logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie windą na PLC w Quick II – jak zaimplementować funkcję IF i licznik pięter

Misiak-007 09 Gru 2006 02:51 49354 51
Najlepsze odpowiedzi

Jak w sterowniku PLC w Quick II zaimplementować funkcję IF do wyboru kierunku jazdy windy i zliczania pięter?

Nie musisz budować „IF” z bramek — w PLC realizuje się to jako blok decyzyjny/komparator albo po prostu przez warunki AND i AND NOT w drabince [#3312131][#3325253][#3783951] Najprościej trzymaj w pamięci aktualne piętro, odejmuj od niego numer piętra docelowego i na podstawie wyniku wybieraj jazdę w górę, w dół albo stop [#3311130] Przy wielu wezwaniach ustawiaj flagę kierunku SET, utrzymuj ją dojazdu do skrajnego żądanego piętra i potem ją kasuj, zamiast przełączać kierunek po każdym nowym przycisku [#3782560][#3311130] Licznik pięter zrób na sygnale z czujnika piętra: przy jeździe w górę inkrementuj, przy jeździe w dół dekrementuj, a na krańcach dolnym i górnym zrób reset [#3783951] W drabince nie steruj bezpośrednio wyjściem z jednego warunku wejściowego — najpierw zbuduj flagę kierunku/jazdy, a dopiero potem osobną gałąź wykonawczą dla wyjść Q [#3448031]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3310990
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam!!!
    Chce wymyslec schemat windy na sterowniku PLC narazie wymyslilem cos takiego

Sterowanie windą na PLC w Quick II – jak zaimplementować funkcję IF i licznik pięter

Tylko nie wiem jak zrealizowac funkcje IF i jak sobie poradzic z tym zeby na licznik byla wysylana ilosc pieter o ile ma przejechac winda.

Chodzi mi o to, ze jesli na jestesmy na 4 pietrze a chce zjechac na 3 to ta funkcja rozlacza I przezutnik RS(ktory wlacza silnik aby winda jechala do gory) a zalacza przezutnik RS (ktory wlacza silnik aby winda jechala w dol). [Jesli jestes na 4 to aby zjechac na 3 winda musi pojechac w dól]

To jeszcze nie jest pelen moj zamysl tego projektu ale jesli uda mi sie dojsc do tego momentu to bede dopiero dodawal kolejne elementy.

Ten schemacik probuje wykonac na programie Quick II do sterowania sterownikiem PLC (probuje, poniewaz nie wiem jak sobie poradzic wlasnei z ta funkcja IF)

Czekam na Wasza Wielka :) Pomoc

Pozdrawiam Łukasz
  • #2 3311130
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Sterowniki PLC mają funkcje matematyczne.

Nie musisz wszystkiego robić na bramkach logicznych (długi program by wyszedł i do tego mało funkcjonalny).

Zrób tylko tak, że jak się jakaś krańcówka włącza (że dojechałeś na piętro) to wystarczy odjąć nr. piętra docelowego(nr wciśniętego klawisza) od piętra aktualnego (nr krańcówki, który się włączyła) i już wiesz czy jechać do góry,jechać na dół lub otworzyć drzwi (jeżeli piętra się zgadzają).

Większy problem będzie z dodaniem możliwości wciśnięcia kilku przycisków. Jednak też nie jest to nic niemożliwego.
    Po wciśnięciu jakiegoś przycisku ustal kierunek windy, żeby tam dojechać (dół czy góra) i następnie utrzymuj ten kierunek tak długo jak długo jakiś przycisk każe jechać w dół (otwierając drzwi na wszystkich piętrach na których jest wezwanie).

Czyli jak jesteś na piętrze 5, a ktoś wciśnie 1 to jedziesz na dół. Jeżeli teraz ktoś w międzyczasie wciśnie 0 i 2, a winda jeszcze do 2 piętra nie dojechała to staniesz na 2, 1 i 0).

Po dojechaniu do skrajnego wzywanego piętra jedziesz w drugą stronę i tak samo zmierzasz do skrajnego piętra stając po drodze przy każdym piętrze na którym było wezwanie.

Co do konkretów to nikt Tobie nie pomoże, bo nawet nie podałeś typu sterownika... no i wypadałoby też ruszyć własną głową.

PS.Jeżeli koniecznie wszystko musi być na bramkach to rozpisz wszystkie warunki (przy jakim przycisku gdzie winda jedzie) i zminimalizuj wg. tablicy Karnaugh'a.
  • #3 3311365
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    do sterowników PLC bardziej przydatny jest schemat drabinkowy, jaki kiedyś był, razem ze stosowną logiką, używany w układach przekaźnikowych (stycznikowych).
    Oczywiście, ponieważ jest to klasa układów logicznych, więc nie ma problemu by klasyczne układy logiczne (układ logicznie pełny funktorów OR, AND, NOT), po znalezieniu za pomocą nich potrzebnych funkcji, przedstawić w postaci schematu drabinkowego, który jest zrozumiałym w programie służącym do programowania sterownika PLC.
    To co powyżej, to tylko automaty kombinacyjne, ale sterowniki PLC mają w swym programie zaimplementowane również podstawowe automaty sekwencyjne, w postaci przerzutników; bi- i mono- -stabilnych, bloków czasowych (liczników), itp.
    Dlatego też biorąc się za programowanie sterowników PLC, należy bezwzględnie zapoznać się ich filozofią działania - zastąpienie sterownikiem elektronicznych sterowania realizowanego na przekaźnikach (wszelkiegi rodzaju) elektromechanicznych.

MirekCz napisał:
    Sterowniki PLC mają funkcje matematyczne.

Nie musisz wszystkiego robić na bramkach logicznych (długi program by wyszedł i do tego mało funkcjonalny).

jakież to są te funkcje matematyczne, które mają sterowniki PLC?
    Jak mówi się A, to również należy powiedzieć i B... i moim zdaniem, należało pozostawić ten temat w swoim dziale, ponieważ chyba bardziej tam on pasuje.

Pozdrawiam
  • #4 3311378
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Do MirekCz
    W sumie nie musi byc to na bramkach tylko mylsalem ze tak bedzie najlepiej. Przeczytalem to co napisales jest to dobre wzbogacenie dla mojej windy tylko nie wiem jak twoje zalozenie mam podlaczyc do mojego schematu.
    Najtrudniej jest wlasnie rozwiazanie kiedy ma widna jechac w dol a kiedy do gory. I w jaki sposob licznik ma dostawac dane na jakie pietro chcemy dojechac i jak go kasowac.
    Oprocz tego musi byc jakas pamiec pietra na ktorym jestesmy zeby bylo wiadomo o ile ma sie przesunac winda i w ktora strone.
    Do Quarz
    Mam w szkole przedmiot PLC i sterowniki w klasie rowniez sa. Ja sie ucze wlasnie na schematach drabinkowych tylko program jakiego uzywamy wydaje mi sie zbyt ubogi a by w nim zbudowac obsluge windy. (GE Fanuc)
    A moglbys mi pokaza w jaki sposob mozna za pomoca cewek zbudowac funkcje. Zebym widzial jakie elementy wykorzystac do dalszej mojej pracy.
    Pozdrawiam Łukasz
  • #5 3311422
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Kolego :arrow: Misiak-007, sterowniki PLC mają konstrukcję (i są to tego przystosowane) modułową i jeśli nie starcza jednego bloku to można te bloki dostawiać.
    Jak najbardziej jest możliwe zrealizowanie sterowania modelu (czy realnej) windy.
    To piszę z całą odpowiedzialnością za swoje słowa, ponieważ nowa winda w budynku gdzie mieszkam w całości sterowanie zrealizowane ma na sterownikach PLC (co z racji zainteresowań widziałem na własne oczy).
    W przyszłym tygodniu (wtorek), jak udam się w odwiedziny do mojej byłej Firmy (jestem już na emeryturze), to nagram filmik (który mogę Tobie przesłać) z pokazu działania modelu windy, jaki został wykonany na pracę dyplomową (i nie tylko to) właśnie na sterowniku PLC.

W windach, na każdym piętrze, są zainstalowane czujniki położenia i one informują układ sterowania o aktualnej pozycji klatki windy.
    Każdy przekaźnik, to conajmniej para cewka - styk, czyli; obwód wejsciowy ==> cewka, obwód wyjściowy ===> styk (styki).
    W zależności od rodzaju zastosowanego styku (NO, NZ) realizowane są odpowiednie funkcje logiczne.

Pozdrawiam
  • #6 3311989
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Nie no bede pod wrazeniem. Bardzo mi to pomoze w mojej pracy.
    Z gory dzieki.
    A jesli chodzi o budowe modulowa to nadal nie uzyskalem info. jak zbudowac funkcje IF nie wiem z czego ona sie sklada. Jesli bym to wiedzial i przynajmniej znal jej dzialanie to juz dalej sobie sam z nia poradze. :)

Pozdrawiam Łukasz
  • #7 3312131
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    należy zapoznać się ze zestawem instrukcji i poleceń danego sterownika PLC.
    Przyznam się, iż ten wymieniony tu model nie jest mi znany, więc nie umiem napisać, jak to można zrealizować.
    Ogólnie, to w sterownikach PLC są dostępne bloki decyzyjne, które realizują taką (i inne też) funkcję warunkową i takiej też należy szukać w opisie opragramowania do tego sterownika.

Pozdrawiam
  • #8 3314842
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Masz racje tylko co ja na to pradze ze zamiast poznawac obsluge steronika PLC to inni graja w Quake II a facet zajmoje sie swoimi sprawami. (Na dodatek nie zna sie na tym sterowniku)
  • #9 3316358
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Zrobiłem schemat jak mialaby wygladac funkcja IF tylko nie wiem jak ja zrobic z bramek bo jest jedno wejscie a 4 wyjscia.

Chcialem zapytac jeszcze czy da sie stworzyc cos takiego na innych elementach cyfrowych?

Pozdrawiam Łukasz
  • #10 3317787
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    przyznam się, iż nie rozumiem zastosowanej przez Ciebie na tych dwóch shemacikach logiki skoro napisałeś, iż masz cztery wyjścia a jedno wejście.
    Wydaje mi się, iż jest odwrotne, czyli cztery wejścia (wedlug Twoich oznaczeń); Q1, Q2, Q3, Q4 i jedno wyjście IF, czyż nie tak ma to być?
    A wtedy sprawa jest prosta, ponieważ jest to fukcja logiczna jednowyjściowa o czterech argumentach (wejściach), dla której łatwo już jest napisać Tablicę Prawdy.
    Dla czterech wejść, z których każde może przyjmować dwie wartości jest to 4^2 = 16 możliwych stanów, ale jeśli chcesz wykorzystać tylko jeden z nich (ponieważ tylko on spełnia Twój warunek), to należy napisać tylko jeden składnik (ten dla którego jest to prawda) sumy czynników jedynki (dysjunkcyjna postać kanoniczna funkcji kombinacyjnej), np.; Q1•Q2•Q3•Q4, gdzie negację podkreśliłem, albo tylko jeden czynnik iloczynu składników zera (konjunkcyjna postać kanoniczna funkcji kombinacyjnej), np. (Q1 + Q2 + Q3 + Q4).
    Oczywiście podane przykłady (stanów logicznych Qi) są czysto abstrakcyjne.
    Proponuję, abyś zapoznał się z Algebrą Boole'a i jej podstawowymi twierdzeniami, tablicą wartości funkcji logicznej (Tablica Prawdy) i kombinacyjną funkcją logiczną oraz jej dwoma postaciami kanonicznymi, sposobami minimalizacji funkcji logicznych (metoda tablic Karnaugha i metoda Quine'a-McCluskey'a, są jeszcze i inne, ale rzadziej stosowane).

Pozdrawiam
  • #11 3320054
    Misiak-007
    Poziom 14  
    No wlasnie nie do konca jest tak jak myslisz bo to wlasnie wszystko od I1 zalezy.
    Jesli I1 jest w stanie HI to na wyjsciach powinno pojawic sie Q1Q2Q3Q4
    Jesli zas I1 jest w stanie LO to na wyjsciach powinno pojawic sie Q1Q2Q3Q4

Interesuja mnie tylko te dwa stany.

Wydaje mi sie ze to trzeba bedzie wykonac na jakims innym elemencie cyfrowym.

P.S przeczytalem duzo na temat akgebry Boole'a i tabilcy Karnouh wiec mniej wiecej sie orientuje.

Pozdrawiam Łukasz
  • #12 3325253
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    Misiak-007 napisał:
    Mam w szkole przedmiot PLC i sterowniki w klasie rowniez sa. Ja sie ucze wlasnie na schematach drabinkowych tylko program jakiego uzywamy wydaje mi sie zbyt ubogi a by w nim zbudowac obsluge windy. (GE Fanuc)
    A moglbys mi pokaza w jaki sposob mozna za pomoca cewek zbudowac funkcje. Zebym widzial jakie elementy wykorzystac do dalszej mojej pracy.
    Pozdrawiam Łukasz

Nie do mnie pytania, ale spróbuję co nieco powiedzieć...
    Przede wszystkim: drabinka jest podstawowym językiem programowania PLC. Nie jest prawdą, że jest zbyt uboga do napisania programu windy. Windy i wiele innych, znacznie bardziej skomplikowanych urządzeń można obsłużyć za pomocą programu napisanego w "drabince", tylko trzeba wiedzieć, jak to zrobić.
    Druga sprawa: jedno wyjście = jeden schemat drabinkowy, w którym są zawarte wszystkie warunki niezbędne do wysterowania tego wyjścia. Nie należy w jednej drabince wysterowywać wielu wyjść na raz.
    3. Programowanie PLC rozpoczynamy od wyobrażenia sobie, w jaki sposób ma działać urządzenie. Następnie określamy, jakie sygnały wejściowe mamy do dyspozycji i jakie wyjścia musimy wysterować.
    W przypadku windy wejścia, to:
    - przyciski wyboru pięter i inne przyciski sterujące
    - sygnały określające, na jakim piętrze jest winda
    - sygnał "winda w pozycji do zatrzymania na piętrze"
    - potwierdzenia zamknięcia drzwi
    - sygnały bezpieczeństwa "winda w położeniu krańcowym dolnym", "winda w położeniu krańcowym górnym"
    - ewentualne sygnały awaryjne (np. zadziałanie zabezpieczenia termicznego silnika, przeciążenie, wyłącznik bezpieczeństwa itd)
    Wyjścia, to:
    - podświetlenia przycisków wyboru pięter
    - styczniki:
    -- jedź w górę
    -- jedź w dół
    -- jedź szybko
    -- jedź wolno
    - sygnał alarmowy
    Dalej określić trzeba stany windy:
    - aktualna pozycja (liczba bądź flagi)
    - zadana pozycja (liczba bądź flagi)
    - zezwolenie na jazdę (flaga)
    - polecenie jazdy w górę (flaga)
    - polecenie jazdy w dół
    - polecenie jazdy szybkiej
    - polecenie jazdy wolnej
    - awaria (ewentualnie lista awarii na flagach)
    Następnie dla każdej flagi i każdego wyjścia trzeba napisać równanie w wybranym języku programowania (najlepiej i najczytelniej w drabince).
    Nietrudno zauważyć, że program będzie składał się z pewnych grup funkcyjnych:
    - obsługa klawiatury
    - adresowanie windy
    - obsługa ruchu
    - awarie
    4. Funkcja "IF" nie jest Ci do niczego potrzebna. Doskonale się bez niej obejdziesz, stosując w zamian funkcje "AND" i "AND NOT".
    5. Dobra rada: zacznij od najprostszego przypadku - windy 2 pozycyjnej. Wtedy odpadnie Ci problem adresowania windy.
  • #13 3327270
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Masz racje. Tylko ze jak juz pisalem mam tylko jedno wejscie sterujace ktorym musze wysterowac 4 wyjscia.
    Oczywiscie moge to rozpisac na kazdym wierszu ale nie wiem czy akorat w tym pomoze mi bramka AND (tak mi sie wydaje)
    Narazie chce zrobic aby winda jezdzila tylko w gore i w dol i zatrzymywala sie na danym pietrze jesli to osiagne to dopiero pomysle o zabezpieczeniach ;)

Pozdrawiam Łukasz

P.S nadal nie wiem jak zlozyc ta zaleznosc?
  • #14 3328497
    krzychol66
    Poziom 25  
    Misiak-007 napisał:
    Masz racje. Tylko ze jak juz pisalem mam tylko jedno wejscie sterujace ktorym musze wysterowac 4 wyjscia.
    Oczywiscie moge to rozpisac na kazdym wierszu ale nie wiem czy akorat w tym pomoze mi bramka AND (tak mi sie wydaje)
    Narazie chce zrobic aby winda jezdzila tylko w gore i w dol i zatrzymywala sie na danym pietrze jesli to osiagne to dopiero pomysle o zabezpieczeniach ;)

Pozdrawiam Łukasz

P.S nadal nie wiem jak zlozyc ta zaleznosc?

No, to Cię informuję, że mając jedno wejście windy nie uruchomisz.

A Twoja funkcja "if", tak, jak ją narysowałeś, da się zrealizować w sposób następujący:

AND I1
    = Q2

AND I1
    = Q3

AND NOT I1
    = Q1

AND NOT I1
    = Q4

Możesz sobie to zapisać w dowolnym języku programowania.
    Tylko, że ta zależność jest Ci kompletnie nieprzydatna.
    Nie chcesz chyba przebijać windą ani dachu, ani fundamentów ;)
  • #15 3329041
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Nie widziales calego schematu. Zastosowalem jeszcze licznik pieter. Ktory zlicza pietra i rozlacza silnik. Heheh

Tylko jak zrobic ta bramke w programie GE Fanouc?

Pozdrawiam Łukasz

DZieki za pomoc.
  • #16 3332027
    mireeck
    Poziom 1  
    Przyjacielu z tego co tu czytam to nie bardzo wiesz jak w ogóle działa sterownik PLC, i chyba nie orientujesz się również w logice przekaźnikowej więc myślę że masz marne szanse na stworzenie takiego programu. Poza tym jak pisał ktoś wcześniej nie masz możliwości przy pomocy jednego wejścia obsłużyć tylu urządzeń (liczniki, wybór kierunku jazdy, start i stop, sygnały alarmowe itd.). a poza tym nie spotkałem się z PLC które miałoby tylko jedno wejście - to jest bez sensu.
  • #17 3333918
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Ty mnie tez nie rozumiesz. Uklad zawiera duzo wejsc. Ale ja wyodrebnilem jedna rzecz z tego ukladu ktora ma sterowac ruchem windy. Mozna podpiac sie pod jedno wejscie laczac je pod jeden styk. Albo pod kilka wejsc opisujac je tak samo. To nie ma roznicy chodzi mi tylko o to jak sterowac winda aby jechala on w gore i w dol za pomoca przerzutnikow RS masz to na rysunku na samej gorze.
    Pozdrawiam Łukasz
  • #18 3335966
    krzychol66
    Poziom 25  
    Misiak-007 napisał:
    Ty mnie tez nie rozumiesz. Uklad zawiera duzo wejsc. Ale ja wyodrebnilem jedna rzecz z tego ukladu ktora ma sterowac ruchem windy. Mozna podpiac sie pod jedno wejscie laczac je pod jeden styk. Albo pod kilka wejsc opisujac je tak samo. To nie ma roznicy chodzi mi tylko o to jak sterowac winda aby jechala on w gore i w dol za pomoca przerzutnikow RS masz to na rysunku na samej gorze.
    Pozdrawiam Łukasz

