logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Polar CZ340 - brak chłodzenia, podejrzenie zwarcia w agregacie

nicram7 21 Lut 2007 13:02 7993 7
REKLAMA
  • #1 3599053
    nicram7
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam ! Mam chłodziarko - zamrażarkę Polar typu cz 340 dwuagregatową. Niestety mam problem z chłodziarką - przestała działać, tylko świeci się oświetlenie i żaden ruch termostatem w danej chwili nie wywołuje żadnego efektu. Podczas zauważenia usterki lodówka zaczeła mi wyłączać bezpiecznik. Ale po wyjęciu wtyczki z gniazdka zasilającego i włożeniu jej z powrotem to bezpiecznik już nie wyłączał się. Chłodziarka nadal nie działa. Pozwoliłem sobie zaprosić pana - lecz nie z serwisu - aby zajżał i stwierdził co to może być ? Pdobno jest to zwarcie uzwojenia na agregacie ( sprężarce ) i niestety trzeba ją wymienić . Ale jakoś nie chce mi się wieżyć dlatego proszę Was o wsparcie i doradzenie , wskazówkę co i jak można temu zaradzić !!!
    Z góry serdecznie - DZIĘKUJĘ !!!
  • REKLAMA
  • #2 3599169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3599177
    nicram7
    Poziom 2  
    Patrzyłem i to nie raz , ale jest zimna.
  • #4 3599182
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Zeznanie nt przepalania bezpieczników nie jest spójne- musisz sie zdecydować i dopisaś co sie stało - zapewne po ktorymś razie rozwaliło termik i zakończyło działalność zasilania spr -tej uszkodzonej-więc juz nie wywala.
    Facio pewnie miał rację.
    Inne lekarstwo nie istnieje.
    Dla przekonania zmień polaryzację wtyczki- jeśli jest podwojne gniazdo to włącz ja w to drugie położenie- wyawłka bezpiecznika murowana- tylko uwazaj aby Ciebie nie uszkodziło.
  • #5 3599219
    nicram7
    Poziom 2  
    Jezeli już by miał to być agregat ( sprężarka ) to , gdzie najlepiej ją kupić i czy ta opcja wogóle jest opłacalna ? Na marginesie chciałbym podkreślić , że szkoda byłoby wyrzucać sprzęt , który wygląda jak ,,nówka - nierdzewka" z salonu ( bardzo zadbany ).
  • REKLAMA
  • #6 3599380
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 360
    wymiana takiej spręzarki na nową kosztuje gdzieś w granicach od 350 - 500 zł zalezy jakie ceny ma serwis na napełnienie i w iakich cenach ma spręzarki i jakiego producenta są spręzarki,ceny sa bardzo różne
  • REKLAMA
  • #7 3599502
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    porządny polar >>>wg mnie warto naprawiać
  • #8 3600787
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    eeban napisał:
    porządny polar >>>wg mnie warto naprawiać

Jestem tego samego zdania, jeden z lepszych wyrobow Polar-a, jesli masz uszkodzona sprezarke to moim zdaniem rowniez warto naprawiac, tylko wezwij sprawdzonego fachowca ;)

Podsumowanie tematu

✨ Chłodziarko-zamrażarka Polar CZ340 dwuagregatowa przestała chłodzić, mimo że oświetlenie działa. Po zauważeniu usterki urządzenie wyłączało bezpiecznik, jednak po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania bezpiecznik już się nie wyłączał, a chłodziarka nadal nie działała. Podejrzenie padło na zwarcie uzwojenia sprężarki (agregatu), co wymagałoby jej wymiany. Sprężarka była zimna, co potwierdza brak pracy agregatu. Wymiana sprężarki może kosztować od 350 do 500 zł, w zależności od serwisu i producenta części. Użytkownicy rekomendują naprawę ze względu na wysoką jakość sprzętu Polar i zalecają skorzystanie z usług sprawdzonego fachowca. Sugerowano także sprawdzenie polaryzacji wtyczki i stanu termika sprężarki, który mógł ulec uszkodzeniu po przepaleniu bezpiecznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA