logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korektor Dior FS 504 – Wasze opinie i doświadczenia z użytkowania

Marcinek750 09 Gru 2006 15:39 5678 26
REKLAMA
  • #1 3312205
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 4
    Zdecydowałem sie na kupno tego korektora co o nim sądzicie?
    Czy jest wpoządku czy to chłam??
  • REKLAMA
  • #2 3312265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3312941
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam.Miałem ten korektor,sprzedałem jakiś miesiąc temu.Jest to dobry sprzęt ale ja wybrałem jednak FS 502.FS 504 to zupełnie inny korektor od FS 502.Brzmienie tych dwóch modeli całkiem odmienne.Moim zdaniem FS 502 mocniej podbija basy.
  • #5 3313385
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    "Dobry" tzn kosztujący krocie. Wszystko inne- szczegolnie przy sluchaniu muzyki po cichu - wymaga korekty charakterystyki do indywidualnych preferencji sluchacza i lokalnych warunkow akustycznych danego pomieszczenia. Korekcje stosuje sie WSZEDZIE - od studiów nagraniowych po koncerty LIVE
    Nie wiem skad sie biorą takie "nawiedzone" opinie o korektorach
  • #6 3313509
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Jesteś w błędzie Kolego dobry audiofilski sprzęt nie potrzebuje żadnej korekcji. Studia nagraniowe to inna para bamboszy a koncerty mają to do siebie, że i tak panuje wszechobecny hałas i przy tym natężeniu dźwięku nikt nie zwraca uwagi na szumy.
  • REKLAMA
  • #7 3314399
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Dobry=audiofilski=kosztujący tyle co dobry samochód

NIC co kosztuje do 2500 euro (cena za pojedynczy element) - nie jest audiofilskie. Jesli już mówimy o audiofiliźmie - warto dodać, ze do słuchania muzyki na takim sprzęcie trzeba miec odpowiednio przygotowane akustycznie pomieszczenie - najlepiej dedykowane.

Studia, koncerty czy dom - to wcale nie "inna para kaloszy" - to wciąż ta sama bajka pt "Elektroakustyka"...
  • #8 3316202
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Zamiast audiofilski powinien nazywać sie audiodebilski mój kumpel ma sprzet za 9 tysiaków i co gra tak samo jak DIORA WS 504 + TONSIL FENIX 2 moze gdyby podłaczyć jakies mierniki to byłaby róznica W ODCZYCIE ale na gołe ucho niezauważalna.PO CO PRZEPŁACAĆ 10x??
  • #9 3316705
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Heh w przypadku słuchania dyskołomotu i mp3 z komputera wzmacniacz i kolumny faktycznie nie mają znaczenia ale po posłuchaniu lepszej muzyki na dobrym sprzęcie już się nie wraca do Diory i Tonsila. Ale nie zawsze trzeba wydać 9000 zł na to :D. Sam też nie używam korektora bo go nie potrzebuję a w szczególności klonu jakiegoś starego zabytku Sanyo pod zapakowanego w obudowę z logo Diory.
  • #10 3350124
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Moja diora była przywieziona z Niemiec nie ma z tyłu gniazda din więc czy mozna podłączyć do niej FS 502 ?
  • #11 3350384
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Mozna tylko trzeba tam wbudowac zasilacz ktory bedzie zasilal tego FS502!
  • #12 3352042
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Istniało jeszcze coś takiego jak FS500 to było to samo co 502 tylko że miało swój zasilacz
  • #13 3352809
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Kupiłem fs 504 i jestem zadowolony dźwiek jest dużo ładniejszy no i widmo fajnie wyglada mam nadzieje ze trochę pochodzi bo nie mam już kasy.
  • REKLAMA
  • #14 3354367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3362562
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Teraz moja AIWA postoi bezczynnie bo dźwięku nie ma co porównywać
    DIORA rządzi
  • #16 3363109
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Tak, zgadzam sie z przedmówcami korektor graficzny to urządzenie które jest zbędne w łańcuchu audio wnosi niepotrzebne zakłócenia ,szumy i zniekształcenia, szczególnie takiej firmy jak diora która stosowała potencjometry telpodu i Wzmacniacze operacyjne 741 cemi :D które po paru latach są źródłem szumów trzasków i innych zonków :D.
    Popatrzcie na konstrukcje yamahy natural sound gdzie regulacja charakterystyki jest minimalna zakres +-6dB jeśli jest funkcja loudnes to przemyślana i sprzet gra naprawde prawidłowo podbicie basów i sopranów na poziomie +16 i wiecej decybeli przy wycieciu czestotliwosci średnich nadaje sie tylko do dyskotekowego hałasu.
    Pozdrawiam i życze Wesołych Świąt
    Michał.
  • #17 3363172
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Cytat:
    korektor graficzny to urządzenie które jest zbędne w łańcuchu audio

Nie zgadzam się z tym do końca.Nie każdy ma pokój w którym wszystko brzmi jak trzeba,czasem wymaga to właśnie korektora by dopasować właściwości akustyczne pomieszczenia.Po drugie nie każdego stać na wzmacniacz taki który zagra z odpowiednim poziomem basu i reszty pasma od razu bez korekcji.Sam używam FS 502 marki Diora i jestem bardzo zadowolony.
  • #18 3363271
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    Jeżeli nie masz pojecia o tym co mówisz to nie wypowiadaj się Diora na wielu konkursach wygrywała z technicsami sony i pioneer. Diora nie jes źródłem zadnego szumu a dźwięk znacznie poprawia. Nie skreśla się urządzenia jeżeli nic się o nim nie wie. Jeżeli masz pisać takie głupoty i uważasz sie za wszechwiedzącego to ci dziękujemy a swoje zdanie wypowiadaj na innym forum.
  • #19 3363326
    michas
    Poziom 23  
    Nie uwazam sie za wszechwiedzącego wypowiadam swoje zdanie jeśli sie nie zgadzasz to masz do tego prawo.
    Jeśli uważasz, ze wiesz wiecej odemnie tez masz do tego prawo.
    Naprawiałem wiele sprzetów diory i nie piszę swojego postu bezpodstawnie.
    Jeślibyś znał ten sprzęt od podszewki, czego nie podejżewam, to pewnie nie miałbyś tak dobrego zdania o Diorze.
    Oczywiscie nie chce odrazu skreślać całkowicie sprzetu diory ale moim zdaniem jest on na średnim poziomie i napewno jest bardziej awaryjny od wyrobów innych renomowanych zachodnich firm.

Pozdrawiam Michał
    ps
    Cytat:
    Jeżeli masz pisać takie głupoty
    wybaczam ci to - boś jeszcze pewnie młody :D a i świeta idą to nie wypada sie gniewać :D
  • #20 3363365
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    12 lat bez awarii dla porównania technics zepsół się 2 razy w ciągu gwarancji a w sony po pół roku padł laser
  • #21 3363373
    michas
    Poziom 23  
    Przepraszam Cię co ty chcesz udowodnić ???? że masz w życiu pecha????
    I używaj słownika ortograficznego do tworzenia swoich postów, bo aż razi

Pozdrawiam Michał
  • #22 3363401
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Wtrace sie do dyskusji a wiec wszystko zalezy jak sie trafi,kazde urzadzenie ma prawo odmowic posluszenstwa!Chce tylko zwrocic uwage na jedna rzecz kazdy sprzet jest fajny i wogole dopoki jest sprawny,kiedy jednak cos zaczyna nawalac to zaczyna sie problem tak do przykladu podam ze posiadam wzmacniacz Diora WS504B i kiedy uwalil sie w nim procesor to koszt jego byl 10zl a kiedy nawalil mojemu bratu wzmacniacz Technicsa SU-V500 to koszt podzespolu wynosil 300zl i to jeszcze trzeba miec niezle dojscia zeby go dostac!Posiadam tez magnetofon Technics RS-TR474 jak byl nowy dzialal bez zarzutu teraz ma ok. 10lat i szfankuje niezle tzn.gniecie tasme,sterowanie wariuje itp.Wiec nic nie jest doskonale ani Diora,ani Technics ani Sony!!!!!Wesolych Swiat :D
  • #23 3366698
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    fakt ortografa walnąłem obiecuję poprawę

Dodano po 12 [minuty]:

A tak na marginesie to wie ktoś czym rózni sie fs 504 od fs 704 prócz obudowy???
  • #24 3368740
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Różni się jeszcze kolorem wyświetlacza. W FS 502 stosowano wzmacniacze operacyjne ne4558 (więc raczej to nie cemi). Szumy może i korektor wnosi, ale kto je odczuwalnie usłyszy.
  • #25 3372564
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    A czym rózni się fs 554 od fs 504???
    nigdy nie widziałem go na allegro ale wiem że takowy istniał a Wy wiecie coś o nim???
  • #26 3376837
    Marcinek750
    Użytkownik obserwowany
    wie ktoś?
  • #27 3881148
    eroll
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam!! Z tego co mi wiadomo to fs504 i fs554 niczym sie nie różni tyle ze napisy były inaczej wykonane i seria554 szła w swiat .jesto sprawdzone posiadam stary katalog!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy korektora graficznego Dior FS 504, jego jakości i zastosowania. Użytkownicy podkreślają, że FS 504 to solidny sprzęt, typowy dla marki Dior, z dobrym dźwiękiem i atrakcyjnym wyświetlaczem. Porównano go z modelem FS 502, który ma inne brzmienie i mocniej podbija basy. Pojawiły się opinie, że korektory wprowadzają szumy i zniekształcenia, a dobry wzmacniacz i kolumny powinny radzić sobie bez korektora, choć inni wskazują na konieczność korekcji w zależności od akustyki pomieszczenia i indywidualnych preferencji. Wspomniano o awaryjności sprzętu Diora w porównaniu do marek takich jak Technics czy Sony, ale także o długim okresie bezawaryjnej pracy niektórych urządzeń Diora. Poruszono kwestie techniczne, takie jak brak gniazda DIN w niektórych egzemplarzach i potrzebę zasilacza dla FS 502. Różnice między modelami FS 504, FS 554 i FS 704 sprowadzają się głównie do wyglądu, koloru wyświetlacza i oznaczeń, przy czym FS 554 była eksportowana. W korektorach Dior stosowano wzmacniacze operacyjne ne4558, a nie cemi, co wpływa na poziom szumów. Ogólnie FS 504 jest oceniany jako dobry korektor graficzny, choć jego przydatność zależy od warunków odsłuchu i sprzętu towarzyszącego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA