu skretka drugi AP pracujacy w trybie AP i on sie laczy juz radiowo z twoimi kompami.

Jest jeszcze kilka sposobow ale wszystko zalezy od dostawcy jakie mechanizmy stosuje w swojej sieci.

Sa i takie AP ktore moga pracowac jednoczesnie jako klient i jako AP, ale sa zadziej spotykane.

Mozesz takze zastosowac u siebie Router z wbudowanym AP w celu ukrycia kilku kompow w sieci lokalnej swojej.

Prosciej sie nie da.

Jak nie zrozumiales nic z tego co napisalem to popros kogos zeby ci to zrobil najlepiej.

Podsumowanie tematu

✨ Access Point (AP) to urządzenie łączące sieć przewodową (Ethernet) z bezprzewodową (standard 802.11), umożliwiające komunikację między bezprzewodowymi kartami sieciowymi oraz zarządzanie ruchem w sieci bezprzewodowej. AP działa podobnie do switcha, ale dla sieci Wi-Fi, i może zapewniać dostęp do Internetu bez konieczności serwera. Router Wi-Fi natomiast łączy funkcje AP z routingiem, umożliwiając zarządzanie ruchem sieciowym, translację adresów NAT, tworzenie VPN oraz często posiada wbudowany switch i modem ADSL. Routery Wi-Fi mogą pełnić rolę serwera sieci lokalnej, udostępniając Internet wielu urządzeniom. W praktyce urządzenia sprzedawane jako routery często łączą w sobie funkcje AP, switcha, routera i modemu.

W kontekście udostępniania łącza radiowego (bezprzewodowego) na kilka komputerów, sam AP może rozsyłać sygnał, jeśli dostawca Internetu przydzieli adresy IP dla każdego urządzenia. Jeśli dostawca tego nie umożliwia lub wymaga dodatkowych opłat, konieczne jest zastosowanie routera, który będzie zarządzał adresacją i ruchem w sieci lokalnej. Problemem jest jednak to, że większość domowych routerów nie obsługuje jako źródła Internetu sieci bezprzewodowej. Możliwe rozwiązania to wykorzystanie komputera jako routera lub zastosowanie AP w trybie repeater lub klienta, które mogą odbierać sygnał radiowy i rozsyłać go dalej, jednak wymaga to odpowiedniej konfiguracji i zgody dostawcy.

Podsumowując, AP służy głównie do rozszerzania zasięgu i łączenia urządzeń bezprzewodowych z siecią przewodową, natomiast router Wi-Fi zarządza ruchem między sieciami, udostępnia Internet i oferuje dodatkowe funkcje sieciowe. W praktyce urządzenia te mogą być zintegrowane w jednym sprzęcie. W przypadku udostępniania łącza radiowego na wiele komputerów, wybór między AP a routerem zależy od wymagań dostawcy i możliwości sprzętowych.
REKLAMA