logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers z elektronicznym zapłonem - stukanie i iskrownik iskrzy po wyłączeniu

SmokPT 06 Gru 2006 10:54 3594 7
REKLAMA
  • #1 3300438
    SmokPT
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć może i mnie jakaś Siła Fachowa mogła by pomóc?
    Mam junkersa z elektronicznym zapłonem dysz. Niepokojącym objawem jaki ostatnio obserwuję jest to że po zakreceniu ciepłej wody piecyk cicho "stuka" (jakby jakiś element się kurczył stygnąc) i nie gaśnie pilot zapalający dysze , dodatkowo iskrownik od czasu do czasu iskrzy.
    Byłbym okrutnie wdzięczny za jakąś fachową poradę lub opinię

Pozdrawiam
    Smok
  • REKLAMA
  • #2 3300847
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    U mnie też stuka chociaż mam w miarę nowy (1 rok), ale z pilotem jest OK. wymieniłem tylko ostatnio baterie bo długo startował.
    A iskrownik iskrzy bo działa czujnik wypływu gazu. (wg. mnie)
  • REKLAMA
  • #3 3301021
    SmokPT
    Poziom 11  
    :)
    Baterie wymieniłem wczoraj na nowe i bez zmian.
    Jeszcze mam nadzieje że po odkurzeniu piecyka sie uspokoi.
    Ja też tak przypuszczam że iskrownik podaje iskre z powodu wypływu gazu i to jest ok . Ale ten wyciek gazu mnie własnie niepokoi !;/
  • REKLAMA
  • #5 3301103
    SmokPT
    Poziom 11  
    Napewno JUNKERS
    ale jaki model będę musiał poszukać w papierach odezwię sie wkrótce

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3301160
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    w osi zespołu wodnego - w czarnej ,plastikowej obudowie, od spodu!-jest wkręt regulacyjny- pokręcajac go zlikwidujesz przyczynę- po prostu wrek sie troszke rozregulował
  • REKLAMA
  • #7 3307427
    SmokPT
    Poziom 11  
    Dzięki za poradę :)
    Jeszcze dzis lub jutro spróbuje czy to działa

To może jeszcze dodam dla innych forumowiczów gdyby ktoś w przyszłosci szukła że ten mój JUNKERS to model WRP 250-5 KB lub WRP 325 - 5 KB ( nie miałem jeszcze czasu zdjac obudowy i sprawdzić na tabliczce znamionowej a w instrukcji obsługi wymienione te 2 modele )
    Odezwię się jakie efekty!
    Dzieki i pozdrawiam
    Piotr
  • #8 3318489
    SmokPT
    Poziom 11  
    Witam !

Regulacja tego zaworu to było własnie to czego potrzebował mój JUNKERS
    Jeszcze raz wielkie dzieki za poradę !

POZDRAWIAM
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji opisano problem z piecykiem gazowym Junkers z elektronicznym zapłonem dysz, który po zakręceniu ciepłej wody wydaje ciche stukanie oraz nie wyłącza pilota zapalającego dysze, a iskrownik iskrzy sporadycznie. Stukanie może wynikać z kurczenia się elementów podczas stygnięcia. Iskrownik działa w trybie czujnika wypływu gazu, co jest normalne, jednak obawy budzi potencjalny wyciek gazu. Rozwiązaniem okazała się regulacja wkrętu w osi zespołu wodnego, znajdującego się w czarnej plastikowej obudowie od spodu urządzenia, który mógł się rozregulować. Po regulacji problem ustąpił. Modele piecyka to prawdopodobnie Junkers WRP 250-5 KB lub WRP 325-5 KB. Wymiana baterii w pilocie nie wpłynęła na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA