logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 6012 nie pobiera papieru z dolnego i górnego podajnika - co sprawdzić?

wfe416n 03 Gru 2006 14:32 1461 10
REKLAMA
  • #1 3289455
    wfe416n
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam
    Jak w temacie, kopiarka nie pobiera papieru, z dolnego podajnika wskazuje zaciecie ( choć nawet nie pociągneła kartki ), z górnego wskazuje brak papieru ( choć papier jest ). Jestem laikiem w temacie ale lubie pogrzebać w urządzeniach, może jakieś wskazówki co mam sprawdzić.
    Dziękiuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3291972
    print

Poziom 16  
    Ocena: 21
    W tych kopiarkach Łamie się mocowanie mechanizmu napędzania rolek pobierania papieru. Najlepiej odkręcić podajnik boczny i sprawdzić ten mechanizm.
    Konto firmowe:
    Printservis
    ul. Władysława Reymonta 6, Elbląg, 82-300 | Tel.: 55 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.printservis.elblag.pl
  • REKLAMA
  • #3 3292468
    gregg
    Poziom 13  
    Witam . Zabrzmi może dziwnie ale padła lampa naświetlająca . nowa kosztowała między 100 a 200 zł . Przy uruchamianiu robi sobie test , zaobserwuj jak sie zachowuje, no i czy faktycznie na pierwszy rzut oka nie jest przepalona.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3295002
    wfe416n
    Poziom 15  
    gregg napisał:
    Witam . Zabrzmi może dziwnie ale padła lampa naświetlająca . nowa kosztowała między 100 a 200 zł . Przy uruchamianiu robi sobie test , zaobserwuj jak sie zachowuje, no i czy faktycznie na pierwszy rzut oka nie jest przepalona.
    Pozdrawiam.

lampa robi test tzn zapala się, przesuwa się ok 2 cm wraca i wyłącza się.
    Rolki podajnika ( dolnego czy górnego ) nie wykonują żadnego ruchu. Lampa świeci - a jak wygląda przepalona. Przepraszam za tak lakoniczny opis ale jestem amatorem który lubi "pogrzebać".

Dodano po 1 [minuty]:

print napisał:
    W tych kopiarkach Łamie się mocowanie mechanizmu napędzania rolek pobierania papieru. Najlepiej odkręcić podajnik boczny i sprawdzić ten mechanizm.

sprawdziłem i jest ok.
  • #5 3295072
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Przedewszystkim to sprawdz na sucho czy pracuja rolki, tz. wyciagnij szuflade i zalacz maszyne - zobaczysz czy pobiera papier. Jesli nie pobiera to masz problem z mechanizmem poboru - sprzeglo lub zebatka. Poza tym ten mechanizm jest tak troche malo trwale zrobiony przez producenta i wylamuja sie zaczepy. Jesli wylamaly Ci sie zaczepy to masz do wymiany cala podstawe.
    Jesli natomiast mechanizm pracuje w kopiarce a mimo to nie pobiera to masz do wymiany rolki lub mozesz wymienic same gumy. Napisz o efektach.

Pozdrawiam
  • #6 3298544
    wfe416n
    Poziom 15  
    gandalf.s napisał:
    Przedewszystkim to sprawdz na sucho czy pracuja rolki, tz. wyciagnij szuflade i zalacz maszyne - zobaczysz czy pobiera papier. Jesli nie pobiera to masz problem z mechanizmem poboru - sprzeglo lub zebatka.
    Pozdrawiam

rolki stoją - te od poboru papieru, kręcąsię te od wydawania kopi.
    więc muszę rozebrać całość i wszystko dokładnie obejrzeć.
    Pozdrawiam.
  • #7 3360422
    wfe416n
    Poziom 15  
    przyczyną kłopotów był brak jednej sprężynki, po założeniu wszystko działa. Dzięki za wsparcie i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3376353
    wfe416n
    Poziom 15  
    ponownie proszę o pomoc - chciałem wyczyścić szybę, zdemontowałem górny plastilk oraz boczne. Po wyczyszczeniu i złożeniu nie działa tzn po włączeniu przycisku on/off słychać z tyłu działający przekaźnik i nic więcej się nie dzieje, wyświetlacz martwy. Przed czyszczeniem wszystko działało.
    Gdzie mam szukać usterki?
  • #9 3376401
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Sprawdz tasme łączaca panel sterujący z plyta głowna.(prawdopodobnie na zaciskach sie wypioł).
  • #10 3378035
    wfe416n
    Poziom 15  
    wojtaswoj napisał:
    Sprawdz tasme łączaca panel sterujący z plyta głowna.(prawdopodobnie na zaciskach sie wypioł).

wszystkie połączenia sprawdziłem i dalej nic, słychać tylko przekaźnik.

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

szukajka podpowiedziała:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic328922.html

powalczę jutro i zobaczę, tylko nie wiem o którym rezystorze mówią?

"Mój błąd dobrze że wspomniałeś o bezpiecznikach zwykłe wymieniłem, a o rezystorze 22ohmy zapomniałem. Po wymianie wszystko jest już OK - wielkie dzięki !"

gdzie jest ten rezystor/oznaczenie?
  • #11 3381493
    wfe416n
    Poziom 15  
    problem rozwiązany, przyczyną były urwane dwie nóżki przy transformatorku T103 ( oznaczenie 04 73 75 ), po zlutowaniu wszystko działa.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon 6012 nie pobiera papieru z dolnego i górnego podajnika – dolny podajnik sygnalizuje zacięcie, mimo że papier nie jest pobierany, a górny podajnik wskazuje brak papieru, mimo jego obecności. Przyczyną problemu może być uszkodzony mechanizm napędzający rolki pobierania papieru, w tym złamane zaczepy lub uszkodzone sprzęgło i zębatki. Rolki pobierające papier nie wykonują ruchu, natomiast rolki wydające działają prawidłowo. Po demontażu i dokładnej inspekcji okazało się, że brakowało jednej sprężynki, której założenie przywróciło prawidłową pracę urządzenia. Dalsze problemy po demontażu elementów do czyszczenia szyby spowodowały brak reakcji urządzenia i wyświetlacza, mimo słyszalnego przekaźnika. Usterka została zlokalizowana w uszkodzonych nóżkach transformatora T103 (oznaczenie 04 73 75), które po przylutowaniu przywróciły pełną funkcjonalność. Zalecane jest sprawdzenie mechanizmu napędu rolek, stanu sprężyn, połączeń taśmy łączącej panel sterujący z płytą główną oraz elementów elektronicznych takich jak bezpieczniki i rezystory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA