logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 9970 DWA CROMA - DVD. eurozłącze, zimne luty ....

Tom_alfik 10 Gru 2006 12:11 2912 4
REKLAMA
  • #1 3315037
    Tom_alfik
    Poziom 11  
    Witam!
    Jestem posiadaczem kombajnu z DVD i kinem domowym, i samo to jest już chyba karą za jego kupno, ale do rzeczy:
    Otóż po serii usterek, które wystąpiły w tym sprzęcie – m.in. padła końcówka mocy TDA 7495, dawały o sobie znać zimne luty na płycie głównej czy kilkakrotnie czyściłem DVD, w końcu dopadła mnie usterka kineskopu w postaci zwarcia na dziale B. Ale również z tym poradziłem sobie podając na żarzenie podwyższone napięcie i opukując szyjkę. Teraz telewizor świeci dość dobrze, jednak wystąpiło zjawisko, które mnie przerosło.
    Jak już pisałem, płytę główną przelutowałem, jednak po uruchomieniu telewizora nie działa eurozłącze 1 - po którym idzie RGB, a ja wykorzystywałem je do satki. Po włączeniu dekodera wejście jest przełączane w tryb AV, ale widać tylko ciemny ekran z przebijającym w tle obrazem (że z dekodera – poznaję po zegarku wyświetlanym na ekranie). Euro 2 i chinch–e działają.
    Nie działa również DVD – objawia się to w ten sposób, że przełącznik na pilocie przełącza w tryb DVD, ale widać tylko ciemny ekran, brak planszy, nie można wejść w menu.

Mam schemat chassis PT- 90A, rozkład scalaków jest taki sam, ale nie ma DVD na schemacie.

Sygnały z eurozłącza wchodzą praktycznie bezpośrednio ona układ STV 2248, a tu moja wiedza się kończy. Mam więc prośbę do praktyków o nakierowanie mnie na dalszy tok postępowania w diagnostyce i naprawie tego ustrojstwa.
    Telewizor ten był wyprodukowany w 2003 roku, w menu serwisowym są następujące oznaczenia:

TV Surr T01-H2 29.04.03 CS4
  • REKLAMA
  • #2 3315391
    pmnet
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Niestety ale masz uszkodzony STV2248 na 90%
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3324240
    Tom_alfik
    Poziom 11  
    Dzieki za zainteresowanie i pomoc, uszkodzony był STV2248.
  • #5 7187948
    greygor
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Walczę właśnie z takim telewizorkiem, najpierw wymieniłem dwie końcówki mocy we wzmacniaczach dźwięku a teraz się wziąłem, za naprawę DVD. Mój napęd niestety nie ma złącza IDE które jest przedstawione w instrukcji serwisowej do której link jest podany wyżej tylko jest kilka mniejszych wtyczek. Nie mogę nigdzie znaleźć rozkładu, jak powinno być to podłączone poprawnie, a chyba coś źle podłączyłem, ponieważ nie da się sterować DVD za pomocą pilota.
    Czy mógłby ktoś podesłać linka do odpowiedniej instrukcji serwisowej, albo napisać co ma być gdzie podłączone.

Pozdrawiam i dzięki.
REKLAMA