Łukasz, Ty nie rozumiesz więcej, niż wiesz, że nie rozumiesz...
    Chcesz, żeby Ci pomóc.
    Ale jednocześnie nie podajesz żadnych sensownych danych, dzięki którym można by Ci było pomóc w czymkolwiek.
    Nie podałeś całości założeń do Twojego układu, a jedynie pokazałeś jego maleńki fragmencik. W dodatku fragmencik na pierwszy rzut oka napisany bez sensu...
    Nie zająknąłeś się ani jednym słowem, co autor miał na myśli wkładając pudełeczko z napisem "if". Nie podałeś żadnego opisu funkcji, którą chciałbyś tworzyć.
    Chcesz porad dotyczących składni językowej i pisania programu, ale nie podałeś dokładnych danych, jakim oprogramowaniem się posługujesz, jakie inne oprogramowania masz do dyspozycji, oraz jaki dokładnie sterownik posiadasz / oprogramowywujesz. GeFanuc to temat - rzeka. Jest kilkadziesiąt sterowników o tej nazwie i kilka systemów oprogramowania do ich obsługi (a każdy system ma wiele wersji).
    Chcesz pisać programy na PLC, a nie ustaliłeś dotąd, jak w nim zrealizować naprostszą możliwą funkcję - AND. Przecież tu ręce i... majtki opadają.
    Masz jakiegoś helpa w programie? Obok programu nie leżą przypadkiem jakieś pdf-y z opisem składni języka? Na stronie ASTOR-a nie ma żadnych dokumentacji do poczytania? Może zacznij od jakiegoś elementarnego dokształcenia się, zanim zaczniesz nas pytać o tabliczkę mnożenia...
  • #19 3338206
    Misiak-007
    Poziom 14  
    - Jestesty na twoje nieszczęście wiem jak zbudowac funkcje AND. (mianowicie trzeba w jednej linni umieścic da styki jeden za drugim)

- Jesli chodzi o sterownik to nie wiem jak to model. Wiem tylko tyle ze obsluguje 6 wejsc i 4 wyjscia. (sterownik szkolny bez bajerów :D) Ale dla tego projektu moze byc wykorzystany inny sterownik PLC.

- Jesli chodzi o obsluge sterownika to wiem tylko podstawowe rzeczy bo nie ma jako tako w mojej szkole wyspecjalizowanego nauczyciela do tego przedmiotu. Przewaznie inni graja w Quake II a mysle jak zrobic winde. Dlatego musze pozyskiwac info. z innych zrodel.

-Jesli chodzi o zalozenia to narazie wystarczy mi jesli winda bedzie chodzila w dol i w gore. Przynajmniej na 3 pietrach. Na kazdym pietrze bedzie krancowka ktora bedzie sterowala licznikiem od pieter.

-Winda musi dzialac w ten sposob zeby spelniala takie zalozenie. Jesli bede na 5 pietrze a chce pojechac na 3 to winda ma zjechac na dol. A jesli bede na 5 a chce pojechac na 7 to winda ma pojechac na gore. (dlatego potrzebowalem zalozenia ktore mialo by tym sterowac.)

-Jesli nizsze pietro niz obecne to w dol jesli wyzsze to w gore. Dlateog ze znanych mi metod przyszla mi do glowy funkcja IF. Jedno wejscie sterujace 1 i 0. Jesli 1 to w gore jesli 0 to w dol. Ta funkcja miala sterowac dwoma przezotnikami a wiec funkcja powinna miec 4 wyjscia. Oto caly czas mi chodzilo. Jesli bedziesz potrafil rozwiazac to w innym sposob to jestem otwarty na propozycje.

-Jesli uzyskam poruszanie sie windy to bede chcial zastosowac czujnik przeciazenia windy i nie ruszenia windy przy otwartych drzwiach.

To by bylo na tyle. Czekam na wskazowki.

Pozdrawiam Łukasz
  • #20 3351762
    Misiak-007
    Poziom 14  
    NO i co tak to piszecie ze nie macie konkretnych danych co do tego ukladu a jak napisalem wszystko co chcialbym zastosowac w windzie to nie widac odzewu.
  • #21 3355207
    krzychol66
    Poziom 25  
    Misiak-007 napisał:
    NO i co tak to piszecie ze nie macie konkretnych danych co do tego ukladu a jak napisalem wszystko co chcialbym zastosowac w windzie to nie widac odzewu.

Bo, widzisz, oprócz danych trzeba mieć jeszcze czas i ochotę na pomaganie Tobie. I musi to być ze sobą zsynchronizowane...
    Realnie patrząc, to na tym, co masz, możesz zbudować sterowanie co najwyżej do windy 2 poziomowej.
    Wyjścia:
    Q1 - jedź w góre
    Q2- jedź w dół
    Q3 - podświetl wybór jazdy w górę (albo zarygluj drzwi dolne)
    Q4 - podświetl wybór jazdy w dół (albo zarygluj drzwi górne)
    Wejścia:
    I1 - winda w pozycji górnej
    I2 - winda w pozycji dolnej
    I3 - przycisk przywołania / wyboru jazdy w górę
    I4 - przycisk przywołania / wyboru jazdy w dół
    I5 - drzwi górne zamknięte
    I6 - drzwi dolne zamknięte
    I sterownik się skończył...
    Spróbuj najpierw wymyślić sterowanie do takiej prostej windy. Jak Ci się to uda, to pokaż, co Ci wyszło - spróbujemy wspólnie omówić błędy.
    Potem możesz spróbować dołożyć jeszcze 1 piętro, zakładając np. że nie ma drzwi, a czas postoju windy na piętrze jest stały i nie zależy od czujników. Tylko, że to już nie będzie prawdziwa winda...
  • #22 3371617
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Dobra dzieki za pomoc. Sproboje cos z tym zrobic. Lecz popsul mi sie komputer i na razie nie mam dostepu do kompa, dlatego korzystam teraz z kompa kolegi.
    A nawiazujac do projektu to sterownik nie gra tutaj waznej roli bo szkola bedzie moze mogla dla mnei zalatwic inny sterownik ;)

