logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Celeron D330J 2.65GHz na MSI 865PE NEO3-F?

mabel10 06 Gru 2006 19:19 1736 15
REKLAMA
  • #1 3302245
    mabel10
    Poziom 10  
    Witam
    Interesuje mnie jak sie podkreca celerona .
    Posiadam płyte MSI 865PE NEO3-F (MS 6728) zasilacz Megabajt -MBB-350S ATX
    Krok po kroku chciałbym zeby mnie ktos poprowadzil za ręke przez cały procec O/C albo podal adres do materialow na ten temat.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podkręcić Celeron D330J 2.65GHz na MSI 865PE NEO3-F? aceleron.JPG (82.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3302708
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Więc wchodzisz do biosu w zakładke adwenced szukasz opcjizmiany częstotliwości fsb nie powiem ci dokładnie na jakiej pod zakładce bo nie wszystkie biosy są takie same. Jak juz znajdziesz to zacznij stopniowo podkręcac np. co 3mhz zapisz i wyjdż z biosu wejdż do windowsa uruchom program prim95 i potestuj chwilę (jakieś 10- 15 minut) jeżeli będzie dobrze to podkręć o kolejne 3 mhz i tak dotąd aż znajdziesz maksymalny zegar fsb z którą może pracowac twój procesor bez zwisów. Mozna by sie pokusic o wykszesanie jeszcze większej ilości megaherców podnosząc napięcie rdzenie ale tego nie polecam mozna uszkodzić procesor ale jak się nie boisz to proszę nie ponosze odpowiedzialności za to. Więc gdy juz znajdziesz najwyrzszą wartość fsb to podnieś napięcie 0.05v i zacznij znowu podnosic fsb co 3mhz itak dalej i tak dalej ale bez odpowiedniego chłodzenie zdecydowanie odradzam podnoszenie napiecia rdzenie(napewno nie z boxowym chłodzeniem). Miłej zabawy.
  • REKLAMA
  • #3 3302770
    mabel10
    Poziom 10  
    dzieki zaraz zaczne testy napisze ile udalo sie wycisnac

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

wiec taj jechalem od 133Mhz i 136 ok idzie bez zwissow 139 bez zwisow 142 juz sie komp nie odpala wiec trzeba zrobic reset biosa .Doszedłem do 2800Mhz
    Napiecie rdzenia procka 1,31 v jeszcze nie podnosilem napiecia i nie wiem czy to robic
    Spodziewalem sie ze wiecej pojdzie no coz nie wiem co jest grane

Moze sie ktos wypowie na ten temat
  • REKLAMA
  • #4 3303928
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Celerony nie są stworzone do podkręcanania owszem trafi się czasem model którego można wykręcić pod niebiosa ale to żadkość ja kupując swego celerona myślałem "będzie sie dorze kręcił" a tu lipaz 2,8ghz mogę wykręcic gupie aż szkoda pisać 2,96ghz to jest nic oczywiście mógłbym wykręcic jeszcze trochę ale nie mam możliwości podniesienia napięciana rdzeniu ale naprawde niema co podnościć napięńcia rdzenia bo te pare mhz naprawde nic nie da o możesz stracić procesor. Pozdro
  • #5 3316514
    ddmar
    Poziom 13  
    Spróbuj podkręcać programem ClockGen (poszukaj na google). Możliwe że nie puszczą cię dalej pamięci, karta graficzna lub zasilacz.

Dodano po 3 [minuty]:

EDIT: PrezesSkt - nie masz racji.. kilka przykładów (mam nadzieję że pan Ryba się nie obrazi ;)) : http://helios.et.put.poznan.pl/~gprajs/entu_pl/ach/cel_352/cascade_1M_23.png
    http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=122261

Tyle.
  • #6 3316787
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Kolego ddmar to wszystko zależy od szczęćia w zakupie proszę niech kolega mi poda jedną linię p[rodukcyjną ( jeden wypóst procesorów na rynek) gdzie każdy z nich podkręca się o ponad 50% zaznaczam wszystkie. Więc proszę mi tu nie pisać że nie mam racji. A jak nie mam to proszę mi to udowodnić.!
  • #7 3316975
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    PrezesSkt napisał:
    Kolego ddmar to wszystko zależy od szczęćia w zakupie proszę niech kolega mi poda jedną linię p[rodukcyjną ( jeden wypóst procesorów na rynek) gdzie każdy z nich podkręca się o ponad 50% zaznaczam wszystkie. Więc proszę mi tu nie pisać że nie mam racji. A jak nie mam to proszę mi to udowodnić.!

PrezesSkt - bez przesady - a jak trafi się 1 egzemplarz, który jest wybitnie niepodkręcalny, to co? Może w ten sam sposób podasz "pełne" procesory Pentium, które spełnią tak rygorystycznie narzucone przez Ciebie warunki? Właśnie to Celerony kręcą się przeważnie lepiej od "pełnych" Pentium z prostego powodu - FSB Celeronów jest niższe, niż w Pentium co przy zablokowanych mnożnikach powoduje, że podkręcanie Pentium może się szybciej skończyć przez zbyt wysoką magistralę (mimo, że jądro by jeszcze dalej pociągnęło) - płyty główne łatwiej wytrzymają podkręcenie z niższą magistralą, niż z wyższą - nieprawdaż?

Ze swojej strony podam Ci 2 "pewniaki" na 50% OC: Celeron 300A@450MHz (większość dociągała po dowoltowaniu do 504MHz), Celeron 533@850MHz (sporo było też takich, które latały powyżej 900MHz). Nowszych Celeronów 4 nie wymienię dokładnie, bo szczęśliwie ominęła mnie ta niechlubna "epoka" P4. Podejrzewam jednak, że najniższe Celerony z jądrem Prescott lub Cedar Mill mogą bez większego bólu osiągnąć OC rzędu 50%. Zobaczysz, jakie będą % rekordy OC, kiedy Intel wprowadzi nisko taktowany odpowiednik Celerona dla rodziny Core 2 Duo.
  • REKLAMA
  • #8 3318300
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Kolego wiezlak nawiazujesz tutaj do pierwszych celeronów których akurat byłem posiadaczem pare lat temu i przyznam podkręcały się bardzi dobrze a my teraz mówimy o celeronach D.
  • #9 3318569
    wiezlak
    Poziom 35  
    Kolego PrezesSkt - nawiązałem do "Celeronów-pewniaków", które znam osobiście. Nie napisałeś nic takiego, że to akurat Celerony D podkręcają się kiepsko, tylko ogólnie o Celeronach - że nie są stworzone do podkręcania.

Jak wytłumaczysz to, że Celeron D 3,2GHz na jądrze Cedar Mill został podkręcony na prawie 6,5GHz (linki kolegi ddmar, OC ponad 100%) - całkowity przypadek? Widać, że ten rdzeń ma duży potencjał OC - trzeba jednak pamiętać, że procesor z potencjałem to nie wszystko - potrzeba jeszcze dobrego chłodzenia, zasilacza, płyty oraz pamięci. Co do gwarancji na ponad 50% OC wszystkich procesorów z danej linii - nikt Ci takiej gwarancji nie da, przecież to zrozumiałe. Dlaczego łatwiej mocno podkręcić Celerona z niską magistralą, niż Pentium z wysoką magistralą napisałem wcześniej.

Jaką masz dokładnie konfigurację swojego PC bazującego na Celeronie i jaki to konkretnie model Celerona?
  • #10 3318638
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Jaką masz dokładnie konfigurację swojego PC bazującego na Celeronie i jaki to konkretnie model Celerona?
    Do kogo to pytanie?
  • #11 3318932
    wiezlak
    Poziom 35  
    Kolego PrezesSkt - chodziło mi konfigurację Twojego PC, konfiguracja kolegi mabel10 jest już znana.

Kolego mabel10 - nie znam zbytnio chipsetów pod P4, ale widzę tu pewien element, który może blokować OC. Pamięci pracują teraz na 166MHz (czyli 333 DDR) z najniższymi dopuszczalnymi przez producenta timingami (porównójąc z SPD dla 166MHz i z bieżącego ustawienia). Jeśli w tej konstrukcji podczas podnoszenia magistrali procesora rośnie również taktowanie pamięci w trybie asynchronicznym (sprawdź to w Sandrze), to powinieneś albo poluzować timingi albo przestawić pamięć na tryb synchroniczny, czyli 133MHz (266 DDR).

Kolejnym elementem, który może blokować OC jest kiepskiej jakości zasilacz. Nie znam marki MBB, Google na ten temat milczą - czy to Megabajt? Niedawno nasz forumowy kolega michu_t pisał o problemie z OC Athlona 64 3000 (1,8GHz) - dobijał tylko do magistrali ok. 218MHz, zaś po podmianie zasilacza na solidniejszy sięgnął do 273MHz (ponad 3GHz) - TUTAJ jest ten wątek.

---
    Errata - kolega michu_t - podkręcał na 3GHz A64 3700+ San Diego (2,2GHz, 11x), a nie A64 3000+ (1,8GHz, 9x), który to był Jego poprzednim procesorem.
  • #12 3319511
    capone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak kolega wcześniej pisał dobry zasilacz jest bardzo ważny. Jak nie masz dużo kasy to fortron z allegro starczy. Co do proca to powinien się dobrze kręcić w końcu to nie Northwood. Link jak inni kręcą te procki :D http://www.oc-db.org/?action=browse&cpu=78
  • #13 3319781
    mabel10
    Poziom 10  
    Witam i dziekuje za komentarze do posta sprubuje zastowac wasze rady
  • #14 3321377
    pablopavos
    Poziom 11  
    Do wiezlak
    Ja mam
    Celerona d 2,8ghz
    Asus P5VDC-X
    1Gb ddr2 533mhz
    Radeon 9550 128/128
    WDC 40Gb
    Tracer 400Watt
  • #15 3322383
    mabel10
    Poziom 10  
    wiec ja mysle ze to zasilacz >
    Ten ktory mam jest chyba malo wydajny.
    Rozejrze sie za jakims dobrym zasilaczem i wtedy sprubuje co sie da wycisnac z tego procka :)
  • #16 3322618
    wiezlak
    Poziom 35  
    Mabel10 - spróbuj jeszcze na obecnym zasilaczu, ale zmień w BIOSie ustawienia pamięci z DDR333 na DDR226 lub podnieś im timingi.

Pablopavos - czego ode mnie oczekujesz...? :D Z tego, co napisałeś wnioskuję, że jest to Celeron D 335J lub 336 z jądrem Prescott. Sądzę, że 3,5GHz, czyli FSB 166MHz może być realne nawet na BOX-owym chłodzeniu (chyba, że masz bardzo "nieprzewiewną" obudowę). Uważam, że przy podkrącaniu mogą limitować Cię pamięci (nie znam chipsetów pod P4 i nie wiem jaka tam jest zależność FSB/RAM - spróbuj podnieść im timingi, ewentualnie przestaw z 533 na 400) oraz lichej jakości zasilacz (jak masz możliwość, to podepnij na próbę solidniejszy).

Artykuł o podkręcaniu P4/Celerona - np tutaj.

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Celeron D330J 2,65 GHz na płycie MSI 865PE NEO3-F wymaga zmiany częstotliwości magistrali FSB w BIOS-ie, najlepiej stopniowo zwiększając ją o około 3 MHz i testując stabilność systemu programem Prime95. Maksymalne osiągnięcia podkręcania zależą od konkretnego egzemplarza procesora oraz jakości chłodzenia i zasilacza. Podnoszenie napięcia rdzenia może pomóc w dalszym OC, ale bez odpowiedniego chłodzenia i solidnego zasilacza jest ryzykowne i może uszkodzić procesor. Warto zwrócić uwagę na ustawienia pamięci RAM – zaleca się obniżenie taktowania pamięci z DDR333 do DDR266 lub poluzowanie timingów, aby uniknąć ograniczeń podczas podkręcania. Zasilacz Megabajt MBB-350S ATX może być niewystarczający, co ogranicza stabilność OC; rekomendowane są mocniejsze i bardziej stabilne zasilacze, np. Fortron. Program ClockGen może ułatwić podkręcanie bez konieczności wchodzenia do BIOS-u. Dyskusja podkreśla, że Celerony D mają potencjał do podkręcania, choć nie każdy egzemplarz osiągnie wysokie wartości, a sukces zależy od szczęścia przy zakupie oraz odpowiedniej konfiguracji sprzętowej, w tym chłodzenia i jakości komponentów. Linki do przykładów udanych podkręceń i artykułów o OC procesorów P4/Celeron są pomocne dla dalszych informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA