logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer pocztowy + dns? Nie działa wysyłanie maili w serwisie

martique 03 Gru 2006 15:47 1721 2
REKLAMA
  • #1 3289795
    martique
    Poziom 11  
    Mam pytanie w zwiazku z serwerem pocztowym. Dokladnie zainstalowalam sobie serwer MDaemon Pro. Serwer ten ma takze wbudowany serwer graficzny dla kont uzytkownikow i w sumie wydaje mi sie ze dobrze mam skonfigurowany ten serwer, poniewaz logujac sie na ktorekolwiek konto, wszystkie maile mi wysyla, niewazne czy na inne konto tego samego serwera, czy to idzie w swiat, tzn. na konto innego serwera.
    Problemy pojawily sie jak chcialam wykorzystac serwer przez inna aplikacje, tzn mam stworzony serwis internetowy, z ktorego mozna wysylac maile, miedzy innymi przy zakladaniu konta w tym serwisie internetowym, na podany adres mailowy wysylana jest wiadomosc do potwierdzenia rejestracji.
    Udalo mi sie rozwiazac problem jak komputer podlaczony jest do sieci, wszystko dziala elegancko - serwis internetowy korzysta z zainstalowanego serwera pocztowego.(w ustawieniach serwera pocztowego ustawilam aby korzystal z dns ustawionego w windows oraz dopisalam wpis do pliku mxcache, z ktorego ten serwer korzysta).
    Z dostepnego narzedzia dns lookup w serwerze pocztowym wykrywa mi ip domeny i zapis mx.

Problem pojawia sie gdy wylacze siec. Wiadomo ze wtedy nie moge wysylac maili 'w swiat' , poniewaz i tak by to nie doszlo, ale sprawdzalam wysylanie maili miedzy stworzonymi kontami na serwerze z dostepnego interfejsu w przegladarce i tam wszystko dziala, tylko wlasnie nie chce mi dzialac w moim serwisie internetowym.

Czy to wina dns? Poniewaz przy wylaczonej sieci przy sprawdzaniu dns lookup'em widzi mi tylko ip domeny a wpisu mx juz nie wykrywa.

Jak ustawic serwer pocztowy, aby przy wylaczonej sieci moc przesylac maile na dostepne konta na danym serwerze wlasnie przy pomocy stworzonego serwisu internetowego? Dodam ze aplikacja jest napisana w JSP
  • REKLAMA
  • #2 3291367
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wpisz MX do pliku hosts - będzie dostępny zawsze.
    Albo ustaw w programie IP serwera pocztowego zamiast jego nazwy.
  • #3 3292688
    martique
    Poziom 11  
    Jak moge do pliku hosts dopisac wpis mx jesli on zawiera tylko wpisy:
    nazwa - IP_komputera
    np.: domena.pl 127.0.0.1

a moj wpis mx wyglada nastepujaco:
    domena.pl 10 smtp.domena.pl {127.0.0.1}
    ?
REKLAMA