logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot uczący się z czest. 288-399MHz, czy mozna przestroić?

Tom_Eagle 09 Gru 2006 01:21 4107 7
REKLAMA
  • #1 3310928
    Tom_Eagle
    Poziom 2  
    Kupiłem samochód wyprodukowany na rynek amerykański z funkcja HomeLink (wbudowany w lusterko wewnętrzne pilot radiowy). Pilot ma funkcję uczenia się, tak aby mógł otwierać dowolne bramy wjazdowe, czy garażowe. Ale w Stanach obowiazuje zakres 288-399MHz. Moja brama wjazdowa działa w europejskim 433Mhz. Wiec pilot nie może się jej "nauczyc". Czy jest na to jakaś rada? Sa fachowcy,którzy odpłatnie zmieniliby zakres częstotliwości tego wbudowanego pilota, tak aby mógł współpracować z moją bramą? Niestety majstrowanie przy bramie odpada, bo jest wspólna. Nie jestem elektronkikiem i przede wszystkim potrzebuje kontaktu do fachowca w Warszawie lub okolicach, który mógłby pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 3311014
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Trzeba zmienić rezonator w nadajniku na 433MHz a najlepiej pokaż jakieś zdjęcie tego pilota to będziemy widzieli co tam siedzi.
  • REKLAMA
  • #3 3311751
    Tom_Eagle
    Poziom 2  
    Żona musiała dziś wyjechac nagle tym samochodem na tydzień. Wraca w kolejny weekend, to sprobuje to lusterko wraz z pilotem rozkrecic i sfotografowac i dopiero uda mi sie to pokazać. Ale rozumiem, z Twojej odpowiedzi, ze nadzieja jest i sprawa nie jest przegrana! Dzieki!
  • #4 3313124
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Jeżeli pilot posiada odbiornik superheterodynowy to sprawa będzie trudniejsza aczkolwiek większość tego typu urządzeń posiada odbiorniki superreakcyjne , ktore pracują dość szeroko. W nadajniku częstotliwość stabilizowana jest rezonatorem SAW i jego podmiana powinna załatwić sprawę. Czekamy na FOTO.
  • #5 3340122
    Tom_Eagle
    Poziom 2  
    Wreszcie jest zdjecie! Rozebrać to lusterko bez połamania...Jeszcze mi sie ręce trzęsą! Element oznaczony symnbolem R6 nadaje sygnał radiowy, element oznaczony symbolem R7 odbiera sygnał, żeby się go nauczyć. Proszę pamiętaj, że część elementów jest odpowiedzialna za funkcję automatycznego ściemniania lusterka (można ją np. wyłączyć: lewy dolny róg: AUTO i OFF). Co więcej powinienem opisać, albo lepiej sfotografować?
    Załączniki:
    • Pilot uczący się z czest. 288-399MHz, czy mozna przestroić? PICT0012.JPG (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PICT0008.JPG (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3341112
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Sugeruje jakos obrobic zdjecie, bo zzera prawie 4 punkty i w tym momencie trzeba "poswiecic" swoje ;)

Wlasnie sciagam, ale cos elektroda dzis wisi... Ja niestety nie obrobie - nie jestem w domu i nie mam czym.

EDIT//

Widze rezonator, wiec jest niezle. Niestety nie mam bladego pojecia, jaka jest jego wartosc i oznaczenie, wiec pozostawie to madrzejszym ;)
    AD27633P ?
  • REKLAMA
  • #7 3341797
    Tom_Eagle
    Poziom 2  
    Jak trzeba cos poświęcić, to nie ma sprawy, tylko jak i co... :oops:
    Bo jak widać po dacie mojego zalogowania się do serwisu ja tu zupełnie świeżutki jestem.
    A co do rezonatora, to o ile to co myslę jest rezonatorem (czyli srebny element umieszczony prostopadle bezpośrednio nad najwiekszym układem scalonym), to symbol jest następujący: AD214J2R.
    I jak sądzicie, to jest te wspomniany rezonator SAW, "którego podmiana załatwi sprawę..."?
  • #8 3342216
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Lżejsze wersje powyższych zdjęć. :)

Zdjęcia oryginalnej jakości (tylko wycięte co trzeba) są tu:
    1. http://rapidshare.com/files/7895926/Pict01_.JPG.html (~1MB)
    2. http://rapidshare.com/files/7896437/Pict02_.JPG.html (~1.4MB)
    (trzeba kliknąć "Free" na dole strony (w tabelce), później poczekać troszkę, wpisać numer z obrazka i ściągać...)

PS Cienko widzę tą przeróbkę... ;)
    Załączniki:
    • Pilot uczący się z czest. 288-399MHz, czy mozna przestroić? Pict02.jpg (244.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pilot uczący się z czest. 288-399MHz, czy mozna przestroić? Pict01.JPG (173.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przestrojenia wbudowanego pilota radiowego HomeLink w lusterku samochodu amerykańskiego, który działa w zakresie 288-399 MHz, na europejską częstotliwość 433 MHz stosowaną w bramach wjazdowych. Rozwiązaniem jest wymiana rezonatora SAW w nadajniku pilota na taki, który stabilizuje częstotliwość na 433 MHz. Wskazano, że większość pilotów wykorzystuje odbiorniki superreakcyjne o szerokim paśmie, co ułatwia dostosowanie. Autor dostarczył zdjęcia rozebranego lusterka z oznaczeniami elementów radiowych (R6 nadajnik, R7 odbiornik) oraz rezonatora o symbolu AD214J2R, który prawdopodobnie jest rezonatorem SAW. Dyskusja zawierała także linki do zdjęć oryginalnej jakości. Podkreślono, że modyfikacja wymaga fachowej ingerencji, a zmiana częstotliwości bezpośrednio w bramie jest niemożliwa ze względu na wspólne użytkowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA