logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator WN. Jak wykonać samodzielnie? Montaż kuli plazmowej.

szpiq 02 Gru 2006 17:19 3505 18
REKLAMA
  • #1 3286649
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, mam straszny problem! Jestem w trakcie montażu kuli plazmowej i mam już prawie wszystkie elementy potrzebne do jej złożenia. Niestety brakuje mi jednego z najważniejszych i zarazem najdroższych elementów... No i w tym momencie rodzi się moje pytanie: czy wie ktoś może jak samemu wykonać domowymi sposobami trafo WN? byłbym bardzo wdzięczny. Aha zapomniałem dodać że wymontowanie z TV odrazu odpada ponieważ już to zrobiłem i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się że ten trafo ani nie obniża ani nie podwyższa napięcia... Jest poprostu stały:cry: Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3286673
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Nie ten ,dział według mnie nie da się stworzyć trafa WN ,a co do problemu to pewnie coś źle podłączyłeś ,albo to nie jest trafo WN.
  • #3 3286730
    szpiq
    Poziom 14  
    no właśnie nie bo patrzyłem na napisy nawet jakie są na każdej stronie w trafo... po jednej i po drugiej stronie jest taka sama wartość, ta sama ilość zwoi i podejżewam że ta sama grubość drutu... A co do działu to przepraszam ale nie wiedziałem gdzie to mam upchnąć... więc nie da sie samemu zrobić??
  • #4 3286928
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY
  • REKLAMA
  • #5 3286931
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Czyli to jest pewnie trafo separacyjne. Co do tworzenia trafa, to jakie napiecie oraz natezenie chcialbys osiagnac? Dla przykladu: Pierwotne 220V 602 zwoje drutu srednicy 0,62 mm. Wtorne: 3000V 0,05A, 8828 zwoi, drutem o srednicy 0,16mm
  • #6 3287156
    szpiq
    Poziom 14  
    Shanleaf, dziękuję za podpowiedź, korzystasz może z jakiego programiku który to oblicza?? No dokładnie chodzi mi o coś takiego: Mam trafo sieciowe które obniża mi napięcie do około 20 V. Następnie prąd leci do układu(scalaczek NE555, kilka kondensatorów i rezystorów, a no i jeszcze triak i takie tam) następnie po tym układzie, po zmienionej częstotliwościu prądu chcę uzyskać kilka tysięcy Voltów, aby zasiliło mi żarówkę, problem w tym że nie wiem ile ma być zwoi... Zastanawiam się jednak nad kupnem tego bo widzę że galaktyczna liczba zwoi jest potrzebna... jeżeli jednak dysponujesz jakimś fajnym programikiem to zapodaj link. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3288085
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Do obliczania ilosci zwoi uzywam arkusza Excela, sciagnietego z elektrody. Od razu zaznaczam, ze nie jest mojego autorstwa. : ]

Mysle, ze trafo W/N moglbys dostac z jakiegos starego odbiornika TV : ]. Wiem, ze juz probowales, ale moze to byl po prostu pech? : P
    Goraco polecam: http://www.myzlab.pl/hv/solid/

http://mylab.pwii.pl/ jest jeszcze lepsze. Musisz wejsc w projekt lampy plazmowej, a tam "TRAFA WN - KTÓRE DOBRE?"
    Załączniki:
    • Obliczanie transformatorów małej mocy.xls (37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3288388
    szpiq
    Poziom 14  
    hehehe te stronki przeczytałem już po kilka razy więc nie wprowadzają mi nic nowego:D W praktyce wiem wszystko co i jak. Bardzo dziękuję za podżucenie programiku, napewno mi isę przyda! Co do odbiornika TV to już jeden wykorzystałem i niestety nie mam skąd wziąć więcej:cry: chyba że masz jakiś pomysł:?:
  • REKLAMA
  • #9 3288445
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    ja też mam małe pytanko, czy trafo WN można zrealizować jako trafo impulsowe o częstotliwosci 40kHz albo i więcej?
  • #10 3288455
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Sprobuj zajrzec moze do serwisu RTV?
  • #11 3288496
    szpiq
    Poziom 14  
    kordan11 napisał:
    ja też mam małe pytanko, czy trafo WN można zrealizować jako trafo impulsowe o częstotliwosci 40kHz albo i więcej?

Oczywiście że tak ale musisz zastosować mały układ elektroniczny oparty na jakimś scalaczku- w moim przpadku jest zastosowany układ oparty na NE555(koszt około 2 zł bez podkładki)

Dodano po 1 [minuty]:

Shanleaf napisał:
    Sprobuj zajrzec moze do serwisu RTV?

Ale w serwisie sprzedadzą mi oddzielnie trafo WN?

A tutaj daje schemacik jakby ktoś był zainteresowany budową tego mojego cudeńka:)
    Załączniki:
    • Transformator WN. Jak wykonać samodzielnie? Montaż kuli plazmowej. kula plazmowa.jpg (24.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3288594
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    szpiq napisał:
    Oczywiście że tak ale musisz zastosować mały układ elektroniczny oparty na jakimś scalaczku- w moim przpadku jest zastosowany układ oparty na NE555(koszt około 2 zł bez podkładki)

dzięki za odpowiedź, mam kilka układów TL494 (i zamienników) wprost z zasilaczy komputerowych :)
  • #13 3288617
    szpiq
    Poziom 14  
    kordan11 napisał:
    szpiq napisał:

dzięki za odpowiedź, mam kilka układów TL494 (i zamienników) wprost z zasilaczy komputerowych :)

tylko pamiętaj żeby nie przesadzić z napięciem!! Co do innych scalaczków to się za dobrze nie znam więc Ci nie mogę w tej sprawie podpowiedzieć ale jedno wiem napewno- strasznie Ci się to wszystko będzie grzało:( radzę zainwestować w jakiś dobry radiator z wentylatorkiem! Aha, no i ten układ elektroniczny musi być zasilany niższym napięciem ale wydaje mi się że wiesz o tym. Pozdrawiam
  • #14 3289583
    Faza750
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Kilka lat temu eksperymentowałem z techniką wysokich napięć. Do swoich układów oprócz traf WN odchylania poziomego z tv używałem tanich cewek WN od samochodów. Tanich bo ze szrotu czyli za psi grosz. Stwierdziłem ze energia iskry z zastosowanym cewek od aut była zdecydowanie większa.
  • #15 3289603
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Kiedys odwiedzilem pewien serwis RTV, w poszukiwaniu obudowy, no i czlowiek tam pracujacy nie widzial przeszkod, zebym kupil od niego ta obudowe. Co innego ze kosztowala 20 zeta, a na zlomowisku fajniejsza, razem z bebechami dostalem za dyche : P
    Nie dowiesz sie, poki nie sprawdzisz
  • #16 3289669
    Faza750
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Tak nawiasem mówiąc to autoszroty są dużym źródłem tanich : przekaźników, złączy, radiatorów, pokręteł itp.
  • #17 3289742
    szpiq
    Poziom 14  
    Faza750 napisał:
    Witam.
    Kilka lat temu eksperymentowałem z techniką wysokich napięć. Do swoich układów oprócz traf WN odchylania poziomego z tv używałem tanich cewek WN od samochodów. Tanich bo ze szrotu czyli za psi grosz. Stwierdziłem ze energia iskry z zastosowanym cewek od aut była zdecydowanie większa.

No tak ale nie jestem pewien czy będzie to pasowało do mojego układu... nigdy tego nie widziałem! Nie jestem pewien czy zamiennik od samochodu będzie pasował... czy liczba zwojów po stronie wtórnej jest podobna co do tego z TV?? pierwotną wiem że trzeba trochę zmienić. Załączam schemacik. Jak coś to proszę o pomoc w dobraniu trafo WN do tego schematu

pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Dodano po 22 [minuty]:

Shanleaf napisał:
    Kiedys odwiedzilem pewien serwis RTV, w poszukiwaniu obudowy, no i czlowiek tam pracujacy nie widzial przeszkod, zebym kupil od niego ta obudowe. Co innego ze kosztowala 20 zeta, a na zlomowisku fajniejsza, razem z bebechami dostalem za dyche : P
    Nie dowiesz sie, poki nie sprawdzisz

hehehe, teraz zauważyłem że kolega z Łodzi jest:) w takim razie mam pytanie- gdzie dokładniej mogę tego szukać? Kojażysz jakiś serwis?
  • #18 3294316
    szpiq
    Poziom 14  
    DOBRA, LUDZIE MAM TRANSFORMATOR WN!!!!!!!
    tak wygląda preferowany trafo WN:) niestety u mnie jest tylko ta mniejsza strona uzwojenia, mniemam iż jest to wtórna:/ Mam nadzieje że to nie wpłynie na pracę trafo? jedna strona jest po prostu "goła"
  • #19 3294442
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Hmmm, to bylo chyba Tomaszewicza, serwis byl nieopodal kladki dla pieszych, osiedle Retkinia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania transformatora wysokiego napięcia (WN) do montażu kuli plazmowej. Autor posiada większość elementów, ale brakuje mu odpowiedniego trafo WN, które jest kluczowe i kosztowne. Próby wykorzystania transformatora z telewizora nie powiodły się, ponieważ okazał się on transformatorem separacyjnym o stałym napięciu, bez podwyższania lub obniżania. Uczestnicy sugerują, że samodzielne wykonanie transformatora WN jest trudne, ale możliwe, podając przykładowe parametry zwojów i średnic drutów dla uzyskania wysokiego napięcia (np. pierwotne 220 V, 602 zwoje drutu 0,62 mm; wtórne 3000 V, 8828 zwojów drutu 0,16 mm). Polecane są programy i arkusze kalkulacyjne do obliczania liczby zwojów, m.in. dostępne na stronach myzlab.pl i mylab.pwii.pl. Wskazano także możliwość zastosowania cewek WN z samochodów jako tańszej alternatywy, choć z niepewną kompatybilnością. Poruszono temat transformatorów impulsowych pracujących na częstotliwościach około 40 kHz, które wymagają układów elektronicznych, np. opartych na scalaku NE555 lub TL494, z uwzględnieniem chłodzenia radiatorami i wentylatorami. Autor otrzymał sugestie, by poszukać transformatora WN w serwisach RTV lub na złomowiskach, gdzie można znaleźć tanie części. Na koniec autor potwierdził zdobycie transformatora WN, choć z niepełnym uzwojeniem wtórnym, co budzi pytania o wpływ na działanie układu. W dyskusji pojawiły się schematy i linki do materiałów pomocniczych oraz lokalne wskazówki dotyczące serwisów RTV.
REKLAMA