Pozdrawiam Łukasz
  • #23 3384449
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Zrobiłem to co mi kazałes. Wg. mnie to jest dobrze oceń!

To jest zrobione w jednym programi:

A to w drugim:

i1 - przycisk do jazdy w doł
    i2 - krańcówka dolna
    i3 - krańcówka górna
    i4 - przycisk do jazdy w doł
    q1 - sygnał do silnika mowiacy a jezdzie w góre
    q2 - lampa jazdy w góre
    q3 - sygnał do silnika mowiacy a jezdzie w góre
    q4 - lampka jazdy w doł

Pozdrawiam Łukasz
  • #24 3397633
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Witam!!!
    Obmyślilem juz jak zrobic zeby winda jechala w dół i w góre o dowolnej liczbie pięter. Mianowicie zastosowałem krańcówke lewą i prawą, które znajdują sie na piętrach.

Lewa pozwala na załączenie układu jazdy do góry, poniewaz jest to dolna krańcówka.

Prawa zas pozwala na załączenie układu jazdy do dołu, ponieważ jest umieszczona na gorze piętra.

Rozpis pięter i działanie:

- ruch windy z pierwszego piętra:
    Na pierwszym piętrze znajduje sie tylko krańcówka L która po wcisnęciu przycisku jazdy do góry zamknie obieg produ sterującego windą w tym kierunku.

(Jesli nawet ktos bedzie wciskal przycisk do jazdy w dól to winda tego nie zrobi, poniewaz brak na tym piętrze krańcówki P która pozwala na jazde w dól.)

- ruch windy na drugim piętrze:

Tutaj znajdują sie obie krańcówki wiec po wciścięciu wybranego kierunku jazdy winda pojedzie w dól i w góre jesli beda spełnione inne warunki (np. zostana zamknięte drzwi i winda nie będzie przeciążona)

- ruch windy na trzecim piętrze:
    Tutaj mamy doczynienia ze zjawiskiem jakie występuje na I piętrze tylko ze na odwrót.

Teraz tylko trzeba wymyślec w jakis sposób winda bedzie jeżdziła na wybrane piętro i bedzie pamiętała na którym piętrze się znajduje. To juz jest trudniejsze i chociaz myslalem ze to co do tej pory zrobiłem jest nie możliwe ale jakos sie udało. Wydaje mi się ze tutaj trzeba bedzie zastosować liczniki zliczające w dól i w górę tylko nie wiem jak wysłać im daną o ilości pięter jaka mają zliczyć za pomocą krańcówek.

Teraz naprawde potrzebuje waszej pomocy bo tu juz jest dla mnie ja duża matematyka :)

Pozdrawiam Łukasz
  • #25 3448031
    krzychol66
    Poziom 25  
    Misiak-007 napisał:
    Zrobiłem to co mi kazałes. Wg. mnie to jest dobrze oceń!
    Słowo się rzekło, kobyłka u płota ;)
    Cytat:

To jest zrobione w jednym programi:

A to w drugim:

i1 - przycisk do jazdy w doł
    i2 - krańcówka dolna
    i3 - krańcówka górna
    i4 - przycisk do jazdy w doł
    q1 - sygnał do silnika mowiacy a jezdzie w góre
    q2 - lampa jazdy w góre
    q3 - sygnał do silnika mowiacy a jezdzie w góre
    Rozumiem, że w dół, a nie w górę
    Cytat:

q4 - lampka jazdy w doł

Pozdrawiam Łukasz

Zacznijmy od tego, że schematy, które zamieściłeś nie są swoimi odpowiednikami.
    Rozumiem, że
    m1 to flaga adresowania windy w górę, a
    m2 to flaga adresowania windy w dół.
    W takim przypadku w drabince 1 powinieneś setować m1, a nie q1.
    W drabince 3 powinieneś mieć m1 zamiast q1.
    Dalej powinna być drabinka "wykonawcza" - powiedzmy 3a - w której stykiem m1 załączałbyś wyjście q1.
    Analogicznie powinno się poprawić jazdę w dół.
    Po tych poprawkach program w "drabince" zacznie odpowiadać programowi w "bloczkach".
    Poprawki programu w "drabince" są niezbędne - zastanów się, patrząc na swój program - kiedy winda zaadresowana w górę przestałaby jechać do góry. Albo innymi słowy - gdzie w programie resetujesz raz zasetowany q1.

Po poprawkach winda zacznie jeździć w miarę prawidłowo. Z tym, że:
    - zaadresowanie windy "w górę" nie jest możliwe, jeżeli winda nie znajduje się w pozycji dolnej. Osoba stojąca na górze może sobie do woli naciskać przycisk przywołania, a układ nie zapamięta tego naciśnięcia, dopóki winda nie zjedzie na dół.
    - skuteczne zaadresowanie windy powoduje jej natychmiastową jazdę. Brak jakichkolwiek zabezpieczeń przed jazdą przy otwartych drzwiach, bądź podczas przeładunku. Te zabezpieczenia można dodać w "dodanych" drabinkach 3a i 6a, ale pojawi się jeszcze 1 problem - kiedy winda dojedzie do pozycji, np. górnej, powinna w tej pozycji postać jakiś czas, dając szansę na otwarcie drzwi bądź rozpoczęcie przeładunku.

Odpowiedź na drugi post - wkrótce.
  • #26 3449876
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Wiem wiem. Bo jak juz mowilem nie maja czasu nas uczyc PLC. Dlatego cos tam uslyszalem a nie dokladnie i dlatego tak wyszlo.
    Dlatego zrobilem drugi schemat gdzie sa zastosowane zabezpieczenia i odpowiedni schemat sterowania pietrami nawet przejazd przez srodek.
    Tylko nie wiem wlasnie jak zrobic zeby winda przejechala przez srodek i zatrzymala sie na 3 pietrze zaczynajac jazde od 1 pietra.
    Chcialbym to robic wprowadzajac liczby z panelu numerycznego. Zastanawialem sie nad tym tylko na ze na zlosc gosciu za bardzo nie umie elektroniki wiec tez lipa zeby ktos mi w tym pomogl. On sie zna jedynie na elektro-pneumatyce i troche na CNC.

Pozdrawiam Łukasz

P.S dzieki za odpisanie na posta bo juz stracilem nadzieje ze cos z tego bedzie i mialem wyzucic kartki ze schematami.

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Zrobiłem nowy schemacik na sterownik PLC juz z poprawkami.

Sterowanie windą na PLC w Quick II – jak zaimplementować funkcję IF i licznik pięter]

I1 - przycisk załączający wykonanie działania pracy windy

Pozdrawiam Łukasz
  • #27 3454324
    ADACHO
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam. Na wstępie chciałbym pogratulować zapału do nauki kolego Misiak-007 :) Temat wydaje się ciekawy patrząc na ilość osób przegladających ten post. Czytając nasuwa mi się kilka uwag : czy przemyślałeś do końca z jakich elementów składa się winda i w jakich zależnościach one współpracują ? Kolega krzychol66 przytoczył wcześniej kilka konkretnych uwag. Myślę jednak, że można na początek uprościć założenia np. podarować sobie przywołanie. Potraktować windę jako windę przemysłową którą steruje operator będący w kabinie. Drzwi zamykane są ręcznie, wciskamy numer piętra. Mała uwaga odnośnie sterowania ryglami ( w fizycznie działającej windzie). Rygle zatrzaśnięte są na wszystkich piętrach (z wyjątkiem piętra na którym winda się zatrzymała, przecież trzeba jakoś wyjść/ wejść ;)) i muszą więc być sterowane z odzielnych wyjść sterownika. Rygiel może być zatrzasnięty tylko przy zamkniętych drzwach. Reasumując musimy na sterownik wprowadzić stan drzwi oraz stan rygla. Wtedy stan rygiel zamknięty ( możliwy tylko przy poprawnie zamkniętych drzwiach) pozwoli nam zrealizować jazdę. Druga sprawa jazda góra/ dół nie może być tym samym wyjściem jak narysowałeś. Powinny być 4 wyjścia jak słusznie napisał krzychol66 , do celów dydaktycznych ograniczmy do 2. Na razie tyle, będę tu zaglądał jak znajdę chwilkę. Pozdrawiam.
  • #28 3454759
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Tzn od odblokowywania drzwi i wylaczania wszystkiego sluza krancowki L i P.
    - Jesli winda pojedzie na umowione pietro to te krancowki rozlaczaja obwod bo one zatrzymuja winde. Ale w sumie to masz racje bo nie dopisalem Set i Reset Q1
    - I jeszcze co do rygli to sa onew zamontowane w windzie i blokuja otwarcie drzwi a nie przedostanie sie do danego pietra.
    - Co do wyjscia to bedzie tak to zrobione ze w zaleznosci od zalaczenia krancowki (L lub P) zostanie wlaczony silnik o obrocie przypisanym do krancowki a reszte pozostanei bez zmian.

Pozdrawiam Łukasz
    P.S rowniez dzieki za zainteresowanie sie moim tematem ;)
  • #29 3555769
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Witam!!!
    Chce stwozyc projekt windy na PLC!
    Mam juz zrobiony schemat ruchu windy w gore i w doł.
    Potrzebuje teraz tylko wymyslec rozwiazanie, za pomoca panelu numerycznego wprowadzalo by liczby do licznika zliczajacego pietra.
    TZN ze jesli chce jechac na 5 pietro to wciskam na panelu numerycznym 5 a ta liczba wpisuje sie do pamieci licznika w PLC ktory po ruchu windy zatrzymalby ja na zadanym pietrze.
  • #30 3751999
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Oto moje ostatnie poprawki ukladu

Opis symboli:

I1 - sygnał On/Off
    I2 - krańcówka L (pozwalajaca na jazde w góre)
    I3 - krańcówka P (pozwalajaca na jazde w dół)
    I4 - krańcówka od przeciążenia windy (działa jesli jest nie włączona)
    I5 - krańcówka zakniętych drzwi (zaryglowane)
    I6 - styk do wprowadzania zmiennej do licznika zliczajacego w gore
    I7 - styk do wprowadzania zmiennej do licznika zliczajacego w dół
    I0 - krańcówka resetująca licznik gdy winda bedzie na parterze
    I10-krańcówka resetująca licznik gdy winda bedzie na najwyzszym piętrze

Q1 - wyjscie do siłownika ryglujacego drzwi
    Q2 - wyjscie do silnika z lewymi obr.
    Q3 - wyjscie do silnika z prawymi obr.
    Q4 - wyjscie do zarowki sygnalizacyjnej pracy silnika

M2 - sygnał zatwierdzajacy poprawnosc żądania jazdy windy w góre
    M3 - sygnał zatwierdzajacy poprawnosc żądania jazdy windy w dół

Opis działania:

~ Znajdujemy sie np. na parterze.
    ~ Wciskamy na panelu numerycznym 5, w ten sposob zadajemy sygnal do licznika o numerze 5 i podajemy sygnal na I1.
    ~ Jesli winda nie jest przeciązona to I4 bedzie w stanie (ON). Po ty mprocesie zamykane sa drzwi i ryglowane.
    ~ Krancowka I5 sprawdza poprawnosc zamkniecia drzwi.
    ~ Jesli krańcówka I2 (L) jest aktywna winda bedzie mogła pojechac w góre.
    ~ Załącza sie M2 dajacy mozliwosc pracy silnika i lampki informacyjnej.
    ~ Licznik zlicza pietra po przez krancowke I2 ktora umieszczona jest na kazdym pietrze.
    ~ Jesli zliczym 5 krańcówek winda sie zatrzymuje, drzwi sie odblokowuja i mozna wyjsc ;D

Tak samo dziala w druga strone tylko musi byc aktywna krańcówka I3.

Pozdrawiam Łukasz

P.S
    Tylko nie wiem nadal jak rozwiazac opcje z podawaniem informacji o żądanym pietrze do licznika. ;(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji sterowania windą na sterowniku PLC z wykorzystaniem programu Quick II oraz schematów drabinkowych. Głównym problemem jest realizacja funkcji warunkowej IF oraz obsługa licznika pięter, który ma zliczać aktualne i docelowe piętro, umożliwiając sterowanie kierunkiem jazdy windy (góra/dół). Użytkownik planuje sterować silnikiem za pomocą przerzutników RS, które w zależności od porównania aktualnego i docelowego piętra załączają odpowiedni kierunek jazdy. W dyskusji podkreślono, że sterowniki PLC posiadają funkcje matematyczne i bloki decyzyjne, które pozwalają na realizację funkcji IF oraz liczników, a programowanie powinno opierać się na schematach drabinkowych i logice przekaźnikowej. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania wielu wejść i wyjść do obsługi przycisków, krańcówek, liczników i sygnałów bezpieczeństwa. Wskazano, że do sterowania windą można wykorzystać czujniki położenia (krańcówki) na poszczególnych piętrach, które sterują licznikami zliczającymi piętra oraz sygnałami do silnika. Zaproponowano podejście modularne, gdzie poszczególne funkcje (jazda w górę, jazda w dół, zatrzymanie) są realizowane w oddzielnych blokach programu. Wspomniano o wykorzystaniu języka SCL (podobnego do Pascala) w sterownikach Siemens S7-300 do implementacji logiki windy, a także o możliwości programowania w C++ po konwersji. Poruszono temat integracji panelu numerycznego do wprowadzania numeru piętra, który ma być zapamiętany w liczniku PLC i wykorzystywany do sterowania ruchem windy. Podkreślono, że funkcja IF w PLC jest realizowana przez bloki decyzyjne i komparatory, a licznik pięter powinien być kasowany na krańcówkach dolnej i górnej. W dyskusji pojawiły się przykładowe schematy i opisy sygnałów wejściowych i wyjściowych, m.in. sygnały do silnika, lampki sygnalizacyjne, krańcówki L i P, sygnały ryglowania drzwi oraz sygnały przeciążenia. W końcowej części przedstawiono przykład działającego modelu windy na sterowniku Siemens LOGO 230RC-6ED1 z kontaktronami na piętrach i czujnikami drzwi, realizującego podstawowe funkcje jazdy i zatrzymania. Podsumowując, sterowanie windą na PLC wymaga zastosowania funkcji warunkowych, liczników, obsługi wielu wejść i wyjść oraz modularnego podejścia do programowania, a także integracji panelu numerycznego do wyboru piętra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA