logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamrażarka Polar TZS 100 DU - agregat brzęczy, czerwona lampka świeci, co robić?

kivlow 09 Gru 2006 15:22 7119 11
REKLAMA
  • #1 3312157
    kivlow
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam mam problem :( moja zamrażarka przestała działać.
    Na początek agregat zaczął troszkę głośniej chodzić - ale wydawało się że wszystko jest ok.
    Po ok 2 dniach przestał chodzić, zamrażarka nie chłodzi tylko się tak jakby włącza przez chwilkę brzęczy i wyłącza tak co ok 5min. Zamrażarka ma trzy lampeczki -środkowa czerwona zaczeła właśnie świecić -nie mam do niej żadnego manuala.

Proszę o szybką pomoc z uwagi na rozmrożone miesko - a święta tuż tuż :(
  • REKLAMA
  • #2 3312429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3312488
    kivlow
    Poziom 11  
    Ok ale jeśli można to po czy mogę ten układ rozpoznać i jakie wartości na wejściu i wyjściu powinien mieć ?? (co go odróżnia)
  • REKLAMA
  • #4 3313075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3315586
    kivlow
    Poziom 11  
    Przekaźnik rozruchu jest ok sprawdziłem :(. Mam więc prośbę wiesz gdzie można dostać taki agregat - EDA typ SH-1.0 seria E 1/6HP kl.B 220-240V 50Hz 134W il.ol.370cm3 R12 LBP (lub oczywiście zamiennik - bo niechciał bym żeby mi przyszedł do chaty jakiś majster jak z usteki i kazał dać 300zł za naprawę :) ) kupił bym agregat i tylko zapłacił za wymianę ;)
  • #6 3315662
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3315792
    kivlow
    Poziom 11  
    Ok jeszcze jedno pytanko - czy jeśli z układu uciekł czynnik to agregat tak się może zachowywać - gdy sprawdziłem przekaźnik rozruchu to włączyłem zamrażarkę ponownie i wyraźnie słychać że się załącza(przkaźnik) agregat chwilkę popracuje ok 3-4sek.(trzęsie się i chałasuje) - czytałem także na forum że może to być wina zapchanego filtra?? p.s. za zamrażarkę dałem na allegro ok 200zł jakiś rok temu i nie chciałbym za naprawę dać kolejne 200zł lub więcej.
  • REKLAMA
  • #8 3315858
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3315875
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1410
    Sprawdzałeś czy styk w przekaźniku rozruchowym porusza się swobodnie a styki nie są wypalone? Jak nie to sprawdź
    Powodzenia
  • #10 3315899
    kivlow
    Poziom 11  
    Zbych034 przekaźnik rozruchowy działa (na wszelki wypadek wziąłem sobie i zwatowałem styki aby napewno prąd szedł przez niego i zachowanie zamrażarki było takie samo). Przekaźnik działa :(
  • #11 3315953
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1410
    Styki powinne być zmostkowane tylko w chwili startu a następnie rozwarte Jeżeli mimo to nie startuje to niestety agregat do wymiany lub wizyta w sklepie
  • #12 3568836
    kivlow
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)
    Temat zakończony - jednak padł agregat więc sprzęt jest do wymiany :(

Podsumowanie tematu

✨ Zamrażarka Polar TZS 100 DU przestała chłodzić, agregat pracował głośniej, a następnie włączał się na krótko, brzęczał i wyłączał co kilka minut. Środkowa czerwona lampka sygnalizacyjna świeciła. Po sprawdzeniu przekaźnika rozruchowego, który okazał się sprawny, podejrzewano uszkodzenie sprężarki. Objawy wskazują na uszkodzone uzwojenie silnika sprężarki lub ewentualny ubytek czynnika chłodniczego, który mógł spowodować zapchanie układu i przeciążenie sprężarki. Przekaźnik rozruchowy znajduje się na sprężarce i powinien mieć styki zmostkowane tylko podczas startu. Zalecano nie kupować samodzielnie nowego agregatu ze względu na ryzyko przepłacenia i problemów z kompatybilnością, gdyż oryginalny agregat EDA typ SH-1.0 seria E 1/6HP 220-240V 50Hz 134W R12 LBP jest trudno dostępny, a zamienniki innych marek (np. Electrolux) mogą być lepsze. Ostatecznie agregat okazał się uszkodzony i wymiana sprzętu była konieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA