logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6012 - brak wykrycia dolnego podajnika, wyświetla P

plebano 24 Kwi 2006 21:27 1373 10
REKLAMA
  • #1 2561856
    plebano
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z kopiarką Canon NP6012, gdy ma pobierac papier z dolnego podajnika caly czas wyświetla P, czy podajnik jest na swoim miejscu czy nie caly czas to samo, z ręcznego bierze papier bez problemu.
    Może mi ktoś wyjasnić gdzie tkwi problem?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2562009
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    prawdopodobnie wyłamał ci się czujnik kasety - taka dzwignia (czrna ) i kopiarka nie widzi papieru w kasecie. Typowy błąd w tego typu maszynach miałem to kilkanaście razy. Wyłamanie dzwigni następuje najczęsciej w momencie wyciągania szuflady bez naciśnięcia rączki szuflady i wtedy dżwignia czujnika się łamie
  • REKLAMA
  • #3 2562355
    horse667
    Ocena: 96
    Pytanie: Wyświetla P, od razu jak przełączysz na kasetę, czy dopiero jak naciśnisz start? (jeżeli od razu, to prawdopodobna jest teoria Janusza)
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 2562711
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a jesli po naciśnięciu start i chwile zabuczy to masz rolke o wymiany
  • #5 2562964
    plebano
    Poziom 11  
    Niestety odrazu :(
    Przepraszam za to pytanie ale mam dwie takie 6012 i w obydwu sztukach przy podajnikach od środka, przy rączce widać wyłamane elementy czy o to chodzi? Janusz P. mieszkam w pobliżu Torunia czy miałbyś podajnik, i tacki do tej kopiarki?
  • REKLAMA
  • #6 2562987
    horse667
    Ocena: 96
    Witam, element, o którym mówisz (ten wyłamany) nie odpowiada za tą sytuację. W większości szuflad kopiarek które obsługuję, jest ten eklement wyłamany(dżwignia z kułeczkiem i sprężynką). Najprawdopodobniej, jest uszkodzona dźwigna czujnika, w kopiarce. Widoczna po wyjęciu szuflady w korpusie kopiarki nad blachą.
    Pozdrawiam horse
  • #7 2563309
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    To taka biało czarna (dwa elementy) dźwigienka. W modelach następnych to poprawili - wstawiając taką blaszkę mały kontowniczek, aby przy włożeniu szuflady dźwigienka czujnika nie wyskakiwała do góry. Wówczas nie widzi papieru, albo mechanicznie go blokuje. Najlepiej to wyjmij i zobacz czy jest peknięte. Rzadko pęka - prędzej zabrudzony lub wytarty. Ważne żeby po włożeniu szuflady taca z papierem poszła do góry. Reszta to ten czujnik.

Pozdrawiam
  • #8 2563540
    plebano
    Poziom 11  
    Witam ponownie, w tej kopiarce wogóle nie było tego czujnika w każdej sztuce, wie ktos gdzie mogę kupić ten czujnik?
  • #9 2563857
    xawier
    Poziom 29  
    Jest tam czujnik optyczny i dźwigienka składająca sie z dwóch części kolor biały i czarny. A jak zamkniesz szufladę to taca podaje papier do rolki pobierajacej? Zobaczysz to odchylając prawą klapkę kserokpiarki - pod tacą bocznego podawania - trzymają ją spręzynki - tam gdzie papier zakręca. Musisz sprecyzować co jest ci potrzebne - czy sam czujnik optyczny - czy sama dźwigienka czy obie rzeczy. Jak odchylisz tą w/w klapkę to powienieneś zobaczyć ten czyjnik - jest on nad papieren.

ps. Jak wyjmiesz szufladę to powinieneś widzieć wiszący biały element plastikowy to część dźwigienki.
  • #10 2564171
    plebano
    Poziom 11  
    Znalazlem resztki tej dzwigienki połamana :( musze ją teraz dokupić :( tylko nie wiem gdzie
  • Pomocny post
    #11 2564371
    xawier
    Poziom 29  
    Można u mnie... - na priwa dałem namiary na firmę, którą polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Canon NP6012 polega na braku wykrycia dolnego podajnika papieru, co objawia się ciągłym wyświetlaniem litery "P" niezależnie od obecności podajnika. Papier z podajnika ręcznego jest pobierany bez problemu. Przyczyną najczęściej jest uszkodzenie lub wyłamanie dźwigni czujnika papieru w korpusie kopiarki, która odpowiada za wykrywanie obecności papieru w kasecie. Dźwignia ta składa się z dwóch elementów (biały i czarny) i może być zabrudzona, wytarta lub mechanicznie uszkodzona. W modelu NP6012 czujnik optyczny współpracuje z tą dźwignią. Uszkodzenie dźwigni często następuje podczas nieprawidłowego wyjmowania szuflady podajnika bez użycia rączki. W nowszych modelach problem ten został częściowo rozwiązany przez zastosowanie dodatkowej blaszki zabezpieczającej dźwignię. W przypadku uszkodzenia dźwigni konieczna jest jej wymiana, a części można nabyć u specjalistycznych dostawców lub serwisantów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA