logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie zabezpieczyć sprzęt przed przepięciami i skokami napięcia?

adyrian 27 Lip 2007 20:59 6194 12
REKLAMA
  • #1 4120810
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Nie jest tajemnicą, że w większości tzw. "listwy zabezpieczające" dostępne w sklepach ze sprzętem komputerowym to ściema: dwa bezpieczniki topikowe, czasem jakiś prosty filtr. W związku z tym mam pytanie: jak wg. Was należałoby zabezpieczyć sprzęt od strony sieci. Zabezpieczyć przed bliskimi- nie bezpośrednimi- uderzeniami pioruna; przed skokami napięcia. Co powinna zawierać, jak powinna być skonstruowana listwa zasilająca by zwiększyć szansę na przeżycie podłączonego do niej sprzętu?
  • REKLAMA
  • #2 4120841
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Najlepszy jest do tego celu jakiś tani UPS.

Takie cechy mają listwy w cenie 20 zł, znacznie lepsze i bardziej rozbudowane są te powyżej 50-100 zł.
  • REKLAMA
  • #3 4120854
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wypluj to słowo - przepięcia. U mnie kiedyś drzewo zerwało kable i miałem 2 fazy w gniazdku. Monitor i Telewizor poszedł z dymem. Jak to się stało to żarówki tak "troche" jasno świeciły. Wtedy nie miałem żadnej listwy, ale nie wiem czy by zwykła listwa z dwoma bezpiecznikami coś dała...
  • REKLAMA
  • #4 4120866
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Sprzęt najlepiej odłączać mechanicznie od sieci zasilającej. A jeśli to nie jest możliwe, to proponuję zabezpieczyć listwę warystorami.
  • #5 4120948
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam
    Najlepsze byłyby tzw. ograniczniki przepięć chociaż B+C montowane przed RCD w rozdzielni przed bezpośrednim oddziaływaniem prądu piorunowego oraz przepięciami atmosferycznymi. Niestety są to dość duże koszty i potrzebna jest do tego dobra instalacja najlepiej w TN-S. ZE musiałoby instalować ograniczniki typu A a niestety nie ma pieniędzy ;) Więc ratuje nas jedynie tak jak napisal kolega mechaniczna separacja czyli wyłączanie wszystkiego z gniazd np. podczas burzy
    Pozdrawiam
  • #6 4122305
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Zabezpieczenie przed podaniem zbyt dużego lub zbyt małego napięcia
    (np. 400V zamiast 230V - dozorca bawiący się w elektryka... ale nie tylko) : http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=45_49&products_id=64
    http://www.fif.com.pl/index.php?cPath=45_49

Aktualizacja XI-2007: http://www.fif.com.pl/index.php?cPath=73
    (jeśli znów zmienią mapę strony, szukać na str. gł.: http://www.fif.com.pl

Na przepięcia łączeniowe i burzowe jest to jednak za wolne
    Można kupić: książkę A.Charoy'a (WNT, wszystkie 4 części, polecam) oraz
    http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=64&products_id=157
    i czuć się troszkę bardziej bezpieczniej
    lub
    kupić książki A.Charoy'a (WNT, wszystkie 4 części, polecam) oraz
    warystory, iskierniki, dużo przewodu DY ż-o, itp. materiały
    i zrobić z nich użytek (jak - jest opisane w książce), aby zrobić dużo bardziej
    bezpieczną instalację (ale wymaga to wiele pracy - nie "kup i włącz")

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic802724.html#4118320
  • #7 4122492
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Cytat:
    Można kupić: książkę A.Charoy'a (WNT, wszystkie 4 części, polecam) oraz
    http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=64&products_id=157
    Jedak aby to urządzenie działało prawidłowo muszą być zainstalowane ograniczniki przepięć B+C i D i instalacja w TN-S lub chociaż TN-C-S czyli to co napisałem wyżej ;)
  • #8 4122585
    michalekzkielc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    adyrian napisał:
    Nie jest tajemnicą, że w większości tzw. "listwy zabezpieczające" dostępne w sklepach ze sprzętem komputerowym to ściema: dwa bezpieczniki topikowe, czasem jakiś prosty filtr. W związku z tym mam pytanie: jak wg. Was należałoby zabezpieczyć sprzęt od strony sieci. Zabezpieczyć przed bliskimi- nie bezpośrednimi- uderzeniami pioruna; przed skokami napięcia. Co powinna zawierać, jak powinna być skonstruowana listwa zasilająca by zwiększyć szansę na przeżycie podłączonego do niej sprzętu?

kolego szkoda kasy jak przy przepięciu iskra potrafi przeskoczyć między futryna metalową a ty o odległościach kilki mm mówisz

polecam odłączanie od sieci fizycznie
  • REKLAMA
  • #9 4123143
    kondensator
    Poziom 36  
    Cytat:
    Przy pierwszej propozycji celowo tak napisałem :)
    G.A.P.A napisał:
    Jedak aby to urządzenie działało prawidłowo muszą być zainstalowane
    ograniczniki przepięć B+C i D i instalacja w TN-S lub chociaż TN-C-S
    czyli to co napisałem wyżej ;)

