logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena do Asmax-804gu do sieci WiFi na wsi, zasięg 150-1000 m?

glodny20 28 Lip 2006 16:23 8583 45
Najlepsze odpowiedzi

Jaką antenę bazową i jakie okablowanie dobrać do małej sieci Wi‑Fi na wsi dla klientów oddalonych o 150–1000 m?

Do tej sieci na bazę najlepiej dać dobrą antenę sektorową albo solidny panel o umiarkowanym zysku, a nie kombinować z H1000; przy 150–400 m z widocznością optyczną 4 m H155/RF240 wystarczy, a sektor 16 dBi może być zbyt mocny i zbierać zakłócenia [#2859358][#2859432][#2859795] Jeśli punkty są tylko w jednym kierunku i zależy Ci na około 180°, sektor ma sens, ale dobra antena bazowa do 500 m może też być panelem — tyle że nie pokryje pełnych 180° [#2859358][#2859795] Po stronie klientów panele są OK, a przy większych odległościach lepsza będzie Yagi; 15 m H155 to już dużo, więc im krótszy kabel i bliżej anteny/AP, tym lepiej [#2859432][#2869043] Nie ma sensu sztywno wpinać H1000 bez potrzeby, bo złącza potrafią zjeść zysk, a przy małych odległościach prostsze okablowanie jest praktyczniejsze [#2859358][#2860606]
REKLAMA
  • #1 2859222
    glodny20
    Poziom 11  
    Witam serdecznie wszystkich expertów na forum. Jest to mój pierwszy post po założeniu konta więc prosze o wyrozumiałość. Zanim sie zarejestrowałem przeglądałem troszke forum lecz nie dowiedziałem się konkretnie to co chciałbym wiedzieć. Zaczne od początku.
    Chcę zbudować małą sieć WiFi na wsi. Mam dość wysoki dom z którego widać w miarę dobrze domy ludzi którzy w zamyśle mają być podłączeni do internetu i zarazem zwykłej sieci wewnętrznej. Posiadam już łącze i urządznie Asmax-804gu które już działa lecz po sieci LAN. Urządzenie będzie zamontowane na kominie lecz pod dachem a antena na kominie (ze względu na dobrą widoczność punktów klienckich). W związku z tym przedsięwzięciem mam pytanie: Jaka antena do mojej stacji bazowej. Odległości do punktów klienckich nie będą przekaraczać 1000 m. Raczej będą to odległości od 150 do 400 m bez przeszkód naziemnych typu drzewa i inne domy. Pukty kliencke rozmieszczone są raczej w jednym kierunku czyli interesował by mnie kąt promieniowania anteny 180 stopni (nie potrzebuje dookólnej bo za moim domem już tylko dzicz :). Na forum przeczytałem że do takiej stacji bazowej nadała by się antena sektorowa więc troszke poszukałem ale ile ludzi tyle zdań co do firmy i ceny. Wiadomo liczy się jakoś lecz niestety ograniczona jest możliwościami finansowymi. Troszke poszperałem i znalazłem antene na yagi.pl http://yagi.pl/product_info.php/cPath/27/products_id/371 czy będzie dobra, czy może polecicie mi coś innego byle max do 200 zł z kosztami przesyłki. No i co ważne wiem ze bardzo ważny jest przewód łączący antene z AP więc troszke znów poczytałem i postanowiłem użyć przewodu H1000 o długości max 4m (niestety inne rozwiązanie nie wchodzi w grę bo tylko tak mogę usytuować AP od anteny bazowej. Dalej punkty klienckie. Postanowiłem użyć kart sieciowych bezprzewodowych PCI oraz anten panelowych z kablem H155 długości max 15 m od anteny. Powiedzcie mi czy te moje propozycje są trafne czy zmaściłem. Proszę o w miare przystępne wyjaśnienie wszystkich moich kwestii w zrozumiałym języku bo nie zabardzo się znam na takich sieciach i buduję taką po raz pierwszy.
  • REKLAMA
  • #2 2859358
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    witam,

generalnie zamysły masz prawidłowe, ale nad kilkoma rzeczami bym się zastanowił:

Cytat:
    Na forum przeczytałem że do takiej stacji bazowej nadała by się antena sektorowa więc troszke poszukałem ale ile ludzi tyle zdań co do firmy i ceny.

no jeśli kąt nie przekracza 180 stopni to sektor dobry, ale jeśli odległości mają nie przekraczać 400-500 metrów to sektor będzie za silny ...

Cytat:
    postanowiłem użyć przewodu H1000 o długości max 4m

używanie przewodu H1000 na długości 4 metrów nie ma sensu - złączki wytracą to co zaoszczędzisz. Możesz spokojnie dać H155 albo RF240

u klientów panele będą OK,

na bazę daj:
    http://www.netek.pl/sklep/product_info.php?cPath=33&products_id=195

w zupełności wystarczy a o połowę tańsza :)

pozdr,
    geniusm
  • #3 2859410
    glodny20
    Poziom 11  
    Kolego geniusm dzięki za szybką odpowiedź. Mam tylko jeszcze małe pytanie jeśli chodzi o ten kabel bo czytałem że przy długościach kabli powyżej 3 metrów warto dawać ten przewód H1000 bo ma większe możliwości tłumienia natomiast co do końcówek to wynalazłem na yagi.pl przejściówkę z TNC na RP-SMA którą posiada mój AP i piszą że niby bezstratna. No bo gdyby okazało się że przewód ten H1000 jest lepszy to wolę jego no bo ja bedę miał odległość około 4 metrów może 4,5 max. A co do klintów to czy odległość 15 metrów na przewodzie H155 będzie dobra czy nie. No i na koniec antena czy za mocny sektor spowoduje zły odbiór czy jakieś problemy z tym związane bo mam w przyszłości (może) powiększyć sieć o ludzi mieszkających dalej tj. do 1 km czy ta antena dookólna wsystarczy??
  • REKLAMA
  • #4 2859432
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    bo ma większe możliwości tłumienia natomiast co do końcówek to wynalazłem na yagi.pl przejściówkę z TNC na RP-SMA którą posiada mój AP i piszą że niby bezstratna.

nie słyszałem o bezstratnych końcówkach, a może się mylę ?

Cytat:
    A co do klintów to czy odległość 15 metrów na przewodzie H155 będzie dobra czy nie.

hmm, 15 metrów to troche dużo...
    zakładając że masz widoczność optyczną to zestaw Panel+15 metrów powinien działać w odległości do 300-400 metrów. Przy większych odległościach albo krótszy kabel albo mocniejsza antena (Yagi).

antena którą Ci podałem spokojnie wystarczy do 1 km...

pozdr,
    geniusm
  • #5 2859544
    glodny20
    Poziom 11  
    No to jeszcze pomęczę i potruje :)
    Apropos tej przejściówki. Chodzi o to że nie mam zaciskarki na kabel aby założyć złącza. Wymyśliłem że kupię kabel H1000 (bo się uparłem) z końcówkami typu N już zarobionymi na przewodzie. Z jednej strony żeńska a z drugiej męska. Doczytałem że kabel H1000 jest dość gruby i zwykły wtyk RP-SMA (mój AP taki posiada) nie zabardzo pasuje do tego kabla. Więc postanowiłem dokupić taką przejściówkę podam link: http://yagi.pl/product_info.php/cPath/43/products_id/136 która mi w bezproblemowy sposób przemieni TNC na RP-SMA. Nie wiem czy dobrze myślę ale dalej... apropos anteny to przekonałeś mnie kupię dookólną ale jest ale... przecież mówiłeś że anetna np. sektorowa będzie za silna co jak mniemam spowoduje złe działanie sieci przy małych odległościach, a anteny dookólne mają podobno w środku promieniowania tzn. tuż nad nią i pod nią tzw. dziure czyli rozumiem ze w tym miejscu nie bedzie sygnału. Mój problem polega na tym ze pierwszy klient ma dom oddalony jakies 150 -200 metrów odemnie, więc czy ta dziura go nie obejmie?? No i jak bym kupił antene o większym zysku np. 16 dBi czy też nie będzie za mocna jak na takie małe odległości?? Przepraszam że tak męcze ale musze wszystko wiedziec bo nie chce bezmyślnie wydać bądż co bądź kupe kasy a potem jak pomątuje to okaże się że nie działa albo że coś jest nie tak.
  • #6 2859659
    mulat
    Poziom 17  
    Cytat:
    Więc postanowiłem dokupić taką przejściówkę podam link: http://yagi.pl/product_info.php/cPath/43/products_id/136 która mi w bezproblemowy sposób przemieni TNC na RP-SMA.

Odpusc sobie ten kabelek bo stracisz na zlaczkach.
    Wystarczy sam kabel h155 a na 5 metrach nic nie odczujesz.
    U nas w miescie mamy siec to kable od antety do Ap po 10m sa. I nikt nie grymasi :)
    a co do kabla H1000 To powyzej 15-20metrow chociaz czasem i na takiej dlugosci sygnal jest dobry na kablu H155
  • #7 2859795
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    przecież mówiłeś że anetna np. sektorowa będzie za silna co jak mniemam spowoduje złe działanie sieci przy małych odległościach

hehe, nie zrozumiałeś mnie :)
    chodziło mi o to, że jak założysz sektor 16 dBi ( ten z pierwszego linku ) to zakładając że on ma tyle dBi to
    1) Twój sygnał będzie "słyszalny" bardzo daaaleko ( nawet do 10 km ) co jest nie wskazane bo możesz zakłócać innych, możesz ułatwić innym podłączenie się na lewo...

2) Mocna antena = duża czułość co z kolei spowoduje że może zbierać śmieci z innych sieci.

założenie mocnej anteny nie pogarsza sygnału w pobliżu, wręcz przeciwnie :D:D

Cytat:
    a anteny dookólne mają podobno w środku promieniowania tzn. tuż nad nią i pod nią tzw. dziure

to zjawisko nie będzie miało w tym przypadku najmniejszego wpływu na Twoją sieć.

Poza tym zauważ, że sektory mają mały kąt promieniowania w pionie co może sprawić trudności w ustawieniu jeżeli pomiędzy antenami klienckimi będą duże różnice wysokości.

a wracając do tematu złączek i kabla H1000 to tak jak napisał mulat - daj sobie z spokój i załóż H155 lub RF240 ... naprawdę nie ma sensu kombinować z H1000, a na H155 też Ci mogą w sklepie konektor zarobić ...

P.S.
    przy odległościach do 500 metrów to zamiast anteny dookólnej wystarczyłby dobry Panel, tyle tylko że nie wyciągniesz na nim 180 stopni

pozdr,
    geniusm
  • REKLAMA
  • #8 2860287
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Proponowałbym na baze sektor pionowy, ponieważ w pionie są mniejsze zakłucenia i mniej sieci ma pion... Do klientów yagi a nie panele. Yagi są bardziej kierunkowe i pewniejsze. Jak masz na szybko jakieś pytanka co do sieci to pisz na gg:2307808 to pomoge.
  • #9 2860606
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Poczytaj
    kable : http://www.interprojekt.pl/katalog/katalogp.aspx?p=kable-RF.aspx&k=KAB-H155

złącza : http://www.dipol.com.pl/bib90.htm

budowa: http://www.dipol.com.pl/bib86.htm

Poszukaj innych stron jak yagi (np. ta kolegi genius albo dipol ) ,ta złączka z tej strony jest chora , gniazda w urządzeniach są za delikatne aby na sztywno podpinać do nich kabel H1000 , a poza tym anteny produkowane prze tą firmę są wątpliwej jakości .
    Na razie skorzystaj z jednej anteny dookólnej , jak będzie więcej klientów to i dokupisz AP oraz jakiś sektor .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #10 2860820
    glodny20
    Poziom 11  
    Dobra Panowie poczytałem i wymyśliłem taką oto konfiguracje sieci.

Jako antena bazowa dookólna Antena Crevice (czytałem że są dobre - gdyby jakieś inne propozycje to proszę o napisanie konkretów) ze strony http://yagi.pl/product_info.php/cPath/28/products_id/35.

Kabel do połączenia z AP to H155 o długości 4m (będzie to max wczoraj pomierzyłem).

Co do punktów klienckich to karta sieciowa bezprzewodowa + albo anteny Helical albo panel. Narazie mam jednego klienta w odległości 150 metrów i posiadam antene panelową (kiedyś mój brat miał sieć radiową i zapomnienli mu jej zabrać więc mi ją dał :) ). Co do przewodów no to niestety będą to odległości rzędu 10m - 15m bo nie kazdy ma komputer blisko okna zastosuje równierz H155, ale bedę się starał żeby były jak najmniejsze odcinki tego przewodu.

Dzieki serdeczne za pomoc i prosiłbym o ewentualne propozycje anten na baze bo co do klientów to narazie tak jak napisałem wyżej - mam jedną antene panelową, a dalej to się zaczne martwić jak się ludzie zainteresują netem (bo zobaczą że już działa i ma się (mam nadzieje) świetnie).

Aaaa i na koniec pytanie... moja antena bazowa będzie umieszczona na kominie lecz niestety dość blisko niej będzie antena siatkowa od telewizji czy będzie to miało duży wpływ na funkcjonowanie pracy jednej lub drugiej??
  • #11 2860849
    ul1002

Poziom 35  
    Antena siatkowa jest niżej lub wyżej więc nie będzie miała wpływu , co do tej anteny to nie miałem okazji testować ale dobrze Ci jeszcze raz radzę , odpuść sobie tą firmę chyba że chcesz mieć problemy jak ja ale to twoja kasa i twój czas .
    Musisz wiedzieć że jedną anteną szczelinową dookólną nie obejmiesz całego obszaru .
    Również nie stosuj anten helical , stosuj firmowe anteny typu babujaga albo formowe panele .
    Anteny na bazę to Interline ,Dipol ,Arcadia , nie wiem jak inne ale te sam przetestowałem a inne wynalazki z allegro z pozłacanymi stożkami czy sam nie wiem co to mega szajs i 1000zł (4 anteny) leży w garażu bo nie mam nawet sumienia tego odsprzedać komuś , a ok 20 nten yagi 16dbi i 19dbi musiałem klientom wymienić , a jak dałem znajomemu aby pobadał anteny to co antena to inny zysk(z reguły o połowę mniejszy niż podawany) i inny kanał pracy .A jak napisałem o podanie wyników pomiarów u nich w firmie i testów przy produkcji to nawet nie odpisali .

Tu przykładowa opinia ale według mnie bardziej wiarygodna niż opinie na allegro i ich stronie http://skretka.net/forum/viewtopic.php?p=24013

edit . "Pukty kliencke rozmieszczone są raczej w jednym kierunku czyli interesował by mnie kąt promieniowania anteny 180 stopni (nie potrzebuje dookólnej bo za moim domem już tylko dzicz Smile. Na forum przeczytałem że do takiej stacji bazowej nadała by się antena sektorowa więc troszke poszukałem ale ile ludzi tyle zdań co do firmy i ceny. Wiadomo liczy się jakoś lecz niestety ograniczona jest możliwościami finansowymi"

Więc nie kupuj dookólnej tylko sektorową ,na razie jedną jak nie masz kasy ,ale nie wdziałem dobrych anten na 180 stopni , a wiedz że jak kupujesz tanio kupujesz dwa razy ( a na pewno w przypadku anten bazowych) ,dolicz brak zapłaty za abonament jeśli internet klientowi będzie kulał ,dolicz czas bieganie i dzwonienie , więc pożycz kasę i zrób do porządku .
    Pomyśl o jakimś AP takim do którego ewentualnie bez problemu będziesz mógł podłączyć innego AP w trybie client .
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #12 2860939
    geniusm
    Poziom 27  
    heh, my swoje a Ty swoje .... jak już chcesz koniecznie sektor to ok, ale nie z tej firmy, nie mam do nich zaufania i nie bawiłbym się w kombinacje...
    podałem Ci przykładową antenę, wystarczającą do Twojej sieci za 50% ceny tamtej anteny. Jeśli chodzi o wynalazki z allegro to generalnie bym z tym uważał. Ja co prawda mam na bazie antenę którą kupiłem na allegro i sobie chwalę (działa już 3 lata, wsio ok), ale jak kupiłem drugą (inną, podobną) to porażka kompletna.

pozdr,
    geniusm
  • #13 2861108
    mulat
    Poziom 17  
    Moge podac ejden przyklad bedac u klienta(trepa) zkladajac siec.
    Byl strasznie slaby sygnal okolo 30% (bo wtyczka na bazie poszla od ap) ale mniejsza z tym.koles ma do anteny jakies 200metrow.
    Mowimy mu ze cos jest tak blisko to na samym patyku powinno byc idealnie i powinno miec te 80% sygnalu.
    jak on uslyszal ze 80% odrazu gadaka mu sie wlaczyla jak to -"80%" przeciez to bedzie zle chodzic to ma byc na 100% . I rzuca tekkstem "jak bym pojechal do mechanika z samochodem i by mi zrobil go w 80%" (smiech na sali)
    jak wytlumaczyc tym ludzia ze 80 - to jak 100 ??
  • #14 2861158
    ul1002

Poziom 35  
    :arrow: mulat a o co chodzi z tym opowiadaniem ? i co to wnosi do tematu ,myślisz że ktoś tu jest mundurowy i nie bardzo myśli ? a wytłumaczyć jest prosto tylko tylko trzeba dorosnąć .
    Konto firmowe:
  • #15 2861182
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    jak wytlumaczyc tym ludzia ze 80 - to jak 100 ??

im nie wytłumaczysz, trep to trep. Takich ludzi jest mnóstwo - nie mają pojęcia o sprawie a mają najwięcej do powiedzenia.

Ja bym takiego kogoś nie podłączył, korzyści małe a kłopotów i komplikacji mnóstwo ... a najbardziej wq**iające jest jak ktoś schrzani coś w swoim kompie i dzwoni do Ciebie że net nie działa, i ma pretensje że to Twoja wina ....
  • #16 2861311
    glodny20
    Poziom 11  
    Fajnie sobie pogadaliście w ostatnich postach ale nie na temat.
    Kolego geniusm postanowiłem cie posłuchać i kupić antene co mi zaproponowałeś na początku. W związku z tym mam pytanie jako laik. Bo wyczytałem tam że ta antena ma polaryzację pionową co to oznacza. Mocuje sie ją normalnie pionowo i jak tam fale sie rozchodzą, a poza tym jak napisałem wczesniej mam antene panelowa od brata czy ona nada sie do tej anteny dookólnej ??
  • #17 2861331
    ul1002

Poziom 35  
    Fale rozchodzą się normalnie , antena Twoja się nada tylko robisz obrót o 90 stopni niż oznaczenie anteny o polaryzacji poziomej ,a jeśli nie ma oznaczeń i danych technicznych Twojej anteny to ustawiasz ją tak aby sygnał był najmocniejszy .pozdr

ps. i znów trochę teorii http://www.dipol.com.pl/anteny-1.pdf
    Konto firmowe:
  • #18 2861554
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Osobiscie polecam sprzet TEJ firmy. Mam zrobiona siec na ich sprzecie (5 radiolin 5ghz, 5 punktów dostepowych 2,4 ghz i ok 130 klientów) i wszystko smiga bez problemu a do Twoich potrzeb polecałbym np. to: http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=44&kat=10 ewentualnie http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=207&kat=10 ale jesli juz masz ant. bazowa to dla klientów np. http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=9&kat=10 i karty d-linka lub asmaxa. Co do polaryzacji pionowej to jest na tyle dobra, że pracuje w niej mniej sieci i sa mniejsze zakłocenia niz na poziomej. Wszystkiego (a przynajmniej podstaw) dowiesz sie z http://www.dipol.com.pl/bib86.htm (juz to ktos chyba podawał ale dal przypomnienia podam).
  • #19 2865309
    mpralat2
    Poziom 17  
    glodny20 mam jeszcze pytanie do Ciebie. Poniewaz widac ze konkretnie podchodzisz do tematu, zdradz rabka tajemnicy i powiedz jak zamierzasz kontrolowac ruch w Twojej sieci. Poniewaz, jesli sie nie myle, chcesz miec neta i jednoczesnie siec wlan pomiedzy klientami. Wystarczy ze ktos zaczne film sciagac od drugiego i siec nie wyrobi sie. Poprawcie mnie jesli sie myle.
  • #20 2865450
    glodny20
    Poziom 11  
    Wiec kolego mpralat2 masz racje siec ta bedzie równierz służyła jako sieć wewnętrzna. Plusem jest fakt ze beda ja mieli ludzie którzy raczej bedą korzystać z neta ale może się zdarzyć że bedzie coś sciągane na sieci wewnętrznej i tu też się zastanawiałem. Niestety nie posiadam wiedzy bo jest to pierwsza sieć budowana przezemnie i zabardzo pojęcia nie mam. Narazie uzyskałem dość sporo informacji i zamówiłem antene i przewód z konektorami. Jak to zbuduje to pewnie bede potrzebował pomocy to sie upomne na forum (jakby co to zwale na geniusm bo jego podpowiedzi realizuje). Jak ruszy to dopiero bede sie martwił o inne rzeczy. Narazie dzieki za podpowiedzi i czekajcie az sie odezwe jak cos wymodze :)
  • #21 2865551
    kylonik

Poziom 13  
    Ocena: 13
    czesc wspomniałes ze Asmax-804gu ma byc pod samym dachem czyli na strychu powiedz mi jakie masz tam temperatury czy strych masz goracy jesli tak masz goraco jak umnie 65C* to mozliwe ze Asmax-804gu bedzie miał za goraco i moga byc zawiechy na sprzecie mnie uratowało zbudowanie puchy z dobrym chłodzeniem.
    Co prawda nie miałem doczynienia z Asmax-804gu ale linksys sie wieszał juz przy takich upałach jakie mamy w tym roku pozatym co do antenki polecam sektora bo pewnie ci kiedys sie znajdzie osoba która mieszka dalej jak by cos o wifi to wal smiało na gg
    Konto firmowe:
    ZOGO-NET
    OGONOWICE 51, OPOCZNO, 26-300 | Tel.: 510XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.zogo-net.pl
  • #22 2865878
    luk1401
    Poziom 16  
    Ja polecam sektory pionowe i yagi. Anteny nie konieczni musisz kupowac w renomowanych firmach, ale u sprawdzonych sprzedwaców, broń boże na allegro. Ja na własne potrzeby sam z powodzeniem buduje rewelacyjne anteny. Sprzedałem kilka sztuk ludziom z forum i u nich też się sprawdząją. Przy budowie anten najważniejsza jest precyzja i jeszczse raz precyzja.
    PS Jaką antene zamówiłeś??
  • #23 2865911
    glodny20
    Poziom 11  
    No więc tak po przeczytaniu podpowiedzi i dobrych rad ludzi na forum (nie tylko tym) na antene bazową wybrałem antene http://www.netek.pl/sklep/product_info.php?cPath=33&products_id=195 bo to antena chyba najodpowiedniej pasująca do oczekiwań i profilu sieci jaką buduje (punkty klienckie dość rozrzucone ale widoczne, odległości nie przekraczające 700 m).
    Do tego kabel 5m H1000 z (niby) pozłacanymi końcówkami i zaciśnięte na miejscu (w tej samej firmie co antena).
    Antena zamocowana będzie na kominie (z tąd wyśmienita widoczność na wszystkie punkty klienckie).
    AP będzie pod dachem lecz tak jak wspomnial kolega kylonik tam jest dość gorąco latem. Narazie AP się wyrabia ale pomyśle nad skrzyneczką z wentylatorem, zresztą na zime i tak będzie zamknięty w skrzynecce bo ostatnio mrozy dochodziły do -30 stopni. Oczywiście zastosuje wentylacje i jakiś proszek absorbujący wilgoć.
    Co do klientów to w zamyśle będą to karty sieciowe WiFi na PCI + kabel H155 no i anteny pewnie Yagi.
    Narazie posiadam jedną antene panelową (chyba) od brata którą zostawiła firma jak odłączała od niego neta gdy zrezygnował. Jest sprawna ale nie mam pojęcia co to za antena, w jakiej polaryzacji działa i jaki ma konektor.
    I tu będę potrzebował pomocy. Wieczorkiem jak wróce z pracy porobie jej zdjęcia i wrzuce na forum to mi o niej cos powiecie.
    Uparłem się na nią bo pierwszy klient jest w odległości około 150m odemnie więc nadała by się chyba doskonale.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #24 2869043
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    Osobiscie polecam sprzet TEJ firmy.

niom, kupowałem też od nich, sprzęt całkiem dobry tylko troszke droższy ...

Cytat:
    glodny20 mam jeszcze pytanie do Ciebie. Poniewaz widac ze konkretnie podchodzisz do tematu, zdradz rabka tajemnicy i powiedz jak zamierzasz kontrolowac ruch w Twojej sieci.

to nie ma aż tak dużegoo wpływu na pracę sieci, wiadomo jak będą sobie coś przesyłać to troszkę internet zwolni, ale nie aż tak bardzo ...

ja bym się raczej martwił brakiem kontroli nad równym podziałem neta, jesli trafi się dwóch, trzech maniaków p2p to może być ciężko ....

Cytat:
    (jakby co to zwale na geniusm bo jego podpowiedzi realizuje).

lol, znów na mnie :D:D spoko - jestem gotów przyjąć brzemię odpowiedzialności :D gdybyś mieszkał gdzies bliżej to nawet bym Ci mógł pomóc na miejscu ...

Cytat:
    czesc wspomniałes ze Asmax-804gu ma byc pod samym dachem czyli na strychu powiedz mi jakie masz tam temperatury czy strych masz goracy jesli tak masz goraco jak umnie 65C* to mozliwe ze Asmax-804gu bedzie miał za goraco i moga byc zawiechy na sprzecie mnie uratowało zbudowanie puchy z dobrym chłodzeniem.

no cóż, dużo zależy od samego sprzętu. u mnie Linksys nie dość że pod samym dachem to jeszcze w drewnianym pudełku ( dach mam nieszczelny ) i jak narazie mimo upałów to zero komplikacji a temperatura na pewno dobrze ponad 50*C.

Cytat:
    Co do klientów to w zamyśle będą to karty sieciowe WiFi na PCI + kabel H155 no i anteny pewnie Yagi.

ech ... coście się tak na te Yagi uparli ? wiem że to bardzo dobre anteny ( u mnie działają tam gdzie Gridy sobie nie radziły :D ), ale bez przesady...
    na 400 metrów to karty USB na wbudowanych działają ( co mają 2-3 dBi ) a co dopiero Yagi. Dobre panele ( np. z tej samej firmy co Ci poleciłem dookólną ) do 500 metrów spokojnie starczą - a są połowe tańsze :)

pozdr,
    geniusm
  • #25 2869577
    glodny20
    Poziom 11  
    No to sie przypominam jak obiecałem. Już mam schody a jeszcze nawet antena nie doszla. Mianowicie pare postów wyżej napisałem ze bede mial antene panelową lecz... niestety jest uszkodzona (pewnie dlatego ją zostawili mojemu bratu). Nic o antenach klienckich porozmawiamy ja zamontuje antene bazową. Geniusm pisał że na odległościach kolo 300 metrów wystarzy antena od karty sieciowej (USB czy PCI). Dobra moze ruszy u goscia który jest 150 m ale nastepny klient bedzie okolo 400 metrow ale dom jego stoi w wzwartej zabudowie a komputer ma od innej strony niz mój dom. I teraz moje pytanie... Jak inaczej rozwiązać ten problem. Gość ma wbudowaną karte sieciową LAN. Strzelam ze potrzebny bedzie AP który zamontuje sobie na dachu i dopiero antenka do mnie.
  • #26 2869782
    geniusm
    Poziom 27  
    Cytat:
    Geniusm pisał że na odległościach kolo 300 metrów wystarzy antena od karty sieciowej (USB czy PCI).

hehe, nie tak szybko - napisałem że w takiej odległości wystarczy antenka od karty PCI zakładając że komp przy oknie, antenka stoi na oknie (oczywiście na standardowym kabelku ).
  • #27 2869859
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    glodny20 napisał:
    Strzelam ze potrzebny bedzie AP który zamontuje sobie na dachu i dopiero antenka do mnie.
    To dobrze strzelasz, ap w trybie ap client i dalej juz skretka do kompa. A co do tych standardowych ant. to one sa dobre ale na czystym terenie bez zednych przeszkód i to na niewielkie odległości. Nawet u tego co bedzie o 150m od Ciebie proponuje załozyc jakis panelik. Bedziesz miał przynajmniej stabilny sygnał i pewnosc ze nie bedzie rwało. Podstawa to widocznosc anten, w przeciwnym wypadku gro problemow .
  • #28 2870293
    glodny20
    Poziom 11  
    Ok czyli powoli się uczę :D To teraz niech ktoś mi podpowie jaki ten AP najprostszy?? Może jakieś linki. Napewno będzie tak musiało być bo gość ma komputer daaaaaleko i na samym kablu do anteny nie da rady więc AP będzie potrzebny a potem se może nawet opasać 2 razy dom kablem LAN byle do 100 m i będzie cacy.
  • #29 2872447
    luk1401
    Poziom 16  
    Proponuje Ovislink WL5460AP. Fajny sprzęcik, a jak wgrasz appro to juz w ogóle...
  • #30 2873894
    glodny20
    Poziom 11  
    No to znowu sie przypominam. A jednak antena którą ma mój brat jest sprawna sprawdziłem z AP i działa idealnie. Powiedzcie co to za antena i czy będzie dobra dla klienta. Jest z 5 m przewodem ale nie wiem co to za przewód. Pisze na nim: SATEC RF5 1,35L/3,6 50 OHM LOW LOSS no i ze jest made in germany (no to wiem o co chodzi, że niby z Niemiec :D ) Wtycznka to rp-sma bo pod mojegp AP pasuje. Antena wykonana jest raczej z lichego materiału. Jest to miekki platik a z tyłu 2mm blacha. Wszystko raczej nie jest hermetyczne bo w miejscu gdzie wchodzi przewód do anteny są luzy.
    Załączniki:
    • Jaka antena do Asmax-804gu do sieci WiFi na wsi, zasięg 150-1000 m? 100_2897.JPG (221.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka antena do Asmax-804gu do sieci WiFi na wsi, zasięg 150-1000 m? 100_2896.JPG (269.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaka antena do Asmax-804gu do sieci WiFi na wsi, zasięg 150-1000 m? 100_2895.JPG (249.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru anteny do stacji bazowej Asmax-804gu w celu budowy sieci WiFi na wsi z zasięgiem od 150 do 1000 m. Zalecane jest użycie anteny sektorowej lub dookólnej o odpowiednim kącie promieniowania, z uwzględnieniem odległości i widoczności optycznej do punktów klienckich. Na bazę rekomendowano antenę dostępną na netek.pl, a do klientów anteny typu Yagi lub panele, które zapewniają stabilny sygnał na odległościach do 400 m. Dyskutowano o przewodach antenowych – zalecano kabel H155 lub RF240 na krótkie odcinki (do 5 m), odradzając H1000 ze względu na trudności z końcówkami i straty na złączach. Poruszono kwestie polaryzacji anten (pionowa lepsza ze względu na mniejsze zakłócenia) oraz konfiguracji punktów dostępowych (AP) w trybie Station-Infrastructure dla klientów, z wykorzystaniem modeli Edimax EW-7206APg. Omówiono także problemy z adresacją IP i dostępem do panelu konfiguracyjnego AP klienta, sugerując uporządkowaną numerację adresów IP i wpisanie bramy jako adresu modemu. Wskazano na konieczność stosowania AP klienta w miejscach, gdzie komputer jest daleko od anteny, oraz na możliwość stosowania oprogramowania do kontroli ruchu sieciowego na serwerze (np. na Windows 2000 lub Linux). Podkreślono znaczenie dobrej widoczności optycznej, jakości anten i kabli oraz unikanie tanich, niesprawdzonych produktów z Allegro.
REKLAMA