logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT5407/12 - szybkie nagrzewanie i uszkodzenie tranzystora odchylania

daniel tt 10 Gru 2006 11:22 1575 5
REKLAMA
  • #1 3314818
    daniel tt
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    witam problem polega na ty ze telewizor trafił do mnie bez tranzystora odchylania troche grzebany, mianowicie po założeniu nowego tranzystora i właczeniu odbiornika wysokie staruje ale po dwoch sekundach tranzystor nagrzewa sie nie miłosiernie i od razu pada .po obciazeniu zarówka wszystkie napiecia przetwornicy sa poprawne kondensator przy bu wymieniony wszystkie elementy w odchylaniu sprawdzone wymieniony c2455 tranzystor 7461 podejrzewam jeszcze cewke sterujaca ale nie mam skad podstawic prosze o pomoc nie wiem jak inaczej podejsc do sprawy
  • REKLAMA
  • #2 3315758
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Wylutuj HOT'a i w miejsce złącza B-E wlutuj diodę impulsową. W tym układzie sprawdź oscyloskopem kształt impulsu sterującego i w razie nieprawidłowości doprowadź do porządku układ wytwarzania i kształtowania tego impulsu.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #3 3318212
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Sprawdz trafopowielacz na testerze moga mieć zwarcie cewki odchylające zakładając ze napiecia zasilanie lini są ok i kształt impulsu na bazie też jest ok.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3318321
    daniel tt
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    witam tak wszystkie elementy które wymieniłes były wymienione cewki raczej sprawne podejrzewam równiez trafo
  • #6 3319848
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Zauważyłem, że większość pytających o powody uszkadzania się HOT'a ignoruje problem kształtu impulsu sterującego, czy to z braku oscyloskopu, czy nie doceniania ważności tego problemu, który stanowi przyczynę połowy uszkodzeń. Co nie znaczy, że tak jest w tym przypadku, ale należało by to przynajmniwj wykluczyć.

Remeknapr
REKLAMA