wylutowałem do sprawdzenia trafopowielacz, okazał się sprawny więc wlutowałem go na nowo i o dziwo tv działa prawidłowo do dzis. dodam tylko że poprawiałem punkty lutownicze na samym początku naprawy ale to nawet na chwilę nie pomogło.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Telewizor Samsung CK5379T0X/XEN CH.S15A wykazuje problem z obrazem, który pojawia się i znika na przemian, podczas gdy dźwięk działa bez przerw. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak słaba emisja kineskopu (kinola) typowa dla tego chassis, konieczność sprawdzenia i wymiany elektrolitów oraz kontrolę tranzystora sterującego wysokim napięciem (WN) i napięcia B+. Zasugerowano również pomiary parametrów kineskopu, w tym sprawdzenie świecenia "szyjki" kineskopu oraz regulację napięcia Ug2, która wpłynęła na czas pojawiania się obrazu, lecz nie rozwiązała problemu całkowicie. Ostatecznie usunięto problem przez wylutowanie i ponowne wlutowanie trafopowielacza, który okazał się sprawny, a poprawa punktów lutowniczych na początku naprawy nie przyniosła efektu.