Oczywiście Kol. G.A.P.A, ale bez sieci masy i odpowiedniego zainstalowania
    przewodów i elementów nawet zabezpieczenia przepięciowe A+B+C+D
    to głównie (kosztowna) dekoracja...
  • #10 4123246
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Z tym się akurat zgodzę, żę bez dobrych przewodów i dobrego montażu to tylko ładnie wygląda :)
  • #11 4123668
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Mieszkam w bloku a więc instalacja elektryczna jest taka, jaka jest- nie mam na nią wpływu.
    Nie raz zdarzyło mi sie naprawiać urządzenia uszkodzone po burzy. Sam staram sie odłączać swój sprzęt z sieci i jak dotąd nic się nie stało.
    Za każdym razem, gdy na niebie zbierają się bardzo ciemne chmury zastanawiam się czy już czas, czy też można jeszcze poczekać...
    Nie chodzi mi o 100 procentową gwarancję bezpieczeństwa ale o to, co zrobić by spać spokojniej... :-)
    Pozdrawiam
  • #12 4123695
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Wiesz co, wydaje mi się, że niestety niema takiego urządzenia które pozwoliłoby nam spać spokojniej więc pozostaje nam odłączanie wszystkiego z sieci. Można zamontować urządzenie chroniące przed znacznym wzrostem napięcia takie jak podał kol. kondensator ale nie ochroni to nas przed skutkami burzy niestety ;)
    Pozdrawiam
  • #13 4123800
    kondensator
    Poziom 36  
    ->Adryan
    Nie jest tak źle, żeby tylko usiąść i się załamać.
    1. Trzeba ustalić co chcesz zabezpieczyć i co wchodzi do twojego
    mieszkania (przewody LAN, antenowe, rury metalowe)
    2. Sieć masy w mieszkaniu najłatwiej robić przy budowie, remoncie,
    ale mieszkając też się da. W tynku bruzdy-mini tylko na DY 1.5mm2
    nie wykonuje się kuciem, ani szlifierką kątową tylko skrobaniem (mało do
    sprzątania i gipsowania). Przejścia przez ściany -jak najcieńszym wiertłem
    (z długich do muru jest to 6mm, wierci się najlepiej w rogach pokoju
    wiertłem dł. >800mm, jeśli takiego brak, to stalowym prętem zaklepanym
    zahartowanym na końcu (jeśli ściana działowa nie z żelbetu), albo krótsze
    wiertło i otwór będzie odsunięty o grubość wiertarki. Uwaga aby czegoś w
    ścianie nie przewiercić). Nie wszędzie trzeba koniecznie zamurowywać
    przewód, może być przymocowany np. do listew w rogach pokoju.
    3. Co do warystorów, iskierników -
    !!! UWAGA podłączasz na własną odpowiedzialność, !!!
    musi być możliwość ich kontroli, wymiany, zabezpieczenie przed pożarem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic776741.htm
    !!! lepiej niech to robi ktoś z uprawnieniami elektrycznymi !!!
    Koszt tych samych elementów w odpowiednich obudowach, ze wszystkimi
    badaniami i atestami jest 50...500 razy większy, więc ....
    4. Postaraj sie o książki Charoy'a, nie będę ich tu przepisywał....

Podsumowanie tematu

✨ Skuteczne zabezpieczenie sprzętu elektronicznego przed przepięciami i skokami napięcia wymaga zastosowania wielowarstwowej ochrony. Podstawową metodą jest mechaniczne odłączanie urządzeń od sieci podczas burzy, co jest najpewniejszym sposobem ochrony. Listwy zabezpieczające dostępne w sklepach często oferują jedynie podstawową ochronę (bezpieczniki topikowe, proste filtry) i nie gwarantują pełnej ochrony przed przepięciami. Lepszym rozwiązaniem są listwy z warystorami oraz urządzenia UPS, które stabilizują napięcie i zapewniają zasilanie awaryjne. W instalacjach elektrycznych rekomenduje się montaż ograniczników przepięć klasy B, C i D przed wyłącznikami różnicowoprądowymi (RCD), najlepiej w instalacjach TN-S lub TN-C-S, co wymaga profesjonalnego wykonania i odpowiednich przewodów ochronnych. Dodatkowo, stosowanie zabezpieczeń przed nadmiernym napięciem (np. 400V zamiast 230V) może zwiększyć bezpieczeństwo, choć nie chroni w pełni przed skutkami wyładowań atmosferycznych. Kompleksowa ochrona wymaga odpowiedniego doboru i montażu warystorów, iskierników oraz przewodów DY, co często wymaga wiedzy specjalistycznej i pracy instalacyjnej. W praktyce, ze względu na ograniczenia instalacji w budynkach wielorodzinnych, najlepszą ochroną pozostaje odłączanie sprzętu podczas burzy oraz stosowanie UPS-ów i listw z warystorami jako dodatkowej ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA