logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między Access Point a routerem w stacji bazowej - co lepsze?

qbadm 23 Sie 2006 01:07 2597 5
REKLAMA
  • #1 2943281
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Czy w stacji bazowej lepiej zastosowac router Wi-Fi czy Aces Point? Jeżeli Access Point to za pomocą czego kierowany będzie ruch w sieci: serwera??
  • REKLAMA
  • #2 2943311
    Grzesto
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    jezeli masz router w sieci to poco ci drugi? dobrze skonfigurowany router z serwerem DHCP a moze jeszcze DNS-Cache obsługuje ci całą sieć a AP na stacji bazowej potrzebujesz do przekazywania sygnału - tak zamiast kabli. Raczej niewskazane jest uzywanie kilku routerów w sieci - chyba ze tworzysz jakąś specyficzną strukturę z podsieciami. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2943533
    marco01
    Poziom 11  
    Najlepiej zainwestuj w ROUTERBOARD-a jest wypasiony i łatwy.. na str. technologic.pl chyba mają atrakcyjne cenki:)
  • REKLAMA
  • #4 2943888
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Czy routerboard to to samo co router?? :|
  • REKLAMA
  • #5 2944017
    jakubbilski
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    z tego co widze, to tak. jest to router sprzetowy (bo router mozna tez postawic na jakims starym komputerze).
    tanszy zawsze jest router zrobiony za pomoca np ipcop (linuks dedykowany dla routera- zawiera tylko to, co potrzebuje router)- minimalny wydatek na sprzet (wystarczy stary PC za 50zl- min. 386-486, maly dysk, 32mb ram), IPCOP jest o ile mi wiadomo bezplatny.
    nie interesowalem sie tym dokladnie, tylko przelotnie, wiec dobrze, zeby ktos ci jeszcze dokladniej o tym napisal.
  • #6 2946721
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Widze że kolega troche nie obyty z pojęciami.
    Acces Point to nic innego jak coś na kształt bezprzewodowego switcha
    Router to urządzenie kablowe które stosuje się w celu kierowania ruchu lub translacji adresów w NAT

Router Wi-Fi to jest połączenie tych dwóch urządzeń w jedno. Swoiste combo.

Lepiej stosować oddziele rzeczy typu router i ap niż inwestować we zmyślne zabawki.

Do zarządzania przepływem należy użyć: switch zarządzalny lub menadżer pasma lub jeżeli masz chęci to serwer.

Kolega proponujący routerboarda chciał ci zaprezentować troszkę mądrzejsze rozwiązanie jednak to w twoim wypadku odpada bo cię przerośnie, ale już śpieszę z odpowiedzią co to jest. To to samo co komputer tyle że niema wyjścia na monitor :) i mieści cię to wszystko na jednej płytce i można na nim stawiać różne systemy np MT lub starosa.

Starałem dać odpowiedzi jak najbardziej obrazowo myślę że mi się udało :)
REKLAMA