logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mocna antena kierunkowa do sieci WiFi. Polaryzacja pionowa.

glodny20 09 Gru 2006 12:12 5231 13
REKLAMA
  • #1 3311518
    glodny20
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam problem w wyborze anteny kierunkowej do sieci WiFi.
    Odległość do stacji bazowej to ok. 400 m lecz po drodze stoi topola. Chociaż i stacja bazowa i klient są na wzniesieniu to czubek drzewa przysłania widoczność anten. Ścięcie nie wchodzi w gre ponieważ właściciel się nie zgodził. Jedynie pozostaje dobór odpowiedniej anteny kierunkowej. Dodam że u klienta zestaw będzie pracował z AP Edimax EW-7206APG. Na bazie stoi Asmax Ar-804 GU i antena dookólna z Netek.pl o mocy 14 dBi.
    Polaryzacja pionowa !!

Proszę wszystkich o opinie co do anteny klienta i ewentualnie linki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3311689
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Jezeli chcesz b.mocna antene to polecam CI grida..duzo lepsze od parabolki bo lepiej ustawic jest ,mniejsze opory powietrza itp..ale na taka odleglosc to chyba przesada..mozesz dac fote?
  • REKLAMA
  • #3 3312309
    glodny20
    Poziom 11  
    Grid raczej odpada. Proszę o jakieś propozycje cenowo nie wygórowane. Zdjęcia nie dałem rady zrobić :)
  • #4 3312834
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Luckskywalker napisał:
    Jezeli chcesz b.mocna antene to polecam CI grida..duzo lepsze od parabolki bo lepiej ustawic jest ,mniejsze opory powietrza itp..ale na taka odleglosc to chyba przesada..mozesz dac fote?

W sumie wystarczyłby mu panel 13dBi ( www.netus.sote.pl ). Martwi mnie antena bazowa ponieważ ja o netku słyszałem same złe opinie. Jakbyś miał zamiar ją wymienić to polecam Horizony ( www.interline.pl ).
  • REKLAMA
  • #5 3315127
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Co do paneli to bym raczej nie stosowal lepiej dobra YAGi niestety ale panele sa dobre jesli chodzi o sygnal bliski i niezaklucony szeroka wiazka generuje rowniez odbicia wiec dobra YAGi i leci wszytko :)
  • REKLAMA
  • #6 3317966
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Polecam ci jak najbardziej anteny z http://sklep.netus.com.pl sa to najlepsze moim zdaniem anteny w polsce bezawaryjne z dozywotnia gwarancja certyfikowane sprzet troche drogi ale warty naprawde swojej ceny warto tutaj wspomniec ze ich anteny nie zmieniaja swoich parametrow nawet po 5 latach juz po tyle mi wisza
  • #7 3323933
    Leonus15
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Polecam Antene Neutus 16 dbi ! Sam jej użwam i mam lepszy zasieg niż na innych antenach (np. 19 dbi).
  • #8 3324565
    MacGyver.
    Poziom 21  
    kudlaty napisał:
    Co do paneli to bym raczej nie stosowal lepiej dobra YAGi niestety ale panele sa dobre jesli chodzi o sygnal bliski i niezaklucony szeroka wiazka generuje rowniez odbicia wiec dobra YAGi i leci wszystko :)

To zależy o jakim zysku ten panel/yagi. Panel 12dBi = yaga 12dBi.
    Cytat:
    Polecam Antene Neutus 16 dbi ! Sam jej użwam i mam lepszy zasieg niż na innych antenach (np. 19 dbi).

Jeśli jakakolwiek z anten była z allegro to tam możesz się spodziewać wszelkich magicznych decybeli i hektokilometrów, uwierz mi. To co jest sprzedawane na allegro nie ma zysku większego niż 14dBi (poza wyjątkami). Dlatego nikt co jest obeznany w temacie nie kupuje anten na allegro (nie chodziło mi w tym poście o obrazę tych co kupili anteny na allegro, a jak ktoś się czuje urażony to przepraszam).
    Dlatego podaję sprawdzone firmy tj. Inteline, Netus, no i nie wymieniłem jeszcze Dipol i Elboxrf ;)
  • #9 3324774
    glodny20
    Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie. Po przeczytaniu postów wybrałem antene Yagi 16 dBi z Netus'a. Troszkę droga, ale mam nadzieje warta swej ceny. Co do allegro to cenie ten portal, ale anteny z tamtąd nie kupie póki istnieje elektroda i pomocni forumowicze :D
  • #10 3420013
    morghul
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Niekoniecznie wszystko co tam kupujesz jest do bani.
    Ja np używam fajnych Yagi 16dbI z allegro, są w dobrej cenie. Sprzedawca nie ściemnia o nie wiadomo jakich zasięgach i mają regulacje pochylenia co jest na allegro rzadkością... w ogóle jest rzadkością w polskich yagach.
  • #11 3423743
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Pomysł ze ścięciem drzewa prosto z "Misia" S. Barei...
    (produkcja filmu "Ostatnia Paróweczka...")

Kierunek postępowania:
    1. Wyższe maszty
    2. Polaryzacja pozioma anten
  • #12 3425327
    MacGyver.
    Poziom 21  
    -||- napisał:
    2. Polaryzacja pozioma anten

A pionowa gorsza? W miastach wśród szczelinów ta polaryzacja jest święta.
  • #13 3425442
    morghul
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Pozioma łatwiej przez drzewa przechodzi.

Co się tyczy do zasyfienia eteru w mieście przez szczelinówki to się trudno nie zgodzić :(
  • #14 4605019
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    morghul napisał:
    Pozioma łatwiej przez drzewa przechodzi.

Przez jakiś konkretny rodzaj drzew ta "pozioma " ?
    Słyszałem, ze przez drzewa to helikalne i pol. prawo skos .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mocnej anteny kierunkowej do sieci WiFi na odległość około 400 m, z przeszkodą w postaci topoli zasłaniającej linię widzenia. Użytkownik planuje zastosować polaryzację pionową i pracować z AP Edimax EW-7206APG, natomiast na bazie znajduje się Asmax AR-804 GU oraz antena dookólna Netek.pl o mocy 14 dBi. Wskazano, że anteny typu grid mogą być zbyt duże na tę odległość, a panele 13 dBi mogą wystarczyć, jednak lepszym wyborem są anteny Yagi, które oferują węższą wiązkę i mniejsze odbicia sygnału. Zalecane są anteny z firm Netus, Inteline, Dipol, Elboxrf oraz Horizony, które charakteryzują się stabilnością parametrów i certyfikacją. Użytkownik ostatecznie wybrał antenę Yagi 16 dBi z Netus, mimo wyższej ceny, ze względu na pozytywne opinie i trwałość. W dyskusji poruszono także temat polaryzacji – pozioma lepiej przenika przez drzewa, choć w środowisku miejskim polaryzacja pionowa jest często stosowana. Pojawiły się również uwagi dotyczące jakości anten kupowanych na Allegro, gdzie często deklarowane parametry są zawyżone. Sugerowano także rozważenie wyższych masztów jako alternatywę dla problemu przesłonięcia przez drzewo.
REKLAMA