logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK5379T /S15A - brak regulacji jasności i kontrastu, słaby dźwięk

maryann 09 Paź 2008 11:55 2280 8
REKLAMA
  • #1 5614582
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Na kineskopie od razu rzuca się w oczy nadpalona "czapka" WN. Po jej wymianie, także wygrzanych elek, lutów itp włączamy odbiornik i ...ciemność. Po lekkim podniesieniu G2 wychodzą powroty, pod nimi ledwie widoczna treść i OSD; ze SCART obraz bez zastrzeżeń. Sprawdziłem, podniosłem nawet diody na CUT-OFF kineskopu(na PK i na głównej też); wymieniłem pamięć na czystą; nawet TDA8842 - wszystko na nic. Sedno w tym, że nie reaguje na regulacje jasności , kontrastu, R B G w trybach itp. Dlaczego? Szyna zdaje się pracować, zaprogramował stacje... A-ha - jeszcze głos słaby: szumi. Tylko na najmocniejszej stacji OK.
  • REKLAMA
  • #2 5614788
    sztunbanfirer_Bruner
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    O "maryianno" strasznie dużo piszesz, i strasznie wszystko gmatwasz

Cytat:
    Sedno w tym, że nie reaguje na regulacje jasności , kontrastu,

i to jest twoja usterka, czapki diody, to wszystko jest zbędne

napisz lepiej czy w tym słabo widocznym OSD, przesuwają się linijki regulacji, o ile są, może masz po prostu uszkodzony procesor
  • REKLAMA
  • #3 5615063
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Czy to oznacza , że obraz z euro jest dobry? W takim razie uszkodznie jest po stronie wcz/pcz. A co z dźwiękiem po euro?
  • REKLAMA
  • #4 5615087
    maryann
    Poziom 37  
    Obraz 'z euro' wychodzący- czyli oglądany na innym telewizorze ok. Skoro OSD ani TXT prawie niewidoczny, więc nawet nie próbowałem podłączać żadnego źródła obrazu do euro. A, nie dodałem- katody prawie zatkane: ok +165V, przebiegi sygnału dochodzące do PK bardzo małe, poniżej 1Vpp. Podczas regulacji parametrów obrazu cyferki się zmieniają(procesor informuje o dokonywanej regulacji), ale efektów regulacji nie widać.
  • REKLAMA
  • #5 5615121
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    OK źle zrozumiałem. Ale co z fonią podawaną na euro?
    Katody zatkane , bo albo kineskop słaby , albo wada na płycie.Rozumiem ,że napiecie żarzenia OK?
    Jeżeli tak , prosze odłaczyć na chwilę +200V zasilajace płytkę CRT, ekran powinien się rozjasnić byc biały z powrotami. Jeżeli nie , jednak może być CRT. Prosze sprawdzic elementy ABL.
    Ta upalona końcówka WN może swiadczyć , że TV pracował w wilgoci , mógł być przeskok iskry i uszkodzić procesor albo któryś z układów.
  • #6 5615156
    maryann
    Poziom 37  
    Chyba dobrze, że opisałem wszystkie detale usterki?
    CUT-OFF wynosi ok 4.31V, o ile pamietam to prawie o połowę za mało? Sprawdzę co piszesz, ale chyba nawet bardzo słaby kineskop nie usprawiedliwia braku regulacji?
  • Pomocny post
    #7 5615493
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Źle pamiętasz. To jest dwa razy za dużo! A od wyjścia ABL trafa do pin 22 TDA8842 raptem parę elementów. Zawsze lepiej jednak wymienić scalak na początek......Klient zapłaci.
  • #8 5615813
    sztunbanfirer_Bruner
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cytat:
    Obraz 'z euro' wychodzący- czyli oglądany na innym telewizorze ok. Skoro OSD ani TXT prawie niewidoczny, więc nawet nie próbowałem podłączać żadnego źródła obrazu do euro. A, nie dodałem- katody prawie zatkane: ok +165V, przebiegi sygnału dochodzące do PK bardzo małe, poniżej 1Vpp. Podczas regulacji parametrów obrazu cyferki się zmieniają(procesor informuje o dokonywanej regulacji), ale efektów regulacji nie widać.

Wreszcie wiemy o co chodzi, strasznie komplikujesz swoje posty

Cytat:
    Podczas regulacji parametrów obrazu cyferki się zmieniają(procesor informuje o dokonywanej regulacji),

W tej sytuacji to już nieistotne
  • #9 5617418
    maryann
    Poziom 37  
    sztunbanfirer_Bruner napisał:
    Wreszcie wiemy o co chodzi
    No to może wreszcie napiszesz coś mądrego albo pomocnego? Płacą Ci za puste krytykowanie innych? Nie wiesz nawet jak wygląda OSD w Samsungu, ale udajesz, że wiesz co w środku!
    mirex napisał:
    Klient zapłaci.
    Raptem 2.50 za podstawkę...
    Dzięki, zaraz sprawdzę i to.
    -------------
    Dzięki mirex, leżał na przerwę R420/ 120k. Przy okazji sprawdziłem sobie TDA8842. A głos się naprawił po wymianie pamięci na starą. Teraz CUT-OFF wynosi 5.1V.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CK5379T /S15A wystąpił problem z brakiem regulacji jasności, kontrastu oraz kanałów RGB, mimo że procesor reaguje na zmiany parametrów. Na kineskopie zauważono nadpaloną "czapkę" WN, którą wymieniono, podobnie jak kondensatory i lutowania. Obraz z wejścia SCART jest prawidłowy, natomiast OSD i tekst są ledwo widoczne, a katody kineskopu wykazują niskie napięcie i sygnały poniżej 1Vpp. CUT-OFF kineskopu był początkowo zbyt niski (ok. 4,31 V), co jest nieprawidłowe, a po wymianie rezystora R420 (120k) i pamięci na starą wartość CUT-OFF wzrósł do 5,1 V, a dźwięk uległ poprawie. Sugerowano sprawdzenie elementów ABL oraz ewentualną wymianę układu TDA8842, który steruje kineskopem. Uszkodzenie procesora lub układów sterujących mogło być spowodowane wilgocią i przeskokiem iskry. Ostatecznie wymiana rezystora i pamięci rozwiązała problem z dźwiękiem i poprawiła parametry kineskopu, choć brak regulacji obrazu pozostawał głównym wyzwaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA