Wysypałem zagotowany toner z wywoływaczki i z dozownika i chyba trzeba zrobić jakiś reset? Poza tym wymieniam bęben i też nie wiem jak zrobić reset. Proszę o pomoc.
Żadnych resetów w tej maszynce nie trzeba robić. Przy dobrym tonerze i nowym bębnie kopia powinna być w normie. Handbook jest na elce, gdybyś uznał, że musisz zmieniać cokolwiek w ustawieniach.
Bo sie trochę "zagotował". W dozowniku to nie ma już tonera tylko granulat tonerowy Na wałku magnetycznym to sie już od niego placki poprzyklejały. Pytałem klienta gdzie kupował toner to powiedział że jakiś pan Jurek przynosi mu w torebce.
Proszek wysypałem, wydmuchałem wywoływaczkę i hopper sprężarka i wymyłem wałek magnetyczny benzynką ekstrakcyjną. Jest lepiej ale jeszcze wymieniam bęben.
P.S. Jak wyregulować ekspozycję (tak to się chyba nazywa) bo na automacie trochę za ciemne kopie wychodzą? Mam instrukcje serwisową więc tylko powiedzcie jak to się nazywa
Ręce mi opadły! Wkładam nowy bęben i wychodzą białe kartki, wkładam stary wszystko ok poza tym, że widać rysy z bębna. Podmieniłem elektrodę ładującą ze starego do nowego i nic. Nowy bęben jest martwy.
Dobra wszystko już jest w porządku. Okazało sie ze jak za mocno się dokręci bęben to gdzieś powstaje jakieś naprężenie i nie paca. Jak poluzowałem śrubę jest ok.
Zamykam temat.
W przypadku drukarki Canon NP 6330 nie jest wymagany reset po wymianie tonera ani bębna. Toner w dozowniku, który uległ "zagotowaniu", należy usunąć poprzez odkręcenie czterech śrub i wyjęcie całego hoppera. Po oczyszczeniu wałka magnetycznego benzyną ekstrakcyjną i wymianie bębna mogą pojawić się problemy z kopiami, np. białe kartki przy nowym bębnie. Przyczyną może być zbyt mocne dokręcenie bębna powodujące naprężenia mechaniczne. Należy poluzować śrubę mocującą bęben, aby zapewnić prawidłową pracę. Regulacja ekspozycji (parametry AE) pozwala na dostosowanie jasności kopii. Warto sprawdzić styki elektrody ładującej oraz połączenie masy w bębnie. Nowy bęben nie wymaga specjalnego "zastartowania", ale musi być prawidłowo zamontowany bez nadmiernego dokręcania. Instrukcja serwisowa dostępna jest na elce. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.