logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki do golfa 3. Chcę żeby grało w środku, a nie na zewnątrz. Sony xr-m510.

Pit_ar 02 Gru 2006 19:03 1762 11
REKLAMA
  • #1 3287024
    Pit_ar
    Poziom 11  
    Witam jestem laikiem jeżeli chodzi o audio tym bardziej car audio .
    Mam radyjko sony xr-m510 4X50W .
    Kupiełm niedawno golfika i ma tylko jakieś wysokie tony na podszybiu reszta głośników nie obecna :D . Chiałem uzbrojić go w jakieś głośniczki w sume to 4 sztuki w drzwi . Będę miał do dyspozycji 300 zł co byście proponiowali .Nie muszę od razu 4 wstawic moge 2 np :). Myślałem coś o Magnacie bo słyszałem ze są w miarę tanie i dobre cena do możliwości .
    Mam nadziej ze ktos mi doradzi :). Chcę żeby grało w środku a nie na zewnątrz :_ )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3287158
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Będę monotematyczny Helix blue 62 ,a tył zostaw w spokoju(jeśli koniecznie chcesz to Phonocar Yline (same wofery 165mm)).
  • #3 3287240
    Pit_ar
    Poziom 11  
    Właśnie nie wiem czy na tył też bym czegoś nie chiał dać żeby jakoś brzmiało ?? .Może coś tańszego byś polećił bo one za komplet 300 zł :(
    ps nie lepiej by było jakies x-plode ?? sony
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3287461
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    propozycja jest wyjątkowo udana.po pierwsze użyj SZUKAJ!a taniej to zawsze można wydać kasie i myśleć jak można było qpić taki szajs.
    pozatym sam napisałeś że możesz qpić to na dwa razy.
  • REKLAMA
  • #6 3287547
    Pit_ar
    Poziom 11  
    Zrobie jak mi radzice tylko kwestia jest taka że nie mam wzamacniacz czy wystarczy ten z radia ??? tak żeby w miare grało?
  • Pomocny post
    #7 3287565
    link2jack
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Tez mialem podobne radyjko (500r) :) ale do rzeczy

Jezeli golfem masz zamiar jezdzic troche dluzej to zainwestuj kase w dobre glosniki. Rozumiem iz nie masz zadnego wzmacniacza i raczej chcialbyc zeby glosniki byly zasilane z radia. Za 300zł kupisz tak jak koledzy radzą Helixy (dobre glosniki ktore nie potrzebują wzmacniacza by zagrac na poziomie)

Pozniej jak juz bedzie następny dopływ kasy to kupisz wzmacniacz i suba. No chyba ze nie planujesz wozic niczego w bagazniku to wtedy mozesz wrzucic jakies jbl/blaupunkty współosiowe na tył. Rozumiem ze masz radio sony to chcialbys naglośnic cale auto firmą sony, niestety albo stety po pierwsze plecisz za marke a jakos nie jest powalająca - Pamietaj ze na przod kupuj zestaw odseparowany. Pozdro
  • Pomocny post
    #8 3287630
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    no i wyciszenie drzwi.
  • #9 3287650
    Pit_ar
    Poziom 11  
    Oki czyli na przód te helixy a na tył ewentualnie Phonocar Yline + pozniej wzmacniacz i wyciszenie drzwi a czy mozna wyciszyć samemu i za ile ?
  • #10 3287731
    InnyJahu
    Poziom 12  
    Pewnie że można…
    A nawet lepiej samemu bo taniej.
    Kupujesz maty( Boll lub APP) i się bawisz.
    Pamiętaj jednak by dokładnie odtłuścić blachę przed przyklejaniem mat.
    Ja umyłem wszystko rozpuszczalnikiem Nitro.
    Przydałaby się też suszarka do podgrzewania mat(lepiej się kleją i łatwo je uformować).
  • REKLAMA
  • #11 3288462
    link2jack
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Tylko ja bym zmienil kolejnosc zakupów -
    1 helixy i wygłuszenie drzwi
    2 glosniki na tył
    3 wzmacniacz i sub

Co do mat to najtańszym sposobem jest kupienie mat dekarskich lub wpisz w www.allegro.pl APP i jesli kupujesz maty APP to tylko i wyłącznie MIĘKKIE!!
  • #12 3300257
    powgreg
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Pit_ar napisał:
    Oki czyli na przód te helixy a na tył ewentualnie Phonocar Yline + pozniej wzmacniacz i wyciszenie drzwi a czy mozna wyciszyć samemu i za ile ?

Tylko pamiętaj że w golfie 3 głośnki są montowane do tapicerki i wytłumienie niewiele ci da jeżeli nie zamontujesz głośnika szczelnie na dystansie do blachy, opis jak zrobić masz tutaj http://www.audiotuning.pl/car-audio,golf_3.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio samochodowe Sony XR-M510 o mocy 4x50W i chce zamontować głośniki w drzwiach Golfa 3, aby dźwięk był słyszalny wewnątrz auta, nie na zewnątrz. Budżet wynosi około 300 zł na 4 głośniki, ale możliwe jest kupno 2 na początek. Zalecane są głośniki Helix Blue 62 na przód, a na tył ewentualnie Phonocar Yline (woofery 165 mm). Alternatywnie rozważane są tańsze tweetery Phonocar Titanium 60 W RMS. Wskazano, że głośniki Helix dobrze grają bez wzmacniacza, co jest istotne, gdyż użytkownik nie posiada dodatkowego wzmacniacza i chce korzystać z mocy radia. Sugerowana jest kolejność modernizacji: najpierw głośniki i wygłuszenie drzwi, potem głośniki tylne, a na końcu wzmacniacz i subwoofer. Wygłuszenie drzwi można wykonać samodzielnie, używając mat tłumiących (np. Boll, APP miękkie maty), z dokładnym odtłuszczeniem powierzchni i podgrzewaniem mat dla lepszej przyczepności. Podkreślono, że w Golfie 3 głośniki montowane są do tapicerki, więc ważne jest szczelne zamocowanie głośników na dystansie do blachy, aby wygłuszenie miało sens. Użytkownik rozważał również głośniki Sony Xplod, ale zwrócono uwagę, że marka Sony w audio samochodowym nie oferuje najlepszej jakości w stosunku do ceny.
REKLAMA