Witam serdecznie wszystkich expertów na forum. Jest to mój pierwszy post po założeniu konta więc prosze o wyrozumiałość. Zanim sie zarejestrowałem przeglądałem troszke forum lecz nie dowiedziałem się konkretnie to co chciałbym wiedzieć. Zaczne od początku.
Chcę zbudować małą sieć WiFi na wsi. Mam dość wysoki dom z którego widać w miarę dobrze domy ludzi którzy w zamyśle mają być podłączeni do internetu i zarazem zwykłej sieci wewnętrznej. Posiadam już łącze i urządznie Asmax-804gu które już działa lecz po sieci LAN. Urządzenie będzie zamontowane na kominie lecz pod dachem a antena na kominie (ze względu na dobrą widoczność punktów klienckich). W związku z tym przedsięwzięciem mam pytanie: Jaka antena do mojej stacji bazowej. Odległości do punktów klienckich nie będą przekaraczać 1000 m. Raczej będą to odległości od 150 do 400 m bez przeszkód naziemnych typu drzewa i inne domy. Pukty kliencke rozmieszczone są raczej w jednym kierunku czyli interesował by mnie kąt promieniowania anteny 180 stopni (nie potrzebuje dookólnej bo za moim domem już tylko dzicz
. Na forum przeczytałem że do takiej stacji bazowej nadała by się antena sektorowa więc troszke poszukałem ale ile ludzi tyle zdań co do firmy i ceny. Wiadomo liczy się jakoś lecz niestety ograniczona jest możliwościami finansowymi. Troszke poszperałem i znalazłem antene na yagi.pl http://yagi.pl/product_info.php/cPath/27/products_id/371 czy będzie dobra, czy może polecicie mi coś innego byle max do 200 zł z kosztami przesyłki. No i co ważne wiem ze bardzo ważny jest przewód łączący antene z AP więc troszke znów poczytałem i postanowiłem użyć przewodu H1000 o długości max 4m (niestety inne rozwiązanie nie wchodzi w grę bo tylko tak mogę usytuować AP od anteny bazowej. Dalej punkty klienckie. Postanowiłem użyć kart sieciowych bezprzewodowych PCI oraz anten panelowych z kablem H155 długości max 15 m od anteny. Powiedzcie mi czy te moje propozycje są trafne czy zmaściłem. Proszę o w miare przystępne wyjaśnienie wszystkich moich kwestii w zrozumiałym języku bo nie zabardzo się znam na takich sieciach i buduję taką po raz pierwszy.
Chcę zbudować małą sieć WiFi na wsi. Mam dość wysoki dom z którego widać w miarę dobrze domy ludzi którzy w zamyśle mają być podłączeni do internetu i zarazem zwykłej sieci wewnętrznej. Posiadam już łącze i urządznie Asmax-804gu które już działa lecz po sieci LAN. Urządzenie będzie zamontowane na kominie lecz pod dachem a antena na kominie (ze względu na dobrą widoczność punktów klienckich). W związku z tym przedsięwzięciem mam pytanie: Jaka antena do mojej stacji bazowej. Odległości do punktów klienckich nie będą przekaraczać 1000 m. Raczej będą to odległości od 150 do 400 m bez przeszkód naziemnych typu drzewa i inne domy. Pukty kliencke rozmieszczone są raczej w jednym kierunku czyli interesował by mnie kąt promieniowania anteny 180 stopni (nie potrzebuje dookólnej bo za moim domem już tylko dzicz