logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-K8NSC, A64 3200 Venice/SanDiego 3700 – brak POST powyżej 218 MHz FSB

michu_t 02 Gru 2006 12:55 1749 14
REKLAMA
  • #1 3285774
    michu_t
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, mam od jakiegoś czasu płytę gł. Gigabyte K8NSC i od jakiegoś już czasu brałem się za kręcenie proca (A64 3200 Venice), jednak dał się tylko kręcić max na 218 MHz FSB. Pomyślełem że pewnie trafiłem na jakiegoś kiepskiego proca (mówi się trudno). Niedawno wpadł mi jeszcze w ręce SanDiego 3700 i pomyślałem-dlaczego nie spróbować ile pójdzie. Wtedy zaczął się problem. Ten proc podobnie jak Venice chodził na max na 218MHz fsb, a powyżej tej częstotliwości komp nie chciał się włączyć. Po prostu włączałem go (było słychać wentyle) ale żadna dioda sie nie zapalała, monitor też nie wstawał. Trzeba było wtedy wyłączyć komputer z sieci i wtedy dopiero po ponownym podłączeniu dawał się włączyć, a jak sie już włączył to mógł chodzić pare dni bez przerwy i zero zwiech ani jakichkolwiek nieprzyjemnych niespodzianek, nawet na magistrali 240MHz. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Mnożnik HT znieniałem już od x1 do x4, mnożnik proca tez, mnożkik pamięci tak samo zmniejszałem i nic, napięcie podnisiłem do 1,55V-też nic, na dodatek wgrywałem wszystkie dostępne biosy do tej płyty i też nie pomogło !
    Nie wiem co jest grane, ale to na pewno nie jest wina procków.
    Jeżeli ktoś wie w czym tkwi problem to bardzo prosze o pomoc, bo to aż wstyd żeby nie udało się kręcić A64 :D:D:D
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3285922
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Możliwe, że to pamięci "blokowały" Ci podkręcanie CPU - najpierw poluzuj im częstotliwość oraz timingi i sprawdź, jak wysoko uda Ci się podgonić CPU (dobrze, że pamiętasz o nie przekraczaniu HT 1000MHz). Później znając możliwości procesora dociągnij pamięci tak wysoko, jak się da - manipulując dzielnikiem pamięci oraz magistralą FSB (sprawdzaj sobie później częstotliwości pamięci np. programem CPU-Z).

Jeszcze jedna, istotna sprawa - czy Twój zasilacz jest na tyle solidny, żeby stabilnie zachowywać się z podkręconym sprzętem? To wbrew pozorom bardzo istotny element przy OC.
  • REKLAMA
  • #3 3286343
    michu_t
    Poziom 15  
    wiezlak robiłem jak pisałeś, pamięci z domyślnej częstotliwości 400MHz ustawiłem juz nawet na 333, a CL z 2,5 podniosłem na 3,5 i całą resztę timingów też, tak więc pamięci powinny pracować bardzo na "luzie" :D To jednak nie w tym rzecz, wciąż mam ten sam problem.
    Myślałem też że to zasilacz, ale taki kiepski to on nie jest (tak myślę), bo mam MODECOMa FEEL - 350ATX 350W a konfiguracja komputera to:
    A64 SanDiego 3700, lub Venice 3200
    4*256MB Ram Kingmax DDR 400 CL 2,5
    Radek 9500 Pro

Dodam jeszcze że wyjęcie 3 kości pamięci (praca tylko z 256 RAMu) też nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 3286460
    wiezlak
    Poziom 35  
    Nic nie wspomniałeś o pamięciach, stąd sugestia o "poluzowanie" ich :). Co do zasilacza - niestety Feel 350W dobrym zasilaczem nie jest i może być przyczyną słabego OC - powinieneś spróbować podłączyć inny, lepszy. Dziwne jest to, że czasami "zaskakuje" Ci nawet magistrala 240MHz... Jaka jest temperatura mostka na płycie i procesora? Zerknij jeszcze, czy kondensatory wokół socketu nie są wybrzuszone. Powiedz, co się dzieje, jeśli obniżysz mnożnik procesora i podniesiesz magistralę tak, by częstotliwość procesora była ostatecznie taka, jak fabryczna.
  • #5 3286508
    michu_t
    Poziom 15  
    Więc tak:
    Zasilacz jaki mam to mam (heh), na razie nie mam skąd wziąc lepszego, moge jedynie spróbować włożyć zamiast Radka 9500Pro, jakiegoś starego Virga na PCI, który na pewno potrzebuje sporo mniej mocy :D
    Temperatura na procku przy FSB 240 wynosi jakies 44 stopnie w stresie, a na mostku 40 i raczej faktycznie jest taka temperaturka bo jak dotykam radiatorów (na mostku jak i na procku) to są letnie. Kondensatory tez sa w porzo. Jedyne o czym zaponiałem wspomnieć to to że właśnie jeżeli zmniejszę mnoznik i podniosę magistrtale na tyle zeby proc chodził z domyślną częstotliwością to i tak nie chce wystartować. Nie wiem czy ta płyta ma jakąś magiczną blokadę 218 MHz czy co, bo tylu ludzi już tym męczę i nikt nie jest w stanie mi pomóc. :cry:
  • #6 3287940
    wiezlak
    Poziom 35  
    Temperatury masz w normie. Wygląda na to, że to raczej mostek płyty lub BIOS stanowi ograniczenie. Czy masz w BIOSie możliwość podniesienia napięcia dla mostka? Wchodzisz w BIOSie w rozszerzone opcje OC przez kombinacje CTRL+F1? W sieci natknąłem się na dobrą opinię o BIOSie w wersji F8 - jaką masz teraz? Spróbuj też opuścić pamięć poniżej 333MHz.

W sumie trochę dziwna sprawa, bo ludzie wykręcali na tej płycie nawet FSB 291MHz - wynik użytkownika Noriad z forum dzikie.net.
  • #7 3289985
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    michu_t napisał:

(...)

Masz 4 kości pamięci, więc może to być coś z pamięcią (niby kontroler obsługuje tyle kości, ale problemy mogą być). Daj pamięciom największy dzielnik (czyli jak najmniej MHz), timingi 2.5-3-3-7-2T (teraz masz ustawione 2T ?), mnożnik HT na 3x i napisz, czy dalej nie możesz przekroczyć tych 218 ?
    Magistralę zwiększałeś krokami ? Spróbuj od razu dać większą wartość np. 250MHz - dla przykładu mój Gigabyte K8NS (S754, Ver.2) ma problem z bootowaniem przy magistrali ~240-250, powyżej i poniżej wszystko ok :)
  • #8 3293263
    michu_t
    Poziom 15  
    A więc tak. Na początku dziękuję za zainteresowanie postem. Teraz przechodze do rzeczy. Bios który mam to wersja F8, lecz po wciśnięciu ctrl+f1 nic nowego nie przychodzi w opcji podkręcania, nie mam też mozliwości podniesienia napięcia dla mostka. Zrobiłem jednak taki cwancyk jak polecił mi rzymo, pamięć zjechałem na maxa w dół i chodzi teraz na 240 MHz, czyli smiech na sali :D, timingi ustawiłem na 3-4-4-8 2T (czyli jeszcze bardziej na luzie) i HT na 3x. Magistrale mam ustawioną na 240 MHz i napięcie na procku 1,375 i muszę powiedzieć że jak na razie wszystko śmiga.
    Zobaczę jeszcze jak bedzie się zachowywał komputer po dluższej przerwie, czy normalnie wystartuje.

Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Witam ponownie, jednak kolejne kombinacje nic nie pomogły. Nadal jest problem z wystartowaniem komputera, jednak gdy juz "odpali" to chodzi nawet na FSB 255 MHz. Widać tak jakby komputer miał za mało mocy do startu albo coś, bo jeżeli już da się włączyć to chodzi bez problemu. Sam juz nie wiem co jeszcze mogę zrobić w tym kierunku żeby cokolwiek wiecej wycisnąć z tego proca :cry:
  • #9 3295761
    wiezlak
    Poziom 35  
    Jeśli wszystkie powyższe metody nie poskutkowały, to na prawdę warto podpiąć inny, lepszy zasilacz - PC w trakcie startu ma duży pobór mocy i ten Twój Feel 350W może nie mieć odpowiedniej wydajności prądowej na podkręconej szynie (jak sam pisałeś - sprzęt czasem zaskoczy, ale generalnie nie wstaje po OC).

Możesz zrobić jeszcze taki ruch - ustaw parametry w BIOSie tak, jakbyś miał podkręcić mocno magistralę (czyli niskie taktowanie pamięci, niski mnożnik procesora oraz niski mnożnik HT) ale zostaw magistralę 200MHz. Ściągnij sobie program ClockGen i podkręcaj magistralę z poziomu Windows - problem z niedoborem mocy podczas startu nie będzie istniał, więc może coś więcej uda Ci się wyciągnąć. Próbowałeś - jak radzi kolega rzymo - sprawdzić efekty podkręcania na 1 module pamięci (faktycznie bywają czasem kłopoty na 4 modułach i A64 ze zintegrowanym kontrolerem pamięci)?
  • REKLAMA
  • #10 3296924
    hmmwv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    mialem ta samo plyte wiecej z nij nie wyciagnisz bo jest to low endowa plyta glowna z nie najlepszych materialow , jezeli chcsz krecic to polecam DFI
  • #11 3301186
    michu_t
    Poziom 15  
    Witam, problem rozwiązany. Tak jak podejrzewałem i jak inni także podejrzewali przyczyną był zasilacz. Pożyczyłem na jeden dzień od znajomego zasilacz CHIEFTEC 400W i komputer ruszał bez problemu nawet na magistrali 273MHz czyli chodził na 3GHz !!! Teraz wiem że muszę zaopatrzyć się w jakiś w miarę dobry i tani (wiem że takich nie ma :D ) zasilacz.
    Jeżeli znacie jakieś zasilacze godne polecenia to proszę pisać.

Pozdr.
  • #12 3301849
    -cinek-
    Poziom 22  
    z tańszych to Fortron(MDN albo THA), Modecom (seria MC)
    z droższych Chieftec, Tagan
  • #13 3302658
    wiezlak
    Poziom 35  
    No to trafiony-zatopiony - jednak trafnie typowałem zasilacz jako winowajcę, głównie przez efekt niedoboru mocy przy starcie. Ciekawe, co napisze teraz kolega hmmwv o OC na tej płycie :D.

Na zasilaczu się nie oszczędza. Jeśli masz do wydania kwotę do 200zł, to możesz wziąć Chiefteca GPS-400 lub 450-AA, ewentualnie Modecom MC-400ATX 2.0 PFC (papierkowo ma wydajniejsze linie 12V od tego Chiefteca, jednak jak jest w praktyce, trudno mi powiedzieć).
  • #14 3304655
    michu_t
    Poziom 15  
    Witam, prawdopodobnie załatwię sobie zasilacz Chieftec GPS-400AA, nie jest to dokładnie ten sam model co miałem pożyczony, ale mam nadzieję że też podoła :D
    Co do kręcenia na tej płycie to też myślałem że to jest raczej niemożliwe bo płyta rewelacyjna nie jest, jednak gdy ma się dobry zasilacz to nieźle można na niej pocisnąć proca.
  • #15 3304916
    wiezlak
    Poziom 35  
    Jeśli masz taką możliwość, to kup zasilacz w taki sposób, byś miał możliwość zwrotu/wymiany na inny w razie gdyby się okazało, że nie ciągnie tak dobrze OC, jak powinien.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku POST i niemożności uruchomienia komputera z płytą główną Gigabyte GA-K8NSC przy podkręcaniu procesorów AMD Athlon 64 3200 Venice oraz SanDiego 3700 powyżej 218 MHz FSB. Próby zmiany mnożników procesora, HT i pamięci oraz poluzowania timingów pamięci DDR400 nie przyniosły efektu. Temperatura procesora i mostka północnego była w normie, a kondensatory nie wykazywały uszkodzeń. Podejrzenia padły na zasilacz Modecom FEEL 350W, który okazał się niewystarczający do stabilnego podkręcania. Po podmianie na zasilacz Chieftec 400W komputer uruchamiał się bez problemu nawet przy FSB 273 MHz, co pozwoliło osiągnąć taktowanie procesora około 3 GHz. Wskazano, że zasilacz jest kluczowym elementem stabilności przy OC na tej płycie, a modele takie jak Chieftec GPS-400AA, Modecom MC-400ATX 2.0 PFC czy Fortron MDN/THA są polecane. Płyta GA-K8NSC ma ograniczenia sprzętowe, ale przy odpowiednim zasilaniu można uzyskać znaczne podkręcenie